Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kari Innerås beste jordbærdesserter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Tia Karlsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Jordbær og kløversyre fra kokeboken Innerå + Bø.

Jordbær og kløversyre fra kokeboken Innerå + Bø.

Jordbær er sommer, ifølge kokk Kari Innerå. Her deler hun sine oppskrifter på sommerbæret.

Norske jordbær er best. Kanskje til og med bedre enn de svenske? Det tror Kari Innerå, innehaver av Oslo-restauranten BA53 og nordisk mester i kokkekunst.

– Jeg diskuterte det faktisk med en venninne her om dagen, da vi spiste jordbær ved hytta hennes i Tyrifjorden. Vi prøvde noen svenske i fjor. De var gode, men ikke helt på høyde med de norske. Og jordbærene fra Belgia, de smaker jo nesten ingenting.

Det beste fra Norge

Da Innerå i fjor skrev kokeboken «Innerå + Bø» sammen med vinjournalist i DN Merete Bø, var jordbæret selvskrevent. Boken, som vant Grafills pris for årets vakreste faktabok tidligere i februar, skal presentere det beste av norske råvarer, fra asparges til flatøsters og skrei. Samtlige retter er sesongbaserte og akkompagnert av drikketips fra Bø.

Oppskriftene har forskjellig vanskelighetsgrad, fra det helt enkle til det mer avanserte. En jordbærsalat med limesukker, pistasj og sagogryn er ifølge Innerå i førstnevnte kategori.

– Jordbær kuttes ofte i fire. Bare det å kutte dem i tynne skiver og legge dem som en carpaccio, gir et ganske annerledes uttrykk.

Jordbær er Kari Innerås favorittbær, her sammen med medforfatter på boken Innerå+Bø, Merete Bø. 

Jordbær er Kari Innerås favorittbær, her sammen med medforfatter på boken Innerå+Bø, Merete Bø. 

Fakta: Innerå + Bø

Kokebok av Kari Innerå, Merete Bø og fotograf Sune Eriksen, utgitt i desember 2016. 

Boken som er designet av Rune Døli vant i februar gull i kategorien «Faktabok voksen» og sølv i kategorien «Bokomslag voksen» under Grafills kåring av årets vakreste bok.

Fra sør til nord

Et annet, mindre anstrengende triks er å rive over limeskall, i dette tilfellet over sukkeret.

– Når sukker og limeskall blandes med jordbær, slipper bærene væske og blir enda saftigere. Det blir utrolig friskt, med et lite touch av noe eksotisk, sier Innerå.

Det skal være den lange vekstsesongen som gjør de norske jordbærene spesielle: Smaken får ekstra god tid på å utvikle seg. Innerå, som er fra Andørja i Troms, har derfor en mistanke om at jordbærene fra hjemtraktene er ekstra smakfulle.

– Det er i hvert fall sånn med potetene, de modner også mye senere enn sørpå. Det er noe av det som er så fint med norske jordbær: Vi kan spise dem fra Stavanger og Sørlandet først, og avslutte med dem fra Nord-Norge.

(Vilkår)

-
+

Jordbær og kløversyregranité

  • 1 kurv jordbær
  • 3 never kløversyre/gjøksyre
  • 4 stkgule epler

Slik gjør du

  • Kutt opp eplene i mindre biter.
  • Bland sammen epler og syreblader og bruk en juicesentrifuge for å lage saften. Frys den inn i en boks.
  • Skrap opp graniteen med en gaffel ved servering.
  • Jordbærene kuttes i skiver og serveres.

-
+

Jordbærsalat

  • 1 dlsagogryn eller tapioka
  • 1 dl1 dl jordbærpuré
  • 1 kurv store norske jordbær
  • 1 stklime
  • 1.5 dlsukker
  • Pistasjnøtter
  • Noen kvaster koriander

Slik gjør du

  • Kok sagogryn i rikelig med vann til de er gjennomsiktige. Hell dem i en sil og la de renne av seg i kaldt vann.
  • De legges sammen med jordbærpuré. (Jordbær som er kjørt til puré i en blender)
  • Kutt jordbærene i skiver. Bland zest av lime med sukker. Hell sukkeret på jordbærene og legg dem pent på en tallerken. Legg så på sagogryn, noen blader koriander og pistasjnøtter.

-
+

Vaniljekrem

  • 200 gH-melk
  • 75 gfløte
  • 55 gsukker
  • 1 stkvaniljestang
  • 50 gH-melk
  • 40 geggeplommer
  • 20 gmaizenna
  • 2 dlfløte

Havregryn og kakao crumble

  • 200 ghavregryn
  • 150 gmel
  • 100 gsukker
  • 100 gtemperert smør
  • 2 sskakao
  • 1 tssalt
  • 1 stkegg

Jordbær

  • 1 kurv jordbær
  • 3 sssukker

Slik gjør du

  • Skrap ut frøene av vaniljestangen, kok opp melk, sukker, vaniljefrø og stang.
  • Sil den varme melkeblandingen over eggeplommene og bland sammen.
  • Rør maizenna ut i litt vann og vend den inn i blandingen som kokes opp til den tykner. Skru ned temperaturen og la kjelen stå på varmen under omrøring i 3-4 minutter. Sil og avkjøl.
  • Hell fløte og vaniljekrem i en bolle, og pisk vaniljekremen opp til en luftig krem.

Havregryn og kakao crumble

  • Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.
  • Trykk deigen ut på et brett med bakepapir til den er ca. En centimeter tykk.
  • Stek i ovnen på 185 grader i ca. 25 minutter.
  • Avkjøl på rist og knus kjeksene til crumble.

Jordbær

  • Rens jordbærene og del dem i fire.
  • 30 minutter før servering has sukkeret i bærene. Rør om.