– Her kan jeg faktisk ikke huske å ha vært på dagtid før, sa Salt
Fra andre siden av gaten kunne man knapt se at lyset var på inne i Munchies’ filial i Skovveien på Frogner i Oslo. Utenfor inngangen sto et gult treskilt og fristet med «Lunchies», en lunsjmeny med pommes frites, cheeseburger og cola til 135 kroner. Et naturlig valg hadde det ikke vært for at burgerkjeden mot slutten av forrige uke ble først i Norge til å servere burgere fra Beyond Meat, det amerikanske selskapet som de siste årene er blitt noe av en ledestjerne i det stadig voksende markedet for vegetarianske og veganske kjøttsubstitutter.
Fakta: Munchies
Skovveien 4, 0257 Oslo
munchies.no
Meny: ★★★★
Mat: ★★★★★
Miljø: ★★★
Service: ★★★★
Pris: ★★★★
Totalt: 20
Bill Gates er tungt inne på investorsiden, det samme er Leonardo DiCaprio. Mot slutten av fjoråret ble det varslet at selskapet i løpet av 2019 kommer til å gå på børs. Når verdens mest omtalte vegetarburger kommer til byen, må det vante og faste vike.
Passe nyskapende
Siden de først åpnet i 2014 har Munchies rendyrket burgerkonseptet. Her får du ni ulike burgere, en håndfull dipper, tre forskjellige typer pommes frites – vanlig, søtpotet og loaded, eller dynket med dressing.
Ved kassen sto et oppstilt nettbrett med bilde av Beyond-burgeren, for anledningen servert med cheddar, dijon-majones, sylteagurk, rød løk, salat og chipotleketchup. Salt pekte på skjermen.
– Én sånn, takk, sa han selvsikkert.
Pepper landet til slutt på Beyond-burgeren servert som en klassisk cheeseburger.
– Du kan få den servert vegansk, også, sa den behjelpelige svensken bak kassen.
Det var ikke nødvendig. Klok av skade nøyet Salt og Pepper seg med å dele én porsjon søtpotetfries til de to burgerne. Med en gulgrønn limebrus fra meksikanske Jarritos, satte de seg til å vente.
– Nå er jeg faktisk veldig spent. Jeg lurer på hvor «kjøttete» den er, sa Salt.
– Hva er den laget av, egentlig?
– Erteprotein, sa Salt, som hadde lest seg opp før lunsjen.
Digg
Ti minutter senere kom svensken bærende med burgere og fries. Søtpotetene var skikkelig sprø, men kunne hatt godt av litt mer salt. Salt og Pepper inspiserte burgerne. Det første de la merke til, var at Beyond-burgeren var vesentlig tykkere enn soja-puckene de er blitt avspist med andre steder. Salt klemte prøvende rundt burgeren, som lot til å holde fasongen som en hvilken som helst annen burger. Pepper tok en bit.
–Digg, mumlet hun fornøyd.
Salt hev seg over plastfatet sitt. Beyond-burgeren ga god tyggemotstand, uten å være tørr. Osten, løken, majonesen og chipotleketchupen skapte en perfekt balanse av klassisk og nyskapende. Rett og slett en skikkelig god fast food-burger, bare uten kjøtt.
– Veldig, veldig godt, sa Pepper.
Han så prøvende på burgeren.
– Det er kanskje det beste kjøttsubstituttet jeg har spist. Det her vil jeg spise igjen.
Attraksjon
Snart forsvant de mette ut i snøføyken igjen, mindre enn en halvtime etter at de først kom inn døren. Lunsj for to med kaffe endte på 374 kroner.
Munchies er et helt streit valg for en rask, rimelig og, i mangel av et bedre ord, grisete lunsj. Med Beyond Meat i sortimentet på plass i Oslo bør veggiser, veganere og alle som fikk dårlig samvittighet av EAT-rapporten kjenne sin besøkelsestid.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.