– Bønner skal aldri være al dente! Det skal ikke være noe motstand i dem i det hele tatt, de skal være supermyke og smelte i munnen, sier Angela Taliaferro, som synes nordmenn kunne spist mye mer bønner.
Fakta: Angela Taliaferro
Kokk Angela Taliaferro (39) er fra Texas og har bodd i Norge i 18 år.
Hun driver Texas Barbecue Café i Asker og har skrevet kokeboken «Helt Texas».
På barbecuerestauranten sin i Asker anbefaler hun ofte gjestene å velge bønner som tilbehør til kjøttet, men mange sier de ikke liker det. Da har de ikke smakt hennes bønner, mener hun.
– Bønner er så godt! Hele vinteren! Og det er så mange typer. Bare unngå bønner fra Kina. Se på pakken og kjøp bønner fra land der de spiser mye bønner: Tyrkia, Spania, USA og Mexico. Jeg har brukt kinesiske bønner og de bruker tre dager på å koke, sier Taliaferro.
Hastverk er lastverk
Men Taliaferro sier hun også tror hun vet hvorfor folk tror de ikke liker de allsidige belgvekstene.
– Jeg opplever at folk er utålmodige. En bønnegryte tar minst to dager å lage, egentlig tre. Etter én dag er den ikke ferdig, sier hun.
Nå står hun med sleiven i en diger gryte bønnesuppe hvor bønnene først har ligget i bløt over natten og så kokt en hel dag sammen med en rå løk.
– Ingenting annet. Bønnene må være ferdige før du lager suppe av dem, og de må aldri kokes med noe som inneholder salt, for da blir aldri det ytterste skallet mykt, instruerer hun.
Først når bønnene er myke, er det på tide å bygge selve suppen med andre grønnsaker som purreløk og gulrot, noen urter og byggryn som har ligget i bløt i kaldt vann. Kjøttrester får også plass i bønnesuppen, enten det er bacon, juleskinke eller ribbe, men de kan røres inn helt til slutt og bare varmes forsiktig opp.
Resultatet: En fyldig, varm og mettende suppe som kan spises når som helst – også flere uker senere når porsjonen er så stor at halvparten fryses ned og taes opp igjen, for eksempel til å ta med på hyttetur senere på vinteren.
Bønnesuppe
- 1 kgTørkede bønner (all slags bønner fungerer)
- 2 stkStore, gule løk
- 1 stkStor purreløk (eller to små)
- 0.5 stkBunt stangselleri
- 1 stkPose gulrøtter
- 3 ssKonsentrert grønnsakskraft eller god kyllingtkraft
- 3 stkBuljongterninger (grønnsak eller kylling)
- Fersk eller tørket rosmarin
- fersk eller tørket timian og/eller persille
- Kjøttrester (pølse, kalkun, ribbe etc)
Slik gjør du:
Dag 1:
- Skyll bønnene og legg dem i vann over natten. Pass på at du har nok vann til at det vil dekke bønnene også når de har suget til seg vann så ikke de blir eksponert mot luft på toppen. Bollen kan stå på kjøkkenbenken.
Dag 2:
- Hakk opp to store løk og legg dem rett i gryten med bønnene (ikke bytt vann på bønnene).
- Skru på medium svak varme og la bønnene småputre til bønnene er helt myke, men helst ikke sprukket. Viktig: De skal ikke fosskoke, da sprekker de og blir til mos. Koketid varierer fra type og størrelse.
- Når bønnene er myke, kjøl dem ned. De kan godt stå utenfor inngangsdøren om vinteren.
- Om kvelden: Legg 500 g byggryn i vann i kjøleskapet.
Dag 3:
- Varm opp bønnene på svak varme.
- Kutt opp purreløk, stangselleri og gulrøtter og fres grønnsakene hver for seg i en panne med god olivenolje.
- Ha purreløk og stangselleri i suppen, men sett gulrøttene til side.
- Ha til slutt i din favorittkraft og, om ikke kraften er saltet, 2-3 buljongterninger i tillegg.
- En halvtime før servering tilsett avrente byggryn, stekte gulrøtter og finhakkede urter.
- Server gjerne med syltet jalapenos og godt brød.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.