«Behagelig smak av syre og frukt i mange lag». «Imponerende kompleks smak i mange lag med blant annet lyng og frisk pære». «Behagelig balansert smak mellom ingefær og deilig, søt honning».
Nei, det er ikke vin, men fagjuryens begrunnelse for vinnerne av historiens første NM i Honning, som ble annonser under Matstreif-festivalen i Oslo fredag. Over 150 honningprøver ble vurdert før Magnus Hegland Ingvaldsen i Brekkestø stakk av med seieren i klassen konvensjonell honning. Prisen for beste økologiske honning gikk til Heidi Midtflå i Skotselv i Buskerud. I kategorien honning med tilsetninger var vinneren Alf Helge Søyland fra Hjellestad utenfor Bergen.
– Vi ser hvor mye fantastisk og variert honning som lages i Norge av flinke birøktere, det vil vi vise til resten av norske befolkningen. Så ønsker vi å få inspirert folk til å bruke norsk honning og kanskje til å bli birøktere, sier Tora Snorradottir, kvalitetssjef i Honningcentralen om konkurransen.
Norsk honning i vinden
Norsk honning er i vinden som aldri før, og Honningcentralen klarer ikke produsere like mye honning som det er etterspørsel etter. Ifjor leverte norske birøktere 400 tonn honning til Honningcentralen, bare litt mer enn halvparten av hva honningsamvirket kunne sendt til torgs. Snorrason tilskriver etterspørselen den økte interessen for kortreist mat.
Selv om antallet birøktere i Norge har økt voldsomt, fra 2500 i 2011 til rett over 4000 i 2016, er det langt færre bifolk i arbeid enn det var på høydepunktet på 1980-tallet.
– Vi har mange nye birøktere, men veldig mange velger å ha få kuber og velger ikke å satse på det som næring eller binæring. En del av birøkterne vi har hatt tidligere er blitt gamle og gir seg, og det det som også har påvirket [antallet] er at for fire-fem år tilbake hadde vi utbrudd av biesykdom i Agderfylkene som gjorde at man måtte få ned en del bikuber. Mange av dem har valgt å gi seg i etterkant av dette, sier Snorradottir.
I forbindelse med Norgesmesterskapet kåret Honningcentralen også årets birøkter og fremtidens birøktere.
Honning er et rent naturprodukt basert på nektar fra blomster som biene videreforedler ved hjelp av sine kjertelsekreter. 99 prosent av honningen består av vann og en blanding av sukrene fruktose og glukose, men den resterende prosenten inneholder så mange aroma- og sporstoffer at det er mulig å skille tusener av forskjellige honninger fra hverandre.
Vanlige typer honning er lynghonning, akasiehonning og blomsterhonning. Det finnes også skogshonning, der biene nyttegjør seg honningdugg som skilles ut av bladlus og andre plantesugere. Denne er ofte mørkere og smaker kraftig.
Klassene årets birøktere konkurrerte i var «Honning», «Økologisk honning» og «Honning med tilsetninger, » og juryen besto blant annet av sommelierene Toralf Bølgen, Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø, turgutten Arne Hjeltnes og artisten Jørn Hoel. (Vilkår)