Svinekoteletter. Billig og lett tilgjengelige, men akk, så kjedelige og ofte tørre når de stekes i panne til en inspirasjonsløs hverdagsmiddag.
Men sammen med strimlet rødkål, syrlige plommer og skarp blåmuggost, tar det nøytrale kjøttet tre steg opp. Finner du i tillegg koteletter som er skåret som litt mer elegant carré, kan denne langpannen godt settes frem til gjester. Mens det steker, har du tid til en drink sammen med dem.
Salt, søtt og syrlig
Rødkål er en anvendelig grønnsak. Spis den gjerne rå, kok den i timesvis til den myk og syrlig-søt – eller som her, gi den en ganske rask varmebehandling så den blir mør, men ikke daff.
Både kål og svin trives godt i selskap med syre og sødme fra frukt, og her har vi brukt plommer, som får en ekstra piff av skarp blåmuggost som smelter over maten. Et lite dryss av pistasjnøtter til slutt gir fin tyggemotstand og kontrast.
Ferdig på 30 minutter
Og det beste? Det går raskt. På så høy temperatur blir svinekjøttet fort ferdig, og det kan være klokt å stikke et steketermometer inn i en av dem. Steketermometeret skal stikkes inn der kjøttet er tykkest og i nærheten av beinet, men ikke være i kontakt med beinet.
Ta kjøttet ut når det viser 65 grader, og smuldre osten over for langpannen får et siste, hett kyss av ovnsvarmen, gjerne med grillelementet på. Så snart osten er smeltet, er det klart for middag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Svinecarré med rødkål, plommer og blåmuggost
- 500 gRødkål i tynne strimler
- 8 ssOlivenolje
- 3 ssBalsamicoeddik
- 4 stkSvinecarré eller koteletter på bein, ca 3.3,5 tykke
- 4 stkPlommer
- 120 gGorgonzola eller annen blåmuggost
Varm ovnen til 200 grader.
Bland 6 ss olje med 3 ss balsamicoeddik.
Skjær rødkålen i tynne strimler.
Legg kålen i en smurt langpanne, hell over olje- og eddikblandingen og bland den godt inn i kålen med fingrene.
Del plommene i to og fjern steinene. Legg svinekotelettene oppå kålen og dander de halve plommene rundt kjøttet. Pensle kjøttet og plommene med resten av oljen og ha på salt og pepper.
Stek i ovnen i 20-25 minutter til kålen er mør og kjøttet er ferdig. Stikk gjerne et steketermometer inn i en av kotelettene og ta dem ut når kjøttet når 65 grader. Smuldre osten over langpannen og sett inn igjen i 5 minutter eller til osten har smeltet. Bruk gjerne grillen de siste minuttene.