På den andre siden av fjorden av Trondheim ligger den sørvendte halvøya Frosta , kjent for grønnsaker og potet især. Jordens allrounder virker å styres av en indre motsattlogikk: Jo langsommere de vokser og jo mindre de er når de først blir høstet, jo mer smakfulle er de.
Tre gårder på Frosta har nå inngått samarbeid om å lage den beste gourmetpoteten her til lands. Resultatet er blitt perlepoteten.
- Vi ønsker å være et alternativ til de franske amadinepotetene. Vårt mål er å konkurrere på både pris og kvalitet, sier Kari Helga Viken.
Den langsomme veksten.
Siden i fjor høst har de tre Frosta-gårdene Viken Midtre, Valberg og Evenhus – somkaller seg for ”Frosta i God Jord” – gått vitenskapelig til verks for å finne ut hvordan de på best vis kan frembringe små smaksbomber.
Med penger fra Innovasjon Norge, besøk på frukt- og grønnsaksmesse i Berlin og jevnlig korrespondanse med NorskLandbruksrådgivning, gikk produsentene for å prøve ut tre potettyper som hadde til felles at settepoteten var stor og følgelig hadde mange knoller.
Finn Faunakokkenes oppskrift på potetsalat her
På rekke og rad.
Settepoteter fra Solist, Folva og Cerisa ble lagt tett i tett i jorden fordelt på 50 mål, og samtidig gitt langsomme vekstvilkår : Liten plass å boltre seg på, og lite gjødsel. Siden har de ligget der i mørket og modnet seg langsomt. Den siste tiden har poteten attpåtil forberedt seg til vinteren ved å lage et hardt, smakfullt skall.
Endelig ble de dratt opp av jorden, og der lå de: Solist og Folva gult antrukket,Cerisa med et rosa skall.
- Vi kalte dem perlepoteter, fordi de dukker opp fra jorden som perler på en snor, sier Janne Mette Valberg, opphavskvinnen til navnet.
Gourmet til folket.
Potetene rakk akkurat verdenslanseringen på Trøndersk Matfestival som ble arrangert i helgen. Siden har potet-Norge ikke vært helt det samme. Alle Rema 1000-butikkene i Trøndelag har nå perlepoteten i sitt sortiment, i tillegg til nyetablerte ”Mathallen i Trondheim." Ved hjelp av grossist er det også mulig å nå storparten av restaurantene i distriktet.Fordelen med de norske gourmetpotetene utover smaken er en kort koketid på inntil tolv minutter. Det skulle falle i smak hos de fleste som kjenner på at tiden innimellom går så altfor hastig.
- Potetene kan brukes til alt. De kan kokes, steikes, bakes, saltes, sier Tor Henrik Viken.
Lær hvordan du lager Terje Ness' hambruger med potetsalat her
- Perlepoteten kan være et alternativ til ris eller pasta, sier Kari Helga Viken.
De to håper at folk vil gi det nye og norske alternativet en smakssjanse og kanskje vekke gode følelser nårde sier perlepotet. Når neste vår er i emning og nye settepoteter skal i jorden, er i hvertfall én ting sikkert:
- Det vil bli dyrket langt flere, sier Johan Arnt Hernes.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.