– Daiquiri fikk et ufortjent rykte under cocktailens dark age mellom 1960- og 1990-tallet, sier bartender Jesper Høst.
Den cubanske drinken – som består av rom, lime og sukkerlake – har fått sitt navn etter en gruvelandsby ved Santiago de Cuba, og skal ha blitt skapt av den amerikanske ingeniøren Jennings Cox på slutten av 1800-tallet, da han arbeidet på øya.
Fakta: Jesper Høst
Frilans barkonsulent. Har tolv års erfaring med drinkmiksing i coctailbarer, nattklubber og restauranter, deriblant for Nr. 19 i Oslo.
– På Cuba brukes ofte en blank og tørr rom. Alternativt kan man bruke en kraftig og rund rom med bra fylde, forteller Jesper Høst.
– Det gir et helt annet smaksbilde.
En god Daiquiri skal shakes i cirka 10 sekunder, da er drinken så kald som den kan bli.
– Trikset med å shake er å skape så mye bevegelse som mulig. Det skal shakes hardt for å skape luft.
Den cubanske nasjonalskatten kan varieres i det uendelige – med friske bær, frukt eller urter.
– Slenger du litt mynte oppi, har du en Mojito. Det som er i sesong, passer alltid bra, sier Høst.
Daiquiri
- 5 deler rom
- 3 deler frisk limejuice
- 2 deler sukkerlake
Slik gjør du:
- Lage sukkerlake: Kok opp 2 deler sukker med 1 del vann
- Shakes på is.
- Siles og servers i glass med stett, uten is
Tips: Før du deler limen, rull den på skjærefjølen mens du presser den lett. Da er det enklere å få ut juicen.