Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kikert- og gulrotpanne er moderne mat fra Midtøsten.

Kikert- og gulrotpanne er moderne mat fra Midtøsten.

Grønnsakspanne med et ekstra kick

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Et godt triks for å modernisere midtøstenmat, er å være rausere med chilien.

Det er en utbredt misoppfatning at mat fra Midtøsten er sterk. Krydret, ja, men så godt som aldri sterk. Tvert om er chiliflakene du får kjøpt i Midtøsten langt mildere enn variantene vi er bedre kjent med.

Mest kjent er tyrkiske pul biber, som ofte selges som Aleppochili. Tyrkias chiliflak-produserende områder tilhørte Alepporegionen før grensen til Syria ble trukket rett gjennom disse markene ved det osmanske rikets fall. Chiliflakene herfra er aromatiske i smaken, nesten som soltørkede tomater eller paprika, men med et lite kick. Så utbredt og populær har den blitt at Nigella Lawson ga den en fremtredende rolle i sin siste TV-serie.

Kokkenes favoritt er likevel isot biber, også kjent som Urfachili, etter opprinnelsesområdet i østre Tyrkia. Chilien soltørkes, men til forskjell fra andre typer pakkes den inn på natten, så den svetter i det som er igjen av egen fuktighet. Resultatet er et mørkt krydder med en dyp, røykaktig smak med rosinaktige undertoner.

Lyst på mer mat fra Midtøsten?Les alle oppskrifter her

I moderne tolkninger av mat fra Midtøsten, er bruken av nettopp disse ingrediensene gjerne rausere enn den tradisjonelt har vært.

Få ingredienser står seg så godt til kraftige ingredienser som kikerter. Her er de krydret med nettopp tyrkiske chiliflak og karve, etter inspirasjon fra den tunisiske chilipuréen harissa, hvor chili og karve er hovedingrediensene.

Med chili i gryta, er det viktig med en avkjølende motsats. Hvitløksdressing skal du lete lenge etter i denne delen av verden, men hvitløksyoghurt er utbredt. Ikke bare er den sunnere, den er også friskere i smaken og lettere å lage. Hvitløksyoghurten er en basisoppskrift som du kan bruke til annet krydret mat.

Og hvorfor ikke med et ekstra dryss chiliflak på toppen?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Kikert- og gulrotpanne med hvitløksyoghurt

  • 3 ssolivenolje
  • 250 ggulrøtter, skrelt og skåret i 0,5 cm tykke skiver
  • 1 tskarvefrø
  • 2 ssextra virgin olivenolje
  • 2 stkbokser hermetiske kikerter
  • 1 stkhvitløksfedd
  • 1 stkrød chili, hinne og frø fjernet, skåret i tynne ringer
  • 1 tstyrkiske chiliflak
  • 0.5 tsrøkte tyrkiske chiliflak (pul biber) eller hot, røkt paprikapulver
  • 5 gmynteblader, grovstrimlet
  • 5 gbladpersilleblader, grovhakket
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  • Lag hvitløksyoghurt ved å blande alle ingrediensene godt sammen. Sett til side.
  • Fres gulrøtter og karvefrø i olivenolje i en stor tykkbunnet stekepanne på medium varme til gulrøttene begynner å få litt farge, 5-6 minutter. R ør om av og til.
  • Tilsett hvitløk, chili, chiliflak og kikerter. Stek videre til kikertene er gylne, 4-5 minutter. Om nødvendig, tilsett mer olje underveis. Trekk av varmen og bland inn urtene. Smak til med salt og pepper og la stå et par minutter før servering. Server med hvitløksyoghurt ved siden av.
Les også: