Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Siste biff fra Bergens tradisjonsslakter

Tekst
Den tradisjonsrike slakterbutikken Rivelsrud & Co i Bergen har ikke nok kunder og må legge ned. Foto: Odd E. Nerøy/Bergens Tidende

Den tradisjonsrike slakterbutikken Rivelsrud & Co i Bergen har ikke nok kunder og må legge ned. Foto: Odd E. Nerøy/Bergens Tidende

Etter 101 års drift stenger slakterforretningen Rivelsrud & Co dørene i Bergens kjøttbasar. Kjøtt- og delikatessesalget lønner seg ikke lenger.

I over 100 år har familiebedriften Rivelsrud & Co forsynt Bergen med kjøtt og delikatesser – fra ost og oksehaler til viltkjøtt og kramsfugl. Nå er det ikke lenger lønnsomt å selge kjøtt i den tradisjonsrike Kjøttbasaren rett over gaten for Fisketorget.

– Vi selger ikke nok, enkelt og greit, sier butikksjef Ivar Arnt Rivelsrud.

– Vi har for lav omsetning, og det er lite folk i sentrum her. Det er vanskelig tilgjengelighet, dårlige parkeringsforhold, dyre bompenger, dyre parkeringsagifter. Og sikkert andre ting også, sier han.

Les om slakteren som tjener penger

OMSETNINGSSVIKT

Bare siden nyttår har omsetningen gått ned med 20 prosent, og familien ser seg nødt til å stenge butikken med et opphørssalg som kommer til å vare en uke eller to.

Rivelsrud & Co har solgt kjøtt, vilt og delikatesser til generasjoner av bergensere. Nå legger butikksjef Ivar Arnt Rivelsrud ned. Foto: Odd E. Nerbø/Bergens Tidende

Rivelsrud & Co har solgt kjøtt, vilt og delikatesser til generasjoner av bergensere. Nå legger butikksjef Ivar Arnt Rivelsrud ned. Foto: Odd E. Nerbø/Bergens Tidende

Det er en tradisjonsrik forretning som nå stenger dørene. Selskapet, som fikk navnet Rivelsrud & Co i 1915, startet som en fetevarebutikk drevet av Guttorm Rivelsruds onkel L. Guttormsen allerede på 1890-tallet. Dagens butikksjef Ivar Arnt Rivelsrud har drevet butikken siden 1981, og slakterforretningen er den eneste i de gamle kjøttbasarhallene som overlevde forsøket på å skape en mathall for Bergen i bygningen. For fem år siden ble Rivelsrud kåret til Bergens beste ferskvaredisk.

Håndverkskjøtt i Indre Oslo

Men nå er de gode tidene over. Det skorter rett og slett på kunder som vil trosse rushtidsavgift, parkeringsgebyrer og gangavstand for å få tak i delikatesser, spekekjøtt og rype.

– TUNGT Å DRIVE

– Det er dritsynd at flere og flere av spesialbutikkene forsvinner, de blir ikke erstattet av gode dagligavarebutikker, de bare forsvinner, sier Christopher Haatuft, kjøkkensjef ved Lysverket restaurant i Bergen. Han sier han «alltid» har handlet der, men fordi han de siste årene har drevet egen restaurant er han også blitt blant de forsvunne kundene.

– Vi har registrert at folk sier at det er økt interesse for spesialbutikker, men vi har ikke merket det. Jeg vet at andre spesialbutikker sliter, at det er tungt å drive, sier Ivar Arnt Rivelsrud, som går over i ny jobb i kjøttfirmaet Brakstad Eftf.

De andre ansatte, til sammen rundt seks årsverk, må også finne nye jobber.

Selskapet som eier lokalene i Kjøttbasaren, Kjøttbasaren Byens Basar as, leter nå etter nye leietagere, skriver Bergens Tidende.

– Vår oppgave er nå å beholde et miljø slik at fiske­forretningen får kolleger som fortsatt kan bidra med å trekke matkundene til Kjøtt­basaren, sier Fredrik Isdal i Kjøttbasaren Byens Basar as til Bergens Tidende.

Les også: De beste gourmetpølsene

God vin til grillmaten

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.