Nei, det er ikke rødbeter. Det er gulrøtter, langt søtere og lettere å like, oppkledd i vagt japanske smaker med sake, sesam, agurk og rikelig med ristede frø og nøtter.
Gulrot er Norges mest solgte grønnsak, og i tillegg til den allestedsnærværende oransje, fåes gulrøtter nå i alle regnbuens farger, også gjennomfarget lilla, hvis du spør pent i en bedre butikk.
Naturligvis kan salaten lages med de ordinære gulrøttene du sannsynligvis allerede har i kjøleskapet og smake like godt, men med lilla gulrøtter får den et helt annet, mystisk og eksotisk utseende, verdig den fineste fest.
Skjær tynt
Oppskriften er fra fotografen, matbloggeren og kokebokforfatteren Heidi Swansons bok Near and Far og er inspirert av mat hun har spist i Japan. Den japanske risvinen sake finnes på Vinmonopolet, men i asiatiske butikker finnes ofte også rimeligere «cooking sake» som er brukt her. Litt tørr sherry, som Tio Pepe, kan fungere som en erstatning.
Har du kjøkkenmaskin er det en kjapp øvelse å skjære gulrøttene i løvtynne myntformede skiver, men de kan også rives grovt på et rivjern for den som foretrekker det.
Nøtte- og frøblandingen kan godt tilberedes en dag eller fire før servering, men smaker selvfølgelig aller best helt nyristet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Sitron og sake-dressing
- 1 ssSake eller tørr sherry
- 1.5 ssBrunt sukker
- 80 mlNypresset sitronsaft (ca 1 sitron)
- 0.5 tsSalt
- 1 ssSolsikke eller annen nøytral olje
- 1 ssSesamolje
Gulrotsalat med agurk, frø og nøtter
- 250 gBlandede frø og nøtter ( for eksempel gresskar og solsikkefrø, hassel- eller peanøtter)
- 2 tsNøytral olje
- 0.5 tsSalt
- 500 gLilla gulrøtter (evt. regnbuegulrøtter eller vanlige)
- 0.5 stkLiten agurk
- 8 stkVårløk, lilla om du kan få tak i
- 1 stkSkallet av en sitron
Slik gjør du
- Pisk sammen alle ingrediensene og smak til.
- Om du ikke har sake, forsøk med tørr sherry.
- Du kan også bruke extra virgin olivenolje istedenfor sesamoljen, men da vil smaken bli annerledes.
Gulrotsalat
- Varm ovnen til 175 grader. Legg frø og nøtter i en langpanne og rør dem med olje og salt. Stek i ca. 10 minutter og rør gjerne litt et par ganger innimellom. Avkjøl.
- Skjær gulrøttene i løvtynne skiver i en kjøkkenmaskin eller på en mandolin, eller riv dem grovt på et rivjern.
- Del agurken i to, fjern frøene, klem den litt hardt og skjær i små biter.
- Skjær vårløken i så tynne skiver du kan.
- Bland grønnsakene sammen med mesteparten av frøene og løken like før servering og bland godt med dressingen. Dryss resten av frøene og løken over, og topp med revet sitronskall.