Å kjøpe muhallebi fra en dessertbutikk i Midtøsten er nærmest for bingo å regne. Hva kommer den egentlig til å smake av?
Mange sverger til rosevann, en klassiker i arabiske desserter. Det er en smak som krever tilvenning. I passe mengder gir det en delikat og litt eksotisk smaksdybde. Har kokken vært i overkant rundhåndet, er det fare for at assosiasjonene du får handler mest om bestemors gamle parfyme.
Mastiks, en tyggegummiaktig lysegul harpiks som fremstilles fra mastikstre, er en annen tradisjonell smaksetting. Appelsinblomstvann er også vanlig, og kanskje det tryggeste for den som er ny til regionens søtsaker.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herGlad i det søte
Men smaksettingen er ikke det eneste bingotallet du får utdelt.
Folk i Midtøsten liker søtsakene sine søte. En venn av meg som driver sjokoladefabrikk i Istanbul forteller at de lager egne sjokolader for det arabiske markedet. De er så søte at de ville vært umulig å selge i Tyrkia. Likevel er det ikke alle som liker sin muhallebi like søt. Du finner den derfor i hele skalaen fra nærmest usukret til på kanten av uspiselig søt.
Heldigvis er det enkelt å lage muhallebi hjemme. Da slipper du bingoen og kan selve velge både smak og søtningsnivå.
Kuriøs stivelse
Det er også delte meninger om hvordan melken skal tyknes til pudding. Historisk er ris eller rismel brukt, men i dag bruker de fleste maisstivelse. Tyrkerne har den mest kuriøse varianten, hvor de tilsetter små mengder kyllingbryst, en dessert som henger igjen fra det osmanske palasskjøkkenet. Selv foretrekker jeg maisstivelse. Det er enkelt og tilgjengelig. Kyllingdesserten får tyrkerne ha i fred.
Jeg smaksetter min muhallebi med rosevann, som jeg balanserer med en topping av pistasjnøtter og friske granateplekjerner. Du må gjerne bruke appelsinblomstvann i stedet, om du er redd for at den skal smake av bestemors parfyme. Noen knuste kardemommekapsler eller en halv vaniljestang fungerer også utmerket. Sukker har jeg heller i for lite enn for mye av.
Det skader jo aldri å ha en unnskyldning for å helle litt honning i glasset ved servering.
Muhallebi med pistasjnøtter og granateple
- 1 lh-melk
- 80 gsukker
- 70 gmaisstivelse (maisenna)
- 2 tsrosevann eller appelsinblomstvann
- 40 gusaltede pistasjnøtter, grovhakket
- 1 stklite granateple
- honning til topping (valgfritt)
Slik gjør du:
- Ha ni dl av melken og sukker i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp over medium/lav varme.
- Samtidig, bland sammen resten av melken med maisstivelse til det er helt oppløst. Så snart melken er i ferd med å koke, bland inn melk- og maisstivelseblandingen. Blandingen vil tykne noe umiddelbart. Rør konstant til blandingen har tyknet ytterligere, to-tre minutter. Trekk kasserollen av varmen. Bland inn rosevann og rør godt.
- Hell over i passende dessertglass. La stå i kjøleskapet i minst fire timer, helst over natten.
- Topp med pistasjnøtter og granateple rett før servering. For en søtere variant, ha også over litt honning.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.