Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Kjøttfri mat gjør deg behagelig mett

Tekst
Næring. Vintersuppe med byggryn og grønnkål. Foto: Matias Armand Jordal

Næring. Vintersuppe med byggryn og grønnkål. Foto: Matias Armand Jordal

Lurer du på hva du kan bruke grønnkålen til? Prøv vintersuppe.

«Kjøttfri mandag» har lenge vært et internasjonalt begrep. Nå kommer en norsk kokebok som vil inspirere til å kutte ned på kjøttbaserte middager. At en middag må ha kjøtt eller fisk for å kunne kalles fullferdig, er en idé det begynner å lukte mugg av, mener Maj-Britt Aagaard, forfatter av boken «Kjøttfri mandag».

- Jeg håper å åpne vegetardøren for vanlige, matglade folk som gjerne vil prøve litt vegetarmat, men som ikke vet hvordan de skal lage den. Dette er trinn én for folk flest, sier Aagaard, som også står bak den populære bloggen Spiselandslaget.
 

Fra rødt til grønt

Hensynet til klimautslipp, helsen og lommeboken kan være gode grunner til å redusere kjøttforbruket. Men Aagaard understreker at å innføre én eller flere kjøttfrie ukedager ikke må forbindes med slankekur eller sunnhetshysteri.

- Dette er ikke noe fiksfakseri. Bare god, mettende, smaksrik mat.

Boken presenterer 52 middagsretter - én for hver uke i året, med fire kapitler inndelt etter årstidene. Nå om vinteren passer chana masala (indisk kikertcurry), marokkansk grønnsaksgryte, chili sin carne - eller hvorfor ikke en varmerende vintersuppe?

- Vintersuppen kaller jeg «Livets vann». Den er en blanding av minestronesuppe og norsk grønnsakssuppe, proppfull av ja-mat: grønnkål, byggryn, løk, hvitløk, gulrot. Litt revet parmesan på toppen er alltid godt, sier Aagaard (se oppskrift på vintersuppe og chili sin carne nederst i saken).

Uten kjøtt. Maj-Britt Aagaard, matblogger, tv-personlighet og kokk, har utgitt boken «Kjøttfri mandag». Omslagsfoto: Matias Armand Jordal

Uten kjøtt. Maj-Britt Aagaard, matblogger, tv-personlighet og kokk, har utgitt boken «Kjøttfri mandag». Omslagsfoto: Matias Armand Jordal



Smak i fokus

Noen er kanskje redde for å ikke bli mett av et kjøttfritt måltid - eller at vegetarmiddagen skal etterlate en følelse av at «noe» mangler. Forfatteren selv har også vært litt skeptisk. Hun skriver i boken at hun hele livet har vært glad i kjøtt.

- Kjøtt er tungt fordøyelig. Spiser man en vegetarmiddag, blir man mett på en annen måte. Kjøttfri mat gjør deg behagelig mett. Det lønner seg også å gi kroppen litt tid til tilvenning, sier Aagaard.

- Mitt inntrykk er at mange er interessert i å spise mindre kjøtt. Men folk trenger forbilder, hjelp, kunnskap og inspirasjon.

Ingen trenger å bli vegetarianer over natten. Det er bedre å gå gradvis til verks, også av hensyn til eventuelle skeptiske familiemedlemmer.

- Ha smak i fokus, i stedet for kjøtt som hovedingrediens. Det går an å introdusere andre proteinkilder enn kjøtt i tradisjonelle retter, for eksempel 50/50 kjøtt og bønner i tacoen. Det kan være en god måte å starte på.

Inspirasjon fra sør

Det populære italienske kjøkkenet sprang ut av «oppfinnsomheten til italienske husmødre med slunken lommebok».

- I land hvor vi nordmenn liker å feriere og ofte elsker matkulturen, lever de ofte mye mer kjøttfritt enn oss. Men en kjøttfri rett er ikke så eksotisk som man tror. Det er smaksrike, sunne retter.

Aagaards familie spiser kjøtt cirka to ganger i uken.

- Men jeg er blitt mer kresen på hva slags kjøtt jeg spiser. Billig svinekotelett frister ikke. Det er rett og slett mer smak og variasjon i vegetarmaten. Muligheten til å sette flere små retter på bordet er også noe som følger med et mer kjøttfritt kosthold, sier Aagaard.

I en nylig undersøkelse i avisen Nationen oppga 1 av 4 at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016. Fremtiden i våre hender opplyser at nordmenns kjøttforbruk allerede er på vei ned. Internasjonalt frontes kampanjen «meatless monday» av vegetarianere som Paul McCartney.


Her er oppskrifter på vintersuppe med grønnkål og chili sin carne:

God suppe. Vintersuppe med grønnkål, byggryn og bønner - en sunn, velsmakende rett. Foto: Matias Armand Jordal

God suppe. Vintersuppe med grønnkål, byggryn og bønner - en sunn, velsmakende rett. Foto: Matias Armand Jordal

 

-
+

Vintersuppe med byggryn, grønnkål og hvite bønner

  • 1 stkliten løk, hakket
  • 3 stkhvitløkksfedd, finhakket
  • Olivenolje til steking
  • 2 stkgulrøtter, i skiver
  • 1 stkliten purre, i skiver
  • 3 stktomater, grovhakkede
  • 100 gbyggryn (NB: lettkokte)
  • 1.5 lgrønnsakskraft eller buljong
  • 1 tstørket timian
  • 1 stklaurbærblad
  • 1 stkboks hvite bønner
  • 150 ggrønnkål, finsnittet
  • salt og pepper
  • god olivenolje
  • parmesan eller annen ost

Denne suppa er selve livets vann med alskens snadder og snop. Det finnes ikke en eneste ting her som er nei-mat. Når den i tillegg smaker himmelsk og mye, er lykken komplett.
Retten er hentet fra kokeboken "Kjøttfri mandag"


Slik gjør du

1 Fres finhakket løk og hvitløk med olivenolje i en stor gryte til de er blanke og myke. Pass på så de ikke blir brune.

2. Tilsett gulrøtter, purre, tomater, byggryn (lett-kokte), grønnsakskraft, tørket timian og laurbærblad.

3. La det småkoke under lokk til gulrøtter og byggryn er nesten helt møre. Tilsett så hvite bønner og finstrimlet grønnkål.

4. La det koke to minutter til uten lokk. Smak til med salt og pepper.

5. Dryss raust med en god og kraftig extra virgin olivenolje over suppa like før servering, og riv over parmesan eller annen ost som smaker mye.

Mørk og deilig. Maj-Britt Aagaards chili sin carne er tilsatt litt mørk sjokolade. Foto: Matias Armand Jordal

Mørk og deilig. Maj-Britt Aagaards chili sin carne er tilsatt litt mørk sjokolade. Foto: Matias Armand Jordal

-
+

Chili sin carne

  • Olivenolje til steking
  • 1 stkstor løk, i grove terninger
  • 1 stkrød paprika, i terninger
  • 3 stkhvitløksfedd, finhakket
  • 2 sstomatpuré
  • 2 stkbokser (800 gram) brune eller svarte bønner
  • 1 tskanel
  • 1 ssspisskummen
  • 2 tsoregano
  • 1 stkhel frisk rød chili med frø og frøvegger (alternativt 1 ts chilipulver)
  • 1 sskakaopulver
  • 0.5 dlrødvin
  • 2 stkbokser hakkede tomater
  • 1 tssukker
  • rømme
  • Frisk koriander

Mørk, mystisk og ikke så rent lite sexy er denne chilien med kombinasjonen av krydder, tomat, bønner og bittelitt sjokolade. Lager du den dagen i forveien, utvikler smakene seg maksimalt, og du kan himle med øynene av glede når du setter deg ned og nyter den på en kjøttfri mandag.
Retten er hentet fra kokeboken "Kjøttfri mandag"

 


Slik gjør du

1. Ha olivenolje i en gryte og stek løk, grovrevet gulrot, paprika og hvitløk på
middels varme til løken er blank og myk.

2. Tilsett tomatpuré og la det frese et par minutter.

3. Ha bønner, krydder og kakao i gryta og la det steke to minutter på middels varme mens du rører.

4. Hell på vinen, kok opp og la alkoholen fordampe før du tilsetter tomatene.

5. Smak til med sukker. Sausen skal være godt balansert uten for mye syre fra tomatene.

6. La det hele surre uten lokk på lav varme, 15–20 minutter.

7. Smak på sausen underveis. Trenger du mer chili? Tilsett mer. Har du tatt for mye? Ja, ja … Du får sette ekstra vann på bordet og smile pent mens du peker på rømmeskålen.

8. Server chilien toppet med rømme og et dryss frisk koriander. Nykokt ris og tortillachips ved siden av gjør måltidet og lykken komplett!

 

Flere vegetarretter: Green Kitchen Stories

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.