Programlederen fra «Kakekrigen» på kanalen Fem, har laget kokebok med de 35 beste oppskriftene fra programmet. Nøttekaker, bløtkaker, terter, sjokoladekaker, moussekaker er samlet i «Mine favoritter fra Kakekrigen».
– Kakekrigen var som et kjempelangt teorikurs, forteller den ferske forfatteren;
– Å smake 1300 kaker har gitt meg spisskompetanse. Deltagerne var superflinke, og jeg har lært av fantastiske mestre, sier Fridtjof Nilsen og sikter til konditorene Sverre Sætre og Lars Lian og de andre gjestedommerne i konkurransen.
– Har du virkelig laget alle kakene på bildene i boken selv?
– Ja. Jeg tar det som et kjempekompliment at du spør. Hvis jeg kan lage disse kakene, kan alle, sier Nilsen.
Søtsakene ble laget og fotografert under et par ukers bakemaraton på en hytte i Sandefjord. Etter innspurten stilte Nilsen med de lekre restene på juleavslutningen i barnehagen.
– Jeg var han nye faren i barnehagen som kom med 10 kaker. Jeg så hatet i de andre fedrenes øyne. Jeg ble over-achieveren. Mødrene så på mennene sine og liksom: «Hvorfor kan ikke du gjøre sånn?»
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herAldri så kul
På begynnelsen av 2000-tallet var Fridtjof Nilsen gitarist i det lovende rockebandet Span fra Bærum.
– Fra turborock til kakeselskap – hva skjedde?
– Jeg ble 40 og fikk unger, sier Nilsen. I Span-tiden kunne avisene fortelle at en haug engelske journalister var reist ens ærend til Oslo for å høre guttene spille på rockescenen Mono. Så ble det stille. Bandet ble oppløst, vokalist Jarle Bernhoft ble crooner og berømt, og gitaristen ble programleder på tv.
– I begynnelsen var jeg opptatt av å lage kule TV-programmer. Nå er det viktigere å ha det hyggelig. Jeg liker kaker, og det er fine folk som er med i Kakekrigen. Ingen tøffer seg. Alt er bra. Jeg var aldri så kul likavæl, sier Nilsen.
Sætre trekker menn
Men programlederen har merket seg en overraskende utvikling når TV-kanalen analyserer seertallene.
– Etter at Sverre Sætre ble dommer, har vi fått et nytt seer-segment: forretningsmenn og ledere i 40–50-årsalderen. Sånne som går Birken. Kanskje det er blitt litt sånn; «Nå skal far bake kake!»
– Hva har vært din største a-ha-opplevelse under bakeprogrammene?
– At man kan dele opp bakingen som en byggeprosess, som lego. Lage bunn én dag, og dagen etter kremen. Da jeg skjønte at jeg ikke trengte å gjøre alt på én gang, ble det mye lettere, sier Nilsen.
Suksessterte er en av Fridtjof Nilsens toppfavoritter fra Kakekrigen – enkel og grei å lage mener han. Her er oppskriften:
Nøttebunn
- 150 gmandler
- 100 gmelis
- 4 stkromtempererte eggehviter
- 50 gsukker
Eggekrem
- 100 gusaltet smør
- 1 stkvaniljestang
- 4 stkeggeplommer
- 1 tsmaisenna
- 100 gsukker
- 1 dlfløte
- saften fra 2 sitronbåter
- skallet fra 1/2 sitron
Karamelliserte nøtter
- 50 gpekannøtter
- 15 gsukker
- 0.5 dlvann
- 0.5 sssmør
- én klype flaksalt
Montering
- 100 gbringebær
- 30 gmørk sjokolade
Slik gjør du
- Sett ovnen på 180 grader. Trekk bunnen av en 20 cm stor springform med bakepapir og smør kantene.
- Kjør mandler og melis til mel i en foodprosessor.
- Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin på medium høy hastighet til de skummer hvitt. Tilsett halvparten av sukkeret, og når det har pisket seg inn, har du i resten av sukkeret litt etter litt til du har en kremaktig, fast marengs.
- Vend nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott og hell røra i formen.
- Stek den i 30 minutter før du lar den avkjøle seg i formen på kjøkkenbenken.
Eggekrem
- Del smøret i terninger og sett det i kjøleskapet.
- Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha dem i en gryte med eggeplommer og maisenna. Visp det til en jevn røre.
- Ha sukker, fløte, sitronsaft, sitronskall og belgen fra vaniljestangen i gryta, og gi det et oppkok på medium varme under konstant omrøring. La blandingen koke i minst ett minutt mens du hele tiden rører.
- Trekk gryta av plata og pisk inn smørterningene litt etter litt. Når alt har smeltet, siler du kremen over i en bolle som du dekker med plastfolie og setter i kjøleskapet.
- Pass på at folien ligger helt nedpå kremen sånn at det ikke blir snerk.
Karamelliserte nøtter
- Ha nøtter, sukker og vann i en stekepanne på høy varme, og kok til vannet er fordampet. Rør av og til.
- Når vannet er nesten borte, vil sukkeret ligge som et hvitt lag rundt nøttene. Rør hele tiden mens sukkeret smelter til karamell.
- Når karamellen er gyllen i fargen, trekker du panna av plata og rører inn smøret.
- Når alt er godt blandet, heller du nøttene på et bakepapir og fordeler dem utover så de ikke stivner i en stor klump.
- Dryss salt over og la det avkjøles.
Montering
- Ta den avkjølte nøttebunnen ut av formen og legg den på et kakefat.
- Dekk toppen av nøttebunnen med eggekrem.
- Grovhakk pekannøttene og pynt med nøtter, bringebær og revet sjokolade.
* (Vilkår)