Aldri, aldri tro at vegetarmat er kjedelig. Vegetarmat er som all annen mat - det du gjør det til selv, hevder Mia Frogner (31).
Med vegetarkokeboken «Grønn Bonanza» håper hun å vise frem at vegetarisk kosthold er mettende og lett å lage. Hun håper også å inspirere folk til et mer bærekraftig kosthold.
- Det handler om å kaste minst mulig mat, bruke redskaper som ikke er plast, tenke bærekraftig - men samtidig må det være overkommelig i hverdagen. Det kan være lurt å senke skuldrene, sier Frogner.
Frogner ble vegetarianer som 18-åring. Av moren sin fikk hun ofte reaksjoner av typen 'hva skal vi lage til middag nå som du er vegetarianer?'
Tenke nytt
- Det finnes andre måter å lage mat på enn å tenke «kjøtt først», karbohydrater ved siden av, og kanskje noen grønnsaker, sier Frogner.
Glad i vegetarmat?Se oppskriftene i Hverdagsvegetar
- Jeg vil snu mentaliteten rundt hvordan en kan bygge opp en middag. For eksempel kan en starte med det man har i kjøleskapet. Ligger det én kilo gulrøtter der, kan det bli en middagsrett ut av det. Det var sånn jeg kom på ideen om gulrotfalafel, sier Frogner. (Se oppskrift nederst i saken)
Les også: Grønt, sunt og økologisk. Forbrukerne har fått smaken på noe nytt
Etter at Frogner ble vegetarianer, har hun med årene blitt mer opptatt av matproduksjon, bærekraft og miljøspørsmål.
Det tror hun flere i hennes generasjon har gjort.
- Det har nok mye med større samfunnsstrukturer å gjøre. For vår foreldregenerasjon var det kanskje mer naturlig å spise halvfabrikata, dette var jo også den første generasjonen der begge kjønn var i full jobb. Vi som er unge nå ser jo konsekvensene av dette, uten at det betyr at en skal rette pekefingeren mot foreldrene våre. Det handler mer om å ta ansvar for fremtiden og omverden, sier Frogner.
- Men det viktigste er å ha det gøy på kjøkkenet sammen, invitere venner for å lage mat, eller la barna bli med på matlagingen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Thaisalat med mango og currykokosdressing
- 2 håndfuller grønn salatblanding
- 1 stkavokado i skiver
- 0.5 stkmango i skiver (eller mer, om du vil)
- 1 stkvårløk, finhakket
- 2 sstørristede peanøtter
- Frisk koriander
- Valgfritt: 200 gram naturell tofu, stekt i panne eller bakt i ovn
Kokos- og currydressing
- 2.5 dlren kokosmelk (ikke light)
- 2 sspeanøttsmør
- 2 tscurrypaste
- 1 lime, presset
Slik gjør du
Du kan, om du vil, kjøre alle ingrediensene til dressingen i en blender eller stavmikser, men jeg visper dem bare sammen for hånd, det går helt fint. Sett den kaldt så lenge du har tid til å la den stå i fred.
Vask og gjør klar salatingrediensene, og bland dem sammen enten i en serveringsbolle eller porsjonsfat. Strø frisk koriander og peanøtter over til slutt, og server med dressing. Masse dressing!
Les mer om Mia Frogners kokebok Grønn Bonanza
Gulrotfalafel
- 0.5 stkgul løk
- 2 stkvårløk
- 2-3 hvitløksfedd
- 2 dlhavregryn
- 50 gcashewnøtter
- 5 stkmediumstore gulrøtter
- 1 sspaprikapulver
- 1 sscumin
- 0.5 sspepper
- 0.5 sssalt
- 2 ssfinhakket frisk koriander
- 1 ssolje
Sesamsaus
- 2 sstahini
- 2 ssvann
- 4-5 dråper sesamolje/olivenolje
- 4-5 dråper riseddik
- 8-10 dråper sitronsaft
- 1 klype salt
Slik gjør du
Grovhakk løk, vårløk og hvitløk og la det surre i en stekepanne med noen dråper olje og en klype salt, og forvarm ovnen til 200 grader på varmluft.
Rasp gulrøttene på en grov rasp, og la dem surre i stekepanna sammen med grønnsakene. I mellomtiden kjører du havregryn og nøtter til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Det skal ikke bli mel, men ikke store biter heller. Hell det i en bolle og sett til side.
Ha grønnsaksblandingen over i kjøkkenmaskinen, og kjør det til en jevn og passe grov masse. Bland inn krydderne og frisk koriander, og spe på med havregryn/nøtteblanding til du har en fin konsistens. Det skal være litt klissete, men du skal kunne forme boller helt uten problemer.
Bruk hendene til å forme boller av ca 1 ss masse om gangen, og legg dem utover et bakebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i 6-7 minutter, før du snur dem og steker videre. Følg med når de gyldne og faste, da er de ferdige, ca 10-12 minutter.
Mens gulrotbollene står i ovnen visper du sammen sesamsausen, og kutter opp friske grønnsaker. For eksempel avocado, cherrytomater, agurk og oliven er kjempegodt ved siden av.
Les intervju med Mia Frogner om kokeboken «Grønn Bonanza»