– Det er blitt et globalt hysteri rundt hva man skal spise og hva man ikke skal spise, sier mesterkokk og fitnessutøver Jonas Lundgren.
– Og i denne galskapen er det dessverre så kjedelig at det som egentlig er ganske enkelt blir utrolig vanskelig. Jeg vil avdramatisere hele opplegget rundt treningsmat, sier han.
Januar er høysesong for sunne kokebøker. Det er kickstart og juicing, lav FODMAP og fiberhusk. Alle lover et nytt og bedre liv, enten du skal bli kvitt mageflesk eller mageproblemer; alle hevder de har vitenskapen på sin side. Dropp melken, bytt ut hveten, kutt ut kjøttet og bruk pengene på rosa Himalayasalt, så skal alt bli bra.
I dette landskapet befinner forsåvidt også svenske Jonas Lundgren seg med kokeboken "Spis. Tren. Spis." Her er både chiafrø og cottage cheese, men ikke en eneste mystisk nei-matvare. Isteden: «God treningsmat er riktig sammensatt hverdagsmat» og et oppskriftsregister som spenner fra boeuf bourguignon til vårruller.
Fitnesskokken
Svenske Jonas Lundgren er først og fremst kokk. Han har jobbet for stjernekokker som Thomas Keller, Pierre Gagnaire og Eyvind Hellstrøm, før han vendte tilbake til Sverige for å drive egen restaurant og konkurrere i Bocuse d'Or, der han vant sølvmedalje i 2009.
Men Lundgren har ved siden av kokkeyrket alltid trent aktivt, og en kropp som hans kommer ikke fra småspising fra sausegrytene. Det er maten han har laget til seg selv gjennom mange år han viser frem i kokeboken.
– Jeg har holdt på med oppskriftene i denne boken like lenge som med gourmetrestaurantretter; jeg har gått like hardt til verks som jeg gjør med en vanlig rett, sier han om de nesten 100 oppskriftene boken rommer.
– Treningsmat er ikke så mye vanskeligere enn vanlig mat, du må bare spise rett mengde og balansert. Folk vil gjerne finne noe spesielt, noe som er en quick fix på alt, men kroppen er så kjedelig at en quick fix ikke finnes, sier Lundgren på telefon fra Lyon, der han forbereder Bocuse d'Or med årets svenske deltagere.
Tilbake til rutinene
På reiser som dette kan det fort bli litt mange middager og litt mye vin, medgir Lundgren, men:
– Så snart jeg er hjemme, er jeg tilbake i rutinene.
Og rutinene handler om et kosthold der maten er lagd fra bunnen av, har en god balanse mellom karbohydrater, proteiner og sunt fett, der smør i moderate mengder «er normalt ikke skadelig» og setter god smak på maten.
– Det virker som mange mener at skal man trene, er det kokt torsk og brokkoli uten salt trykket ned i en plastboks som gjelder. Men det blir veldig vanskelig å holde en slik diett. Vi må spise mat som er god, den må smake noe, akkurat som vanlig mat man lager når man skal ha gjester.
Hemmeligheten er kryddere og andre smakstilsetninger.
– Ikke vær så nordisk som vi er, du har en hel verden av krydder å ta av: Søramerikanske smaker, afrikanske kryddere, smak til maten. Det er et generelt tips – slik får du den god. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Avocadobakte egg med chorizo
- 70 gChorizo
- 4 stkModne avocado
- 8 stkEgg
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Skjær chorizoen i terninger og stek dem i en stekepanne i to-tre minutter på middels varme.
- Del avocadoene i to, fjern steinen og grav ut et stort nok hull i hver del med plass til et egg. Plasser avocadoene på en tallerken.
- Knekk et egg i hver halvdel og varm dem i mikrobølgeovnen på middels til høy varme i rundt to minutter, til eggehviten er helt gjennomkokt og eggeplommen er litt bløt.
- Server de bakte avocadoene med stekt chorizo.
Hawaii Bowl
- 400 gRå fisk i skiver eller terninger (f.eks tunfisk, laks, reker, kamskjell)
- 4 dlKokt, rundkornet ris
- 1 dlSoyasaus
- 4 tsSesamolje
- 1 tsSesamfrø, ristede
- 1 tsChiliflak
- 2 stkSalatløk, i tynne skiver
- Avocado i skiver
- Reddik i skiver
- Mango i skiver
- Gari (tørket sjøgress)
- Soyabønner
- Fersk koriander
- Alger
Slik gjør du:
- Visp sammen soyasaus, sesamolje, sesamfrø, chiliflak og bland inn salatløk.
- Vend alt inn i den rå fisken.
- Fordel risen i skåler og topp med fiske- og soyablandingen og valgfritt tilbehør.
Kesampannacotta med bær og hvit sjokolade
- 1 stkPlate gelatin
- 50 gMatfløte
- 5 stkKardemommefrø
- 250 gKesam
- 4 ssValgfri müsli
- 0.5 ssHonning
- 1 dlBlåbær
- 1 dlTindvedbær
- 1 dlBringebær
- 0.5 stkZesten av en sitron
- 20 gHvit sjokolade
Slik gjør du:
- Bløtlegg gelatinarket i kaldt vann i fem minutter.
- Varm opp fløten til kokepunktet sammen med kardemommefrøene.
- Ta det av varmen og la det trekke i noen minutter. Sil av.
- Klem vannet av gelatingarket før du rører det inn i blandingen. Tilsett kesamen.
- Hell blandingen i porsjonsglass og la det stå i kjøleskapet i minst 30 minutter.
- Stek müslien sammen med honningen kjapt i en stekepanne på middels varme. Den skal bli karamellisert.
- Bland bærene i en skål med revet sitronskall.
- Legg bærblandingen på kesampannacottaen, ha på müslien og topp med revet hvit sjokolade.