– Hvorfor skal dere i Vesten på død og liv drukne salatene deres i smakløse grønne blader? Grønnsaker er jo så utrolig mye bedre!
Jeg husker fortsatt da jeg ble utfordret på dette av en israelsk venn i London for mange år siden.
Ikke at det nødvendigvis er noe i veien med grønn salat. Hva er vel bedre enn en enkel ruccolasalat med balsamico og parmesan til pasta arrabiata? Og hva er en cæsarsalat uten hjertesalat?
Nei, det handler mer om hvordan vi nærmest tankeløst hiver i en pose baby leaf eller isbergsalat, uten noen annen begrunnelse enn «fordi ... salat».
I sommer vil jeg derfor ta min venn på ordet og vise frem noen av mine favoritter blant salatene som ikke står og faller på disse grønne bladene. Jeg vil vise hvor mye smak du kan få ut av salater om du bare fokuserer på én eller to ingredienser – og ikke tilsetter annet enn det som bygger opp under smaken.
Uansett om du er vant til å tenke på salat på denne måten eller ikke, håper jeg du får noen aha-opplevelser og gode ideer til salatbordet.
Søt, salt, fyldig og frisk
Om sommeren kan jeg spise vannmelon hver dag en hel uke. Jeg skulle gjerne sagt at det er fordi den er så herlig forfriskende når solen står på og gradestokken beveger seg faretruende oppover 30-tallet. Men det ville bare vært halve sannheten; vannmeloner er store, og her jeg bor i Tyrkia, selges de bare hele. I en husholdning på to (katten teller vel strengt tatt ikke), er det ingen vei utenom: Melon hver dag i en uke, eller ikke i det hele tatt.
I et tappert, men etter hvert svært så entusiastisk forsøk på å skape variasjon har jeg laget min andel retter med vannmelon de siste årene. Denne enkle salaten er kanskje den jeg liker aller best, og et godt eksempel på det min gode israelske venn hadde i tankene da hun kom med salat-stikket. Søte sommerfrukter er nemlig et utmerket utgangspunkt for salat – også uten grønne blader.
Vannmelon, frisk, søt og saftig som den er, står særlig godt til grillmat. Med en salt motsats i fetaost, løfter du den fra tilbehør til en liten mezerett. Oliven tilfører fylde og smaksdybde, mens mynte gir en frisk smak og fine farger.
Vannmelonsalat med feta og oliven
- 0.5 stkrødløk, skåret i tynne skiver
- 2 sssitronsaft
- 1 kgvannmelon, skall og det hvite skåret bort, i biter
- 150 gfetaost
- 15 stkmarinerte svarte oliven, eller etter smak
- en raus håndfull mynteblader
Marinerte oliven
- 15 stksvarte oliven, uten sten, delt i to
- 3 ssextra virgin olivenolje
- 1 sssitronsaft
- 1 stkhvitløksfedd, skrellet og knust med flatsiden av en kniv
- 0.5 tstørket oregano
Slik gjør du:
- Bland sammen ingrediensene for marinerte oliven. Sett til side så lenge du har tid – alt fra tiden du trenger til å lage resten av salaten til 24 timer. Jo lenger den står, jo bedre smak blir det på olivenene.
- Bland sammen rødløk, sitronsaft og litt salt. Sett til side i 10–15 minutter mens du skjærer opp vannmelonen.
- Ta ut hvitløksfeddet fra olivenmarinaden.
- Bland sammen vannmelon, fetaost, oliven (med marinadeoljen), rødløk (med saftene) og mynte. Smak til med mer sitronsaft, om ønskelig. Server med en gang.
- Tips! Salaten også veldig god uten oliven.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.