Det iranske kjøkken dukker sjelden opp på lister over de beste eller viktigste kjøkken i verden. Det slår meg at vestlig politisk partiskhet spiller en rolle. For dette er et kjøkken med en lang historie og en enorm spennvidde som ikke står tilbake for mange av de vi kjenner mye bedre.
Passer oss godt
Smakene er milde og bærer preg av landets imperialistiske historie. Ingrediensene og teknikkene har hatt innflytelse fra India til Marokko og Nord-Europa. Og de har selv latt seg påvirke tilbake.
Aller mest kjent er iranerne for å ha perfeksjonert tilberedelsen av ris, men også grytene settes høyt. Rause mengder urter, tørkede frukter, malte valnøtter eller tørkede lime fyller grytene med dype og spennende aromaer.
Perfekt balanse for kylling
I alle årene hvor mat fra Midtøsten har vært hverdagsmaten min, har kylling ofte vært det største utfordringen.
De tradisjonelle oppskriftene er for det meste laget for lammekjøtt, og siden nyskapingen er begrenset, lager de gjerne lignende retter med kylling i stedet for å finne på nye. Resultatet er altfor ofte at retten blir tam, eller at den milde smaken av kylling forsvinner helt i andre smaker.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herMed iransk mat er det andre boller. De har en perfekt balanse med syrlige og friske smaker som virkelig får frem det beste i kyllingen. Friske urter og gurkemeie står mye bedre til kylling enn allehånde og kanel, som er mer vanlig i landene nærmere Middelhavet.
En viktig ingrediens er tørket iransk lime, som gir en fyldig og syrlig smak som gjør sausen uimotståelig. Den er verdt å gå på jakt etter, men får du ikke tak i den, kan du smake til med sitronsaft og sumak i stedet. Jeg har også i chili, som gir et kick som trekker retten nærmere Afghanistan eller Pakistan, men du kan fint droppe det om du vil ha en helt mild rett.
Denne gryten er på ingen måte tradisjonell, men likevel sterkt inspirert av iranske gryter. Uansett lover jeg deg et ordentlig festmåltid.
Iranskinspirert kyllinggryte
- 1 stkhel kylling, delt i åtte (hvert bryst og lår delt i to)
- 2 stkløk, hakket
- 3 stkhvitløksfedd, hakket
- 75 gfrisk bladpersille (med stilk, hakket)
- 50 gfrisk koriander (med stilk, hakket)
- 2 sstørket chili, hel (eller 1 fersk, finhakket)
- 30 gtomatpuré
- 2 tsgurkemeie
- 2 stktørket iransk lime, prikket et par ganger med gaffel
- 6 dlvann eller kyllingkraft
- 1 kgpotet, skrelt og skåret i store biter
- olivenolje til steking
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Varm et par spiseskjeer olivenolje en tykkbunnet kasserolle over medium/høy varme. Ha salt og pepper på kyllingbitene og brun dem i to omganger. De skal ikke gjennomstekes, bare få farge. Ta ut og sett til side.
- Skru ned varmen til medium og ha i løk. Fyll på med mer olivenolje ved behov. Fres videre i fire-fem minutter. Rør om av og til, løken skal ikke få farge.
- Ha i hvitløk, bladpersille, koriander og chili. Fres videre til urtene er mørke og løken er blank og myk, fire-fem minutter til. Rør om jevnlig.
- Ha i tomatpuré, gurkemeie og tørket iransk lime (om du har). Bland godt sammen. Ha så i vann eller kraft, samt salt og pepper (med mindre kraften allerede er krydret). Siden du får en veldig god kraft av kokeprosessen, er det her bedre å bruke vann enn buljongterning. Har du ikke tørkede iranske lime, ha i saften fra en halv sitron og én teskje sumak, eller etter smak.
- Bland godt sammen og ha i potet og kylling. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen. La det putre til poteter og kylling er møre og gjennomkokte, 45 minutter til én time. Smak til med salt og pepper underveis og ta ut chiliene om du synes sausen begynner å bli sterk nok.
- Trekk gryten av varmen og la stå noen minutter før servering. Smak til med salt og pepper en siste gang og server med ris eller bulgur og en frisk salat til.
Tips: I stedet for hel kylling kan du også bruke 4 kyllinglår som du deler i to.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.