Fakta: Testpanel:
Merete Bø: Vinanmelder i DN og smak.no
Sarah Hambro: Journalist i smak.no
Ronny Kolvik: Kjøkkensjef på Arakataka i Oslo
Andreas Viestad: Matjournalist og forfatter av Den Store Kjøttkokeboka
I 2015 er kjøttdisker og slaktebutikker endelig fulle av pølser med smak av den store verden og konsistens som minner mer om kjøtt enn ubestemmelig masse. Det gjelder å maksimere nytelsen av sitt tilmålte pølseinntak - inntaket bør være begrenset, men desto viktigere er det at opplevelsen er god, og ikke en pølse stappet i kjeften på en bensinstasjon.
Smak har testet tilsammen 42 spesialpølser i fire kategorier: Bratwurst, salsiccia/italienske pølser, lammepølser og chorizo.
Testpanelets medlemmer Ronny Kolvik, kjøkkensjef på Arakataka i Oslo, og Andreas Viestad, matskribent og forfatter av Den Store Kjøttkokeboka, er begge glade i grove pølser der de kjenner tydelig kjøttsmak og -struktur.
Men få pølseprodsenter holder seg til konseptet de lover på etikettene.
- Mye av pølsene vi spiser nå er fra slaktere som har lyst til å levere bra produkter, sier Ronny Kolvik.
- Likevel virker det som om de tenker: "Vi må ha en lammepølse", men utvikler ikke en god lammepølse. De blander feta med lam, istedenfor å utvikle en bra pølse, sier Kolvik om pølsene generelt.
- På et eller annet tidspunkt kan man kanskje si at folk ikke liker den ordentlige italienske pølsen. Da kan man kanskje kalle det noe annet, ikke kall den salsiccia, sier Andreas Viestad.
I smakstesten fulgte vi salige kansler Otto von Bismarcks utsagn om at pølser og politikk er noe man helst ikke bør se hvordan lages. Vi testet pølsene først og fremst på smak - og på hvorvidt pølsene minnet om det de ga seg ut for å være. Lammepølser som ikke smakte lam fikk trekk, og salsiccia-pølser som klarte å sende tankene til håndverkspølser i Piemonte fikk plusspoeng.
Vi opererte på en skala fra 0-10 poeng.
Små pølsemakerier vinner
Uavhengige slakterier og pølsemakere treffer ikke nødvendigvis på alle pølsene de lager, og det var mye middelmådig også blant dem, men tre av fire seiere gikk til små pølsemakere. Den fjerde, som selges i ganske store volumer via Norgesgruppen, produseres også av en uavhengig slakter, Idsøe i Stavanger.
Slik gjennomførte vi testen:
Bratwurst
En tradisjonell bratwurst er en lys, tysk stekepølse med opphav i Nürnberg. Bratwurst kommer ulike varianter.
Mange av bratwurstene vi testet, var preget mer av konserveringsmiddelet nitritt og saltlake enn av kjøttsmak.
- Ser du den tydelige rosa fargen, er det nitritten som er ute og går. Nitriitt er ikke i og for seg problematisk, men det er ofte en hvilepute. Det er ofte en korrelasjon mellom de som bruker veldig mye nitritt og de som har at pregløst smaksbilde, sier Andreas Viestad.
Strøm-Larsen bratwurst med karve
Merete: Den har et tydelig og pent balansert krydderpreg
Ronny: Bra balansert krydder, passe grov, jeg kjenner lagret smak på den, og det gir god karakter til kjøttet.
8 poeng
Metervare bratwurst med ramsløk
Ronny: Litt for mye kebabsmak, den kumminsmaken, men ellers er saltmengden god.
Andreas: Jeg liker spisskummen bedre enn karve
Merete: Den hadde veldig fin balanse, og fin struktur. Jeg likte denne best av alle.
8 poeng
Annis pølsemakeri bratwurst
Andreas: En deilig pølse. Vellaget, men litt pysete. Hvis man sier at bratwurst enten har en tydelig karvesmak, eller som andre steder marjoram og muskatt, kan man ikke si annet enn at denne smakte lys, vellaget pølse.
Ronny: Som bratwurst, ikke så bra, som pølse veldig bra.
7 poeng
Høvikveien kjøtt og fisk bratwurst
Ronny: Smaken er litt potetmelaktig.
Merete: Den smaker stivelse, potetstivelse, det dominerer dessverre.
Andreas: En mild, tysk pølse. Luktet deilig, hadde god og mild smak.
6 poeng
Strøm-Larsen Rostbratwurst
Andreas: Den både lukter og smaker løk, men ikke så mye karve. Løkpølser smaker jo til gjengjeld nesten aldri løk. Denne synes jeg ikke leverer.
Merete: Smaker løk, og det kemuflerer kjøttsmaken.
5 poeng
Jacobs utvalgte tysk bratwurst med karve og meriam
Andreas: Når du sier "Mitt navn er karve", så bør du faktisk smake karve.
Sarah: Litt leveraktig ettersmak.
4 poeng
Grøstad røkt bratwurst
Ronny: Fint at de skriver den er røkt. Men den er veldig feit, da.
Sarah: Men den smaker ikke røkt, bare salt.
4 poeng
Coop bratwurst
Andreas: Jeg synes den lukter litt surt. Det er stor forskjell på røykte og urøykte pølser, og i gamle dager lå ikke en røykt pølse pakket i vakuum, den lå tørt, pakket i papir og tatt med hjem. Vakuumsmaken blir ekstra jævlig her.
Ronny: Den smaker nitrittsalt, jeg greier nesten ikke si hva annet den smaker.
Merete: Saltlaken er dominerende og er ikke integrert, det gir en emmen smak i utgangen.
3 poeng
Jacobs utvalgte klassisk bratwurst
Sarah: Ikke så forskjellig fra det du får på Esso.
Merete: Karakterløs, litt krydret utgave av røkt middagspølse.
3 poeng
Brødrene Brubakken prager bratwurst
Merete: Melen konsistens, og lite som minner om bratwurst.
Sarah: Minner om ekle amerikanske pølser.
3 poeng
Jens Eide økologisk bratwurst
Merete: Den dårligste så langt. Veldig rar å spise. Den har en emmen saltlakefølelse og rart skinn.
Andreas: Når jeg starter arbeidsuken på en mandag med å spise pølser, er det ikke en sånn pølse jeg drømmer om.
Ronny: Tenk å spise seg igjennom denne pølsen. Da skal du jobbet bra.
2 poeng
Jens Eide bratwurst
Sarah: Middagspølse.
Ronny: Sur røyksmak
Merete: Smaker røykt kjøtt fult av nitritt.
2 poeng
Italiensk pølse / Salsiccia
Salsiccia er tradisjonelt smakssatt med hvitløk og fennikel, og kommer i italia gjerne i to varianter: Mild uten chili, og pikant med chili.
Flesteparten av de italienske pølsene i testen gir ikke en eneste assosiasjon til hverken Italia eller Middelhavslandene, bare en følelse av salt, nitritt og påklistret krydder.
- Det virker litt som om man har tatt en vanlig pølse og puttet paprika i. Isteden for å lage en søritaliensk pølse med peperoncini, har de tatt vanlig farsepølse og tatt i litt paprika. Hvorfor gjør man dette? spør Andreas Viestad.
Jacobs utvalgte salsiccia
Andreas: Presist og godt levert.
Merete: En veldig bra gjennomført pølse, på smak og konsistens, og fedme.
8 poeng
Annis pølsemakeri Toscana-pølse
Merete: Dette er salsiccia. God konsistens, smaker akkurat som i Piemonte. Fin fettmengde.
Andreas: Ålreit, men er pysete.
Sarah: Balansert fennikelsmak
8 poeng
Metervare salsiccia
Merete: Gammel i fettsmaken, og minner lite om salsiccia.
Andreas: Jeg syntes fettet var godt. Den har et kjøttpreg, en grov struktur, og er ikke så innmari bundet.
6 poeng
Jacobs salsiccia aranciata
Merete: Dette er den eneste litt picante, da.
Sarah: Syrlig smak.
4 poeng
Jacobs utvalgte salsiccia picante
Ronny: Ikke så mye pikant, men helt god.
Merete: Fint balansert, men ingen picante i det hele tatt.
Andreas: Det er ikke noe i veien med pølsen bortsett fra at den ikke er det den lover.
4poeng
Høvikveien kjøtt og fisk italiensk pølse
Andreas: Kjedelig.
Sarah: Fettete ettersmak og grov på feil måte, den er litt slintrete
Merete: Og du får den saltlakefølelsen.
3 poeng
Coop italiensk pølse
Merete: Smaker paprika, og det er det. Hva har det med italiensk pølse å gjøre?
Andreas: Det virker litt som om man istedenfor å lage en søritaliensk pølse med peperoncini, har tatt vanlig farsepølse og tatt i litt paprika. Hvorfor gjør man dette?
3 poeng
Gilde grov stekepølse salsiccia
Andreas: Blæh. Men til bratwust å være, smaker den ok.
Merete: Den lukter ribbe, men har ingenting med salsiccia å gjøre.
Ronny: Ikke godt, vokste i munnen
3 poeng
Grøstad italiensk pølse
Ronny: Tomatpuré!
Merete: Soltørket tomat.
Andreas: Smaker litt støvete
3 poeng
Coop middelhavspølse
Merete: Helt jævlig. Den har ingenting med pølse å gjøre.
Andreas: Jeg avlyser turen til Middelhavet.
Ronny: Seig og salt og sur
Sarah: Slintrete, her har de brukt det dårligste kjøttet.
1 poeng
Strøm-Larsen salsiccia
Andreas: Lukter deilig. Smaker jævlig. Ujevn rosafarge, lurer på om de har brukt nitritt som ikke har blandet seg.
Merete: Den smaker harskt.
Andreas: Jeg vil bare stryke den, det ville være dårlig gjort….er det sånn det skal smake? Det virket som den var på rett vei i forhold til lukten.
0 poeng
Lammepølser
Norge burde ha forutsetninger for å lage gode lammepølser, enten naturell eller smakssatt med middelhavskrydder. I denne kategorien falt mange gjennom nettopp på grunn av manglende lammesmak.
- Hvorfor lage lammepølse når den ikke smaker lam? spurte Andreas Viestad om Annis signaturlammepølser
Oppskrift på Annis lammepølser
Metervare lammepølse med urter
Andreas: Åh, den lukter lam og rosmarin.
Merete: Fin. Vi er et lammeland, da er det deilig at det er en lammepølse som smaker lam. Dette er nesten en perfekt pølse.
9 poeng
Jacobs lammepølse med urter
Andreas: Den lukter godt, deilig av svin, ha ha.
Merete: Veldig urtepreget, det blir litt såpeaktig når en bruker så mye tørket krydder, men jeg liker konsistensen
Ronny: Jeg får litt samme smaken som når spiser roquefort
5 poeng
Thulefjord badsturøkt lammepølse
Merete: Smaker litt vossakorvaktig, med nitritt i.
Ronny: Ikke kjempe lammesmak.
5 poeng
Høvikveien kjøtt og fisk gresk pølse
Ronny: Lukter godt.
Andreas: Litt kjøttpuddingkonsistens, jeg skjønner ikke det.
Ronny: Den er vel kjørt med potetmel. Det gir ikke noe preg.
4 poeng
Strøm-Larsen lammepølse med rosmarin
Ronny: Det er vanskelig å stå opp mot Metervare
Andreas: Lite lam, mye tørket rosmarin, men helt streit.
Merete: Jeg får såpe- og parfymeaktig assosiasjoner.
4 poeng
Jacobs utvalgte lammepølse med timian
Ronny: Mye timian, lite lam.
Merete: Det kunne vært middagspølse tilsatt timian, kjedelig konsistens.
4 poeng
Strøm-Larsen lammepølse med feta
Merete: Det smaker gammelt fårefett, som når du tar ut av gryten du har kokt smalahove eller pinnekjøtt.
Andreas: Men heldigvis ingen tegn til feta.
3 poeng
Høvikveien kjøtt og fisk lammepølse med chili
Ronny: Denne er ikke bra . Smaker ikke lam, og den må være litt off. Jeg hadde vært skeptisk om det luktet sånn på restaurant.
3 poeng
Annis pølsemakeri lammepølser med feta og oliven
Andreas: Å fysj! Dette fenger ikke meg.
Ronny: Jeg fikk ikke ost i min bit
Andreas: Det skal du være glad for.
Ronny: Jeg tror ikke feta og oliven har så mye å gjøre i en pølse.
3 poeng
Annis pølsemakeri lammepølse med persille
Andreas: Mye røyk, lite persille, uffameg. Hvorfor lage lammepølse med persille når ikke smaker lam, og heller ikke persille?
3 poeng
Chorizo
Enten den er fersk eller speket, skal en chorizo ha tatt både farge og smak av pimiento - tørket og røyket mild chili - og helst ha et syrlig preg som kommer av at kjøttet har fått møte hvitvin eller eddik i prosessen.
- Gjennomgående virker det helt hytt og pine hva de fleste kaller pølsene sine. Lammepølsene er et innmari godt eksempel på at den som omfavner det at den er lammepølse, utklasser alle de andre, sier Andreas Viestad.
Høvikveien kjøtt og fisk ungarsk pølse
Merete: Jeg savner litt chilipreg, men jeg liker den lagrede kjøttsmaken, konsistensen og fettet.
Ronny: Den har litt den lagrede kjøttsmaken igjen, men litt lite chili.
8 poeng
Strøm-Larsen chorizo
Andreas: Et stykke på vei. Den er grov og smaker chili, men scorer ikke topp.
Ronny: Ikke noe galt her.
7 poeng
Jacobs chorizo
Merete: Veldig mye pimentos, og lite annet.
Ronny: Ettersmaken er veldig god på denne.
7 poeng
Metervare chorizo
Ronny: Jeg likte den, men jeg måtte tygge litt på den, syrligheten kom veldig fort. Den har bra chilismak; hadde konsistensen vært grovere, ville den vært en klar vinner. Hadde du blindsmakt den, ville du sagt det var en chorizo.
7 poeng
Annis pølsemakeri chorizo
Andreas: God på smak, men innmari farsete konsistens.
Ronny: Her kommer det sterke frem på en annerledes måte. Her er den litt sånn — "oj, så ble den sterk.
Merete: Fint sting i finishen.
6 poeng
Jacobs utvalgte spanske chorizo
Andreas: Ikke chorizo.
Merete: Mager og karakterløs, har lite med chorizo å gjøre.
5 poeng
Jacobs utvalgte chorizo
Ronny: Den beste av de tre fra Jacobs utvalgte.
Andreas: Men heller ikke chorizo
5 poeng
Grøstad chorizo
Ronny: Mer urtesmak, minner lite om chorizo
Merete: Mye tørket oregano, den smaker pizza, og ikke chorizo.
5 poeng
Jacobs utvalgte klassisk chorizo
Andreas: Den var bare kjedelig.
Merete: Middagspølse med litt rødfarge. Utrolig kjedelig.
3 poeng
Høvikveien kjøtt og fisk chorizo
Andreas: Deilig svinesmak, men den var ikke chorizo, en decent svinepølse.
2 poeng
Brødrene Brubakken chorizo
Andreas: Middagspølse som er farget rød igjen.
2 poeng
Les også den store eplejuicetesten
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.