Når fileter av sart flyndre får følge av aromatisk fennikel og vermouth i ovnen, blir fiskemiddagen til noe utenom det vanlige - med mindre innsats enn vanlig.
Metoden, med å delvis dampe fennikelen i vinen under dekke, er Jamie Olivers. Men fennikel alene gjør ingen middag. Med fisk i formen de siste ti minuttene, og litt brød eller ris ved siden, blir dette derimot fullverdig og velsmakende middagsmat.
Vi har brukt smørflyndre, men fileter av enhver hvit flyndrefisk vil fungere bra her. Bare husk at steketiden kan øke hvis filetene er i den tykke enden, og hvis du bruker bittesmå rødspettefileter, kan det gå enda raskere enn 10 minutter.
Robust fennikel
Fennikel er en undervurdert og overraskende robust grønnsak. Den kan spises rå, men tåler godt ganske langvarig og tøff varmebehandling. Med sin aniskaktige sødme passer den godt sammen med fisk, i likhet med tørr vermut. Den som ikke har en flaske Noilly Prat stående parat på kjøkkenet, kan godt bruke en hvitvinslant isteden.
Denne rettens eneste aber er at den til tross for sine tydelige smaker lett ser litt blek ut om nebbet hvis ikke det var for garnityren. Fisken får derfor følge av både kapers og skivede mandler på vei inn i ovnen; sistnevnte får ekstra fin farge hvis du tør å skru opp grillen et par minutter helt på slutten. Pynt deretter med hakket persille og de grønne frynsene fra toppen av fennikelen.
Fennikkel med smørflyndre, kapers og mandler
- 2 ssSmør
- 3 stkFennikel
- 1 stkFedd hvitløk
- 2 dlTørr vermut (eller hvitvin)
- 300 gFileter av smørflyndre eller annen flat, hvit fisk
- Salt og pepper
- 0.5 stkSitron i skiver
- 3 ssFlakede mandler
- 2 ssKapers (helst i salt, ikke fra lake)
- 2 ssFlatbladet persille.
Slik gjør du:
- Varm ovnen til 220 grader.
- Skjær toppene, bunnen og de groveste ytterlagene av fennikelen. Legg de grønne, frynsede bladene til side, og skjær fennikelene på langs i ca. 1 cm tynne skiver.
- Skjær hvitløken i tynne skiver. Legg fennikelen i langpannen, topp med smør og hvitløk og hell vinen over. Ha på salt og pepper.
- Ta et stykke bakepapir og væt det under springen. Krøll det sammen med hendene så det blir mykt, rett det ut igjen og legg det over fennikelen i langpannen. Dytt kantene ned i langpannen så fennikelen får dampe.
- Bak fennikelen i 20 minutter og ta pannen ut av ovnen.
- Fjern papiret og legg fiskefiletene oppå fennikelen. Legg en sitronskive på hver fiskefilet, topp med salt, pepper, skivede mandler og kapers. Sett inn i ovnen igjen og stek i ca 10 minutter, til fisken ikke lenger er gjennomskinnelig.
- Nøyaktig steketid avhenger av filetenes tykkelse. Skru gjerne på grillen i et par minutter hvis du synes retten er litt blek.
- Ta ut av ovnen og dryss over de grønne bladene fra fennikelen og hakket persille. Server med godt brød, grønn salat, ris eller potetmos etter ønske.
God mat går aldri av moten(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.