Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fire oppskrifter med honning

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Jan Ivar Nykvist bruker honning til mer enn søtningsmiddel i den nye kokeboken «Maten vi deler.»

Jan Ivar Nykvist bruker honning til mer enn søtningsmiddel i den nye kokeboken «Maten vi deler.»

Fra dressing til dessert: Honning kan brukes til langt mer enn å søte teen.

Nå kryper biene inn i kuben for vinterdvalen, mens vi kan nyte fruktene av insektenes utrettelige arbeid.

– Honning er en fantastisk råvare. Dessuten vil jeg slå et slag og støtte den norske bien og de norske birøkterne, sier kokk, blogger og kokebokforfatter Jan Ivar Nykvist, som i sin nye kokebok «Maten vi deler» har et eget kapittel viet honning som ingrediens.

Jan Ivar Nykvist bruker honning i alt fra salat til kaker i kokeboken «Maten vi deler».

Jan Ivar Nykvist bruker honning i alt fra salat til kaker i kokeboken «Maten vi deler».

Allsidig søtning

Bienes bearbeiding av nektar gir med litt menneskelig hjelp et allsidig søtt produkt som kan og bør brukes til mer enn å søte teen og smøres på en skive ristet brød i ny og ne, mener han.

– Honningen gir en rikere og fyldigere smak enn sukker. En god lagret ost sammen med honning er jo en klassiker, men jeg ville bruke den i matlagingen også. Jeg liker å bruke det i dressinger eller i brød for å få den større aromatiske smaken, sier han.

Vanligvis søter han ikke dressinger, men for boken har han laget en dressing der han blander honning med sitron og løyrom og lar honningen bli en egen ingrediens.

– Det som er fint med honning er at den er veldig lett å løse opp, og den oppleves søtere og med mer smak, så du trenger forholdsvis lite og gir et kjempemorsomt smaksbilde sammen med andre råvarer du ikke ville tenkt på. Honning passer like godt til fisk og skalldyr som det gjør til biff og kylling, sier Nykvist, som først og fremst foreslår å helle den syrlig-salte dressingen over fisk og skalldyr, enten det er rekesalat eller et stykke laks.

Dressing med honning, løyrom og sitron (øverst til høyre) er en av Jan Ivar Nykvists dressingoppskrifter med honning.

Dressing med honning, løyrom og sitron (øverst til høyre) er en av Jan Ivar Nykvists dressingoppskrifter med honning.

Oppdag perlecouscous

Honning får også spille en sentral rolle i en salat med perlecouscous, en råvare han sier han håper hele Norge snart vil oppdage.

– Det er en helt ny verden, det er små perler som oppfører seg mer som en pasta, men det er nesten umulig å overkoke dem, og det er lett å blande inn smaker og råvarer.

Sammen med couscousen blander han like deler dijonsennep med honning for å skape harmoni i en salat som ellers kan inneholde alt fra friske urter til biffstrimler – Nykvist har lagt vekt på å lage fleksible oppskrifter som kan tilpasses lesernes preferanser og tilgang på råvarer.

Perlecouscous med sennep, honning og høstens grønnsaker.

Perlecouscous med sennep, honning og høstens grønnsaker.

– Når man kjøper en kokebok er det ofte altfor mange ingredienser, så får man ikke tak i tre av dem og dropper å lage oppskriften, og det er så mange oppskrifter som fortjener å bli brukt. Sennep i seg selv synes jeg ikke er verdens beste råvare, men sammen med honning skaper du et smaksbilde som er fantastisk, sier han.

Enkel karamellsaus

Nykvist har gitt opp å forsøke å lage luftige sukkerbrød med honning istedenfor sukker, men honningen kommer virkelig til sin rett i hans krysning mellom sukkerbrød, honning- og krydderkake.

Jan Ivar Nykvists honningkake med nøtter og tørket frukt kan være både formkake og rund kake med fyll.

Jan Ivar Nykvists honningkake med nøtter og tørket frukt kan være både formkake og rund kake med fyll.

Også den er fleksibel; det er fritt valg blant nøtter og tørkede frukter, og Nykvist sier den kan bakes både som formkake i brødform og som rund lagkake med for eksempel kremostglasur. For ikke å snakke om karamellsausen han traff blink ved på første forsøk: Honning kokt sammen med søtet, kondensert melk og kremfløte, blir ifølge Nykvist en uovertruffen karamellsaus så snart det er kokt til en konsistens som festner seg på baksiden av en skje.

– Den kan vi bruke til en god vaniljeis. Jeg kan også tenke meg den med høstens multer, og med litt ekstra fløte og gelatin skal man kunne få en honningpannacotta, sier Nykvist. (Vilkår)

Lag karamellsaus med honning og kondensert melk for en ny smaksopplevelse.

Lag karamellsaus med honning og kondensert melk for en ny smaksopplevelse.

-
+

Karamellsaus

  • 1 dlhonning
  • 1 stkboks søtet kondensert melk (ikke Viking Melk)
  • 3 dlkremfløte

Slik gjør du

  • Ha honningen i en kjele, og kok inn til den tykner og blir gyllen.
  • Ha i kondensert melk og fløte. Kok på middels varme under omrøring til sausen tykner og får gyllen farge. Det er viktig å røre hele tiden, ellers svir sausen seg.
  • Sil sausen og avkjøl den. Oppbevares kjølig og i et tett glass.
-
+

Løyrom, honning og sitron-dressing

  • 6 ssextra virgin olivenolje
  • 3 sssitronsaft
  • 1 tsrevet skall av økologisk sitron
  • 1 sshonning
  • 1 ssløyrom
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Bland alle ingrediensene, og smak til med salt og pepper.
-
+

Honningkake med krydder og hasselnøtter

  • 2 stkegg
  • 2 dlsukker
  • 2.5 dlskogshonning
  • 1 dlsterk kaffe
  • 1 dlrapsolje
  • 4 dlhvetemel
  • 1.5 tsbakepulver
  • 0.5 tsnatron
  • 0.5 tssalt
  • 1 tskanel
  • 1 tsmalt ingefær
  • 2 ssrevet skall av økologisk appelsin
  • 2 ssrevet skall av økologisk sitron
  • 2 dlristede hasselnøtter, grovhakket
  • 1 dldadler, uten stein, grovhakket

Slik gjør du

  • Pisk egg og sukker luftig i en kjøkkenmaskin i 3 minutter.
  • Bland inn resten av ingrediensene til en røre.
  • Ha kakerøren i en smurt form, og stek den i ovnen ved 160 grader Celsius i ca. 60 minutter.
  • Kaken er ferdigstekt når du kan stikke en kniv inn i midten av kaken uten at det henger igjen deig på den.
-
+

Couscous-salat med høstens grønnsaker og honningdressing

  • 200 gperle-couscous
  • 1 leplejuice
  • 4 ssolivenolje
  • 1 stkpakke aspargesbønner
  • 2 stkgulrøtter (gjerne i forskjellige farger)
  • 1 stkfennikel
  • 1 dlpeanøtter
  • 1 dldijonsennep
  • 1 dlflytende honning
  • 1 ssfinhakket dill

Slik gjør du

  • Kok couscousen i eplejuicen til den er ferdigkokt. Dette tar ca. 12 minutter. Avkjøl. Vend inn olivenolje.
  • Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann i 1 minutt. Avkjøl.
  • Skjær gulrøtter og fennikel i tynne skiver med en mandolin eller ostehøvel. Vend gulrøtter, fennikel, aspargesbønner og peanøtter inn i couscousen. Smak til med salt og pepper.
  • Bland sennep, honning og dill. Ha dressingen over salaten like før servering.