Shakshuka er egentlig en eldgammel rett. Den skal ha sitt opphav i Tunisia, hvor den kanskje var en slags pytt i panne. Selve navnet er i alle fall tunisisk-arabisk slang for blanding. Tunisierne slengte gjerne i både bønner, poteter, artisjokk og paprika, alt etter hva som måtte brukes opp.
Det meste er derfor lov når det kommer til hva du har i din shakshuka.
På brunsj-menyen
Om det er muslimene i Nord-Afrika som kan være stolte av å stå bak retten, er det israelerne som skal ha det meste av æren for å ha popularisert shakshukaen. Etter 1948 ble den raskt en viktig del av israelernes kjøkken, introdusert av nord-afrikanske jøder. De siste årene har en rekke israelske kokker tatt med seg retten ut i resten av verden.
Les alle oppskriftene i serien her:Mat fra Midtøsten
I dag er shakshuka nærmest uunngåelig på menyen til enhver brunsjrestaurant med respekt for seg selv – helt uavhengig av hvorvidt kokken er israelsk eller ikke. Alle har de sine egne vrier, enten på sausen eller hva de har i. Noen går også helt andre veier. Grønn shakshuka, hvor spinat eller andre grønne vekster tar plassen til tomatsausen, er blitt en helt egen rett.
Viktig karve
Jeg liker godt å krydre tomatsausen med karve, inspirert av rettens tunisiske opprinnelse. Karve er også en viktig ingrediens i harissa, chilipureen tunisierne ofte bruker.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herDet gir en mild og aromatisk saus som står godt til sucuk, en sterk og krydret tyrkisk pølse. God sucuk kan være vanskelig å få tak i i Norge, men merguez eller chorizo er gode alternativer.
Er ikke pølse noe for deg, sprøstek et par never kokte kikerter med røkt paprika og litt spisskummen.
Shakshuka er ypperlig til brunsj, men er egentlig frokostmat. Det er heller ingenting i veien for å spise den til middag.
Uansett hvilket måltid det er snakk om, er ferskt brød obligatorisk til. Du kan jo ikke la noe av den aromatiske sausen gå til spille.
* (Vilkår)
Shakshuka med krydret pølse
- 0.5 tskarvefrø (hele)
- 0.5 tsspisskummenfrø (hele)
- 3 ssolivenolje
- 3 stkhvitløksfedd, skrelt og finhakket
- 1 tspaprikapulver
- evt. tomatpuré og en klype sukker (valgfritt)
- 800 ghakket, flådd tomat av god kvalitet (frisk og solmoden eller hermetisk)
- 6 stkegg
- 150 gkrydret pølse (f.eks. sucuk, merguez eller chorizo), i biter
- en liten neve friske bladpersille- eller korianderblader, grovhakket
- salt
Slik gjør du
- Rist karve og spisskummen i en stor tykkbunnet stekepanne med høye kanter som du har lokk til over medium varme til det lukter godt, 30-45 sekunder.
- Ha i olivenolje og hvitløksfedd. Fres under omrøring til det lukter godt av hvitløk, men den ikke har fått farge, rundt 1 minutt. Om du bruker, ha så i tomatpuré og sukker og fres et minutt eller så, for å steke ut de bitre smakene. Ha i paprikapulver, fres i noen sekunder til og ha i tomater. Bland godt sammen og la putre uten lokk til du har en tykk tomatsaus.
- Når tomatsausen er tykk, lag små fordypninger og knekk i eggene. Skru ned varmen til lav og la putre til eggene er slik du vil ha dem. Jeg lar dem stå i 3-4 minutter, da er det meste av hviten kokt men plommene fremdeles rennende.
- Samtidig, stek pølse i en annen stekepanne over medium varme til den er gjennomstekt og har stekeskorpe.
- Ha de stekte pølsebitene over i shakshukaen og strø over litt bladpersille. Server med en gang.
Tips: Har du bare en stekepanne, stek pølsen aller først og sett til side. Ha så i pølsebitene sammen med eggene, så de varmes opp igjen.