Det er typisk norsk å bake til jul. For to tredjedeler av oss er det selvsagt å servere hjemmelagde julekaker. Men bare de aller færreste tar den helt ut med de klassiske syv slagene til høytiden. Uansett hvor mye du baker: Hvem har sagt at julebaksten må bestå av klassikere som krumkaker eller pepperkaker? Her er ti gode alternativer til de gode, gamle norske slagene, hentet fra både andre kulturer og gamle kokebøker.
Moderne tradisjon
Småkaker er en så innarbeidet juletradisjon i Norge at det er lett å tro at den har vart i evig tid, og er unik norsk. Det er langt fra sannheten.
Kaker stekt i jern og på takke, som lefser og krumkake, har riktignok vært norsk bakst i uminnelige tider. Å koke i smult er også en teknikk som sannsynligvis strekker seg tilbake til middelalderen. Men småkakene slik vi kjenner dem, fant ikke sin plass i de tusen hjem før støpejernskomfyren ble allemannseie på 1800-tallet.
Først da ble enkelte småkaker definert som julekaker og bakt hjemme: Serinakaker, berlinerkranser, bordstabel, sandkaker, kakemenn, kokosmakroner og kransekaker.
Familiehemmeligheter
Det er noe eget ved å til slutt finne moderoppskriften til matretter som har vandret fra familie til familie over generasjoner på papirlapper, og blitt voktet over med like hard hånd som Coca-Cola-resepten. Det er tross alt ikke copyright på oppskrifter. Kanskje har en utenlandsk slektning bragt en ny kake inn i den mikrokulturen en familie er; kanskje har en fordums tante smakt noe helt spesielt og fått skrevet en ny oppskrift inn i slektshistorien?
Så også med disse kakene, som har vist seg å finnes på trykk i Aschehougs kokebok fra 1963 under det offisielle navnet Engelsk kjeks. De har mye til felles med engelske ginger snaps, men har fått selskap av fløte og et overraskende element: Sitronolje, som gjør smaken frisk, og konsistensen et herlig sted mellom sprø og seig.
De oppfyller et viktig kriterie for gode julekaker: mye av alt som er godt.
ENGELSK KJEKS
Engelsk kjeks med sitron og ingefær
- 2 dlLys sirup
- 250 gSmør
- 2 dlKremfløte
- 500 gSukker
- 5 mlSitronolje
- 750 gHvetemel
- 1.5 tsNatron
- 2 tsMalt ingefær
Ha sirup, smør og kremfløte i en stor gryte og kok opp.
La det kjøle seg litt ned.
Rør inn sukkeret, og deretter sitronoljen.
Bland ingefær og natron i melet, og rør også dette godt inn i deigen.
Deigen vil være gnske tung og tett å røre i, pass på at det ikke blir klumper.
La deigen stå kjølig over natten.
Varm ovnen til 200 grader. Trill kuler med diameter på ca 2-2,5 cm og legg dem på bakepapir med god avstand mellom - kakene flyter ut.
Bak i 6-8 minutter til kakene er gyldne på toppen, men ikke mørkebrune.
NB! Steketid og temperatur på originaloppskrift og nedarvede varianter varierer. Det er lov å eksperimentere - blir de for harde med høy temperatur og kort steketid, kan ovnen evt skrues ned til 180 grader og stekes litt lenger.
MINCE PIES
Mens oppskriften over muligens ikke er ekte engelsk, er såkalte mince pies en britisk juleklassiker. Mince meat lages tradisjonelt av en blanding av tørkede frukter, epler, hakkede nøtter, krydder, sitrusskall og sitrussaft, gjerne litt alkohol og ikke minst nyretalg. Nøyaktig hvilke tørkede frukter er det rom for å variere, men en eller annen form for rosiner er nesten alltid med. Ellers er mulighetene legio: Forsøk med fiken, aprikoser, eller hvorfor ikke litt dadler?
Noen oppskrifter kan ikke bare tilberedes og hermetiseres lang tid i forveien, de skal faktisk modne et par uker før fyllet legges i paien.
Oppskriften Smak deler her kan imidlertid legges i paiskallene så snart den er nedkjølt, og hopper også over nyretalgen. Skulle du falle for fristelsen å oppskalere oppskriften, er et lite glass mincemeat en utmerket spiselig julegave i siste liten.
Som base kan du bruke en hvilken som helst paideig – også ferdigkjøpt om du har hastverk. Men den blir hakket lettere og mer elegant om du lager deigen selv, med en blanding av smør og vegetabilsk fett og bruker saften av en appelsin istedenfor vann til å få den til å henge sammen.
Du kan dekke hele toppen av paien med deig, eller leke deg med ustikkere med julemotiver. Stjerner er kanskje mest vanlig, men hva med et hjerte, en juleklokke eller bare et klassisk paigitter?
Paideig
- 200 gHvetemel
- 50 gKaldt smør
- 50 gMelange eller annet vegetabilsk fett
- 1 stkSaften av en appelsin
- 1 krmSalt
- 1 stkPorsjon mincemeat
- 1 stkEgg, pisket med litt vann, til pensling
- 2 ssMelis til å drysse over
Mincemeat
- 60 gMykt, brunt sukker
- 125 mlMiddels tørr sider
- 250 gSyrlige epler, skrelt, utkjernet og grovhakket
- 60 gRosiner
- 60 gTørket fiken, grovhakket
- 60 gHermetiske kirsebær uten stein
- 60 gSvisker, grovhakket
- 0.25 tsMalt muskattblomme
- 0.25 tsMalt kardemomme
- 0.25 tsMalt nellik
- 0.5 tsMalt kanel
- 1 stkRevet skall av en sitron
- 0.5 stkSaften av en halv sitron
- 1.5 ssBrandy eller rom
Skjær smør og margarin i små terninger og bland det inn i melet med fingrene i en stor bolle.
Sett bollen i fryseren i 20 minutter.
Ta bollen ut og hell over i en food processor. Kjør blandingen til den ser ut som grov sand.
Ha i saltet og bland.
Hell appelsinsaften litt etter litt og kjør maskinen til deigen nesten henger sammen. Det er mulig du ikke trenger all saften - eller at du trenger mer. Bruk i såfall litt iskaldt vann.
Ta deigen ut av bollen og jobb den sammen med hendene til en ball.
Del ballen i to og klapp de to klumpene til hver sin skive, ca 1 cm tynn eller tynnere.
Avkjøl i 20 minutter.
Varm ovnen til 220 grader.
Kjevle deigen tynt ut på et bakebord og stikk ut rundinger som er litt større enn formene du bruker.
Legg hver sirkel i smurte terteformer og fyll med mincemeat.
Deigen som er igjen, bruker du til å lage lokk på paiene. Bruk fantasien og pepperkakeutstikkere!
Pensle kakene med egg så de blir blanke.
Sett kakene på en bakeplate og bak i midten av ovnen i 10-15 minutter, avhengig av størrelse. De skal bli lett gyldne på toppen.
Avkjøl.
Varm opp sider og sukker forsiktig så sukkeret løser seg opp.
Ha i eplene og rør godt.
Ha deretter i resten av ingrediensene bortsett fra rom/brandy.
Kok på svak varme i ca 30 minutter til alt er kokt godt sammen. Om blandingen truer med å bli for tørr, ha eventuelt litt mer sider eller vann i.
Ta blandingen av varmen, kjøl litt ned og rør inn brennevinet. Ha på glass og avkjøl.
SVEITSISK SJOKOLADEKJEKS – BASLER BRUNSLI
Til jul har verdens kjøkkentjenere hentet frem alt det beste som fantes. Fløte og smør, javisst, men også nøtter, sukker, sjokolade og tørkede frukter – i tillegg til varmende krydder. Og dette gjelder uansett hvor kakene er hentet fra.
Den sveitsiske spesialiteten Basler brunsli kombinerer nøtter, sukker og sjokolade på en sublim måte og er byen Basels julegave til verden. De små, seige mandelbaserte sjokoladekjeksene er direkte avhengighetsskapende i sin mørke sødme, og er overraskende enkle å lage selv her nord hvor ferdig brunslideig ikke er en mulighet. Overraskende enkle å spise er de også, og så små at det er vanskelig å nøye seg med én.
Basler Brunsli
- 150 gMørk sjokolade
- 300 gMalte mandler eller mandelmel, evt mer om deigen blir for klissete
- 50 gBakekakao
- 200 gSukker, pluss ekstra for utbaking
- 1 krmSalt
- 50 gHvetemel
- 4 stkEggehviter fra store egg
- 2 ssKirsch eller mer om ønskelig
Hakk og smelt sjokoladen i vannbad eller mikro. Om du bruker vannbad, pass på at bollen med sjokoladen ikke er i kontakt med vannet.
Bland mandler, kakao, sukker, salt og mel i en stor bolle.
Stivpisk eggehvitene.
Fold mandel- og melblandingen inn i eggehvitene.
Ha til slutt i den smeltede sjokoladen og eventuelt kirsch og bland godt. Kna deigen sammen med hendene om nødvendig. Den skal være fast og klebrig, men ikke så løs at den er klissete. Ha eventuelt i mer mandelmel.
Del deigen i to. Legg hver del mellom to lag plastfolie eller i en stor frysepose, klapp delene ut til de er ca 1 cm tykke og legg i kjøleskapet i minst 1 time, gjerne over natten.
Varm ovnen til 220 grader. Om du ønsker tynnere kaker, kjevle deigen ned til den er ca 0,5 cm tykk, men tradisjonelt er de ca 1 cm tykke.
Kakene får et fint sukkerdryss på toppen hvis du strør litt sukker på bakeflaten før du gjør den siste utkjevlingen, og så snur kakene med den sukrede nedsiden opp på bakeplaten.
Stikk ut kaker med små bakeformer, ca 4 cm i størrelse. Legg på bakepapir og stek i 5-7 minutter avhengig av tykkelse. De skal være sprø utenpå, med et mykt og seigt indre.
Ta ut av ovnen og kjøl helt ned før du legger dem i bokser.
TYSKE KANELSTJERNER
Zimtsterne – kanelstjerner – er en klassisk, tysk julekake som spises både i adventstiden og til jul. I Tyskland og Sveits selges deigen ferdig, og vil du ta en snarvei til stjernene er det fullt mulig å blande kanel og en klype espressopulver godt inn i kransekakemasse før du kjevler den ut. Men kakene er ikke så vanskelige å lage helt fra bunnen av heller. Bare husk å kjøle ned deigen skikkelig og å dyppe kakeformen i melis før du stikker ut hver kake, så går det greit. Belønningen er søte, seige kaker med sprø overflate og en herlig smak av nøtter og kanel. Glutenfrie er de også.
Kanelstjerner
- 3 stkEggehviter
- 250 gMelis, pluss mer til utbaking
- 1 tsVaniljesukker
- 1 tsMalt kanel
- 1 krmEspresso- eller kaffepulver
- 375 gHele mandler med skall, malt så fint du klarer
Slik gjør du
- Mal mandlene i mandelkvern eller foodprocessor.
- Pisk eggehvitene stive, og sikt melisen over. Pisk lett sammen til massen er homogen og litt blank.
- Sett til side 3 ss av eggehvite- og melisblandingen. Dette skal brukes til glasuren senere.
- Bland kanel, kaffe og vaniljesukker med mandlene, og vend mandelblandingen inn i eggehvitene.
- Legg deigen i en stor frysepose eller mellom to lag plastfolie og kjevle den ut til den er ca 1 cm tykk.
- Legg deigen i kjøleskapet i minst to timer.
- Skru ovnen på 125 grader.
- Ta deigen ut av plasten og stikk ut små stjerner (ca 4 cm) som du legger på bakepapir. Deigen klisser mindre hvis du dypper kakeformen i melis før du stikker ut hver kake.
- Pensle glasur i et tynt lag over hver kake.
- Stek først på 125 grader i midten av ovnen i 15 minutter før du skrur ned til 100 grader og steker videre i 10-15 minutter. Glasuren skal forbli hvit, så hold et nøye øye med kakene den siste tiden.
- Avkjøl og legg i bokser.
MAKRONER FRA MANGE KULTURER
Nøtter står sterkt i nordeuropeiske juletradisjoner. Bare det beste var godt nok til jul, og nøtter var både dyre og luksuriøse. Slik har makronene (og kransekaken) fått en plass på festbordet. Men makronen er en internasjonal skapning.
Inderne lager makroner av cashewnøtter, spanjolene av hasselnøtter og amerikanerne av kokos, Men langt de fleste makrontradisjoner er laget av mandler. Tenk bare på franskmennenes pastellfargede, fylte makroner og italienske amaretti.
De rustikke makronene her baserer seg på jødiske tradisjoner – eggehviten som hevemiddel omgikk religiøse regler som forbyr gjæret mat under høytiden pesach – og oppskriften er hentet fra rumensk-irakisk-amerikanske Amelia Saltsmans kokebok «The Seasonal Jewish Kitchen».
Kulinarisk låning, med andre ord, men kombinasjonen av mandler og revet appelsinskall går rett inn i europeiske juletradisjoner selv om oppskriften er lånt fra et helt annet trossamfunn.
Med et dryss av kardemomme, kanel, til og med den indiske krydderblandingen garam masala, tilfører de kakeboksen et anstrøk av eksotisme uten å virke helt fremmede.
Disse makronene er – akkurat som navnet tilsier – enkle og rustikke. De er kanskje ikke mye å se på i forhold til en fransk makron, men som har en smak og en konsistens som gjør det vanskelig å stoppe med bare en.
Kjappe og enkle å lage er de også, og passer derfor ekstremt godt å lage i siste liten hvis det åpner seg rom i kakeboksen og timeplanen.
Rustikke mandel- og appelsinmakroner
- 200 gSukker
- 2 stkAppelsiner
- 200 gMandler med skall
- 1 tsAppelsinblomstvann, evt appelsinjuice
- 0.5 tsMandelessens
- 1 krmSalt
- 2 stkStore eggehviter
- 2 ssMalt kardemomme, kanel eller garam masala til å strø over
Slik gjør du
- Ha 50 gram av sukkeret i bollen på en foodprocessor og riv skallet av en appelsin over dette med zester eller microplane så mest mulig av saften og oljen også havner i bollen.
- Kjør blandingen til sukkeret er blekt orange og fuktig.
- Ha i resten av sukkeret sammen med mandlene, og kjør maskinen til nøttene er finmalt og blandingen begynner å pakke seg.
- Skrap blandingen ned fra sidene av bollen og ha i appelsinblomstvann eller en liten dæsj presset appelsinsaft, mandelessens og salt.
- Bland raskt sammen.
- Pisk eggehvitene lett sammen (de skal ikke stivpiskes, bare bli jevne i konsistensen) og hell ned i nøtteblandingen mens motoren går.
- Kjør blandingen til den blir en ganske klissete deig.
- Riv skallet av den siste appelsinen over deigen på samme måte som den første.
- Bland raskt sammen.
- Legg teskjestore klumper av deigen på to bakeplater kledd med bakepapir. Pass på at det er ca 5 cm mellom hver makron; de flyter litt utover.
- Dryss over krydder om du ønsker det, og la makronene stå og tørke i ca 30 minutter mens ovnen blir 150 grader varm.
- Sett begge platene inn samtidig, men bytt plass halvveis i steketiden så de blir jevnt stekt.
- Stek i ca 25 minutter til de såvidt er brune i kantene. Avkjøl på bakepapiret over en rist og løft kakene av papiret når de er blitt helt kalde.
FRANSK KRYDDERKAKE – PAIN D'EPICES
Pepperkakene har sin opprinnelse i Hellas og Midtøsten og har et utall europeiske avarter. I Norge begynte de å finne sin sprø og tynne form på 1600-tallet, mens krydderbrødet har forblitt mykt og brødaktig andre steder i Europa.
Franskmennenes svar på pepperkaker er det klassiske pain d'epices – krydderbrød: En saftig honningkake smaksatt med varme krydder, og en kake som har vært tatt så alvorlig at bakerne av brødet har hatt egne fagforeninger.
Krydderbrødsentralen var i sin tid i Reims, men idag står tradisjonen sterkest i Dijon.
Historisk ble brødet bakt på en langtidsfermentert surdeig med honning; i moderne tider har bakepulveret overtatt rollen som hevemiddel.
Hvilke krydder pain d'epices inneholder varierer fra region til region og kokk til kokk. Dette får smak av rom, kanel, nellik, muskat og anis og er en myk kontrast til alle julens kjeks. Det kan spises alene som kake, eller som brød med god ost – og når julen går mot slutten, men vinteren fortsatt er mørk, kan restene brukes som base for en krydret og vinterlig soufflé.
Pain d'epices - fransk krydderbrød
- 2 dlVann
- 200 gHonning
- 90 gSukker
- 25 gRom
- 200 gHvetemel
- 5 gKanel
- 1 gSalt
- 1 gMalt nellik
- 1 krmMalt muskattnøtt
- 4 gAnispulver. Om du ikke får tak i anispulver kan du støte frøene selv i en morter og sikte av pulveret
- 1 ssPastis (evt) eller mer
- 10 gNatron
Ha honning, sukker, vann og rom i en gryte og kok opp.
Avkjøl og putt i kjøleskap så væsken blir helt kald.
Varm ovnen til 165 grader
Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en stor bolle og hell væsken over.
Røren får omtrent samme konsistens som vaffelrøre.
Smør små brødformer godt og hell røren over i disse. Fyll dem maks 2/3 fulle; brødene hever seg ganske mye.
Stek midt i ovnen i 30-40 minutter.
Stikk en tannpirker eller lignende ned i brødene for å se om de er ferdige - hvis den kommer ut tørr, er brødene klare.
SHORTBREAD I MANGE VARIANTER
Vi har mørdeig, de engelsktalende shortbread. Deigene har mye felles, men skiller seg på ett punkt: Shortbread er uten egg og gir en mer «flaket» konsistens uten at kakene mister sprøheten.
Skottene har tatt æren for å utvikle shortbreadet. Angivelig er de en videreutvikling av middelalderens «biscuits» - to ganger kokt, som biscotti – altså en kjeks. Med tiden ble gjæren i kjeksen erstattet med smør, og shortbreadet var født:
En tørrsmulet, smørrik kjeks med mild, men sjokkerende vanedannende smak. Hemmeligheten ligger i kvaliteten på råvarene, og shortbread er bare å glemme uten skikkelig godt smør når antallet ingredienser er så få i shortbreadets reneste form: Smør, sukker og mel.
I mange moderne oppskrifter er sukkeret erstattet av melis, og deler av hvetemelet byttet ut med rismel, begge deler for konsistensens skyld.
Tradisjonelt er shortbread blitt bakt i en sirkel og delt i segmenter ved navnet «petticoat tails» – en omskriving av det engelske ordet for mønster til underskjørt. En annen versjon av historien bak navnet hevder ikke bare at det er en forvrengning av det franske «petites gatelles», – småkaker – men gir også dronning Mary Stuart hele æren for å ha bragt shortbreadet til riket nord på de britiske øyer på 1500-tallet.
Uansett har shortbreadene med tiden både fått sirkulær og rektangulær form, og det eneste argumentet mot å stikke ut kjeks i mer avanserte former, er kakenes smulete konsistens. Blir formene for spisse og skjøre, risikerer du at de knekker i kakeboksen.
Mørdeigshjerter
- 340 gRomtemperert, usaltet smør
- 320 gSiktet melis
- 420 gSiktet hvetemel
- 0.5 tsSalt
- 0.5 tsVaniljeekstrakt, evt vaniljesukker
- 0.5 dlSukker, til utbaking
Ha smøret i bollen til en miksmaster og sikt melisen over. Rør sammen til massen er helt jevn.
Ha i vaniljeekstrakten og rør godt. Dersom du bruker vaniljesukker isteden, blander du dette med det siktede melet og saltet før du blander dette godt sammen med smøret og melisen til deigen er jevn.
Legg deigen mellom to lag bakepapir eller plastfolie og klapp eller kjevle den til en ca 1,5 tykk plate.
Legg den kaldt i 4-6 timer.
Stikk ut middels store hjerter - eller andre former om du ønsker det; stjerner er også fint - og legg på bakepapir. Dryss et raust lag sukker over hver kake, enten vanlig hvitt eller farget dekorsukker.
Avkjøl kakene i 45 minutter. (Dette er ikke strengt nødvendig, men de holder formen bedre da.)
Varm ovnen til 160 grader.
Stek i ca 20 minutter. Kakene skal forbli bleke.
Avkjøl på rist og lagres i lufttett boks.
SHORTBREAD MED APPELSIN, PISTASJ OG TRANEBÆR
Shortbread-deigen er det perfekte lerret for variasjoner. Nøtter? Sjokolade? Tørkede frukter? Om fantasien mangler, kan denne kombinasjonen anbefales på det varmeste: Dyprøde, seige tørkede tranebær, lysgrønne pistasjnøtter og aromatiske, små oransje biter av revet appelsinskall setter preg på hele kjeksen både visuelt og smaksmessig.
Slik vi har bakt dem er deigen kjevlet ut og stukket ut i blomsterform, men de fargerike bærene og nøttene gjør kjeksene så konfettispraglet at en enkel snarvei er å trille deigen til en pølse før nedkjøling og heller skjære den i skiver. Om de er tynnere enn 1,5 cm, pass på å justere steketiden så de ikke blir brune på overflaten.
Mørdeigskjeks med tranebær, pistasj og appelsinskall
- 340 gRomtemperert, usaltet smør
- 320 gSiktet melis
- 0.5 tsVaniljeekstrakt
- 420 gSiktet hvetemel
- 0.5 tsSalt
- 1 dlTørkede tranebær
- 1 dlRå, usaltede pistasjnøtter
- 1 stkRevet skall av en appelsin
- 0.5 dlSukker til utbaking
Rør sammen smør og melis med miksmaster.
Ha i vaniljeekstrakt og rør inn om du har.
Hvis du bruker vaniljesukker isteden, bland dette sammen med melet og saltet før du rører dette godt inn i blandingen av smør og melis.
Deigen blir ganske tett og hard.
Rull deigen til en ca 5 cm tykk pølse og pakk i plast hvis du ønsker runde kjeks, eller klapp den ut til en ca 1 cm tykk plate mellom to lag plastfolie hvis du ønsker å stikke ut former.
Avkjøl deigen i kjøleskap i 4-6 timer.
Hvis du har laget en pølse av deigen, er det fint å rulle den i sukker før du skjærer ca 1cm tykke skiver av den og legger på bakepapir.
Hvis du vil stikke ut fine former, gjør du det, og drysser heller sukker på toppen av kakene.
Kjøl de ferdig utstukkede kakene helst ned i 45 minutter, da holder de formen bedre.
Varm ovnen til 160 grader.
Stek i 16-18 minutter. Kakene skal fortsatt være bleke.
Avkjøl på rist.
CAPPUCCINO-KJEKS
Har du ikke tranebær og pistasjnøtter for hånden, har du kanskje espressopulver stående innerst i skapet. Det er så finkornet at det bare er å røre rett inn i blandingen av smør og melis sammen med en ekstra klype salt. Noen teskjeer kaffe får kaken til fullstendig å endre karakter. Her kan man bruke en dessertskje til å ta opp og forme kakene som kaffebønner med et knivskåret snitt i midten.
Som alltid med denne typen deig er det en fordel å kjøle ned de ferdig formede kakene litt, så de holder fasongen under steking. Når de er ferdig stekt og avkjølt, smelt 70 prosent mørl sjokolade eller hvit sjokolade i vannbad og dypp den ene enden av hver kjeks ned i den smeltede sjokoladen. La stivne på et brett dekket med bakepapir.
Cappuccinokjeks
- 340 gRomtemperert, usaltet smør
- 320 gSiktet melis
- 1 tsVaniljekstrakt eller vaniljesukker
- 1 tsSalt
- 2 ssEspressopulver
- 420 gSiktet hvetemel
- 100 gMørk sjokolade
- 100 gHvit sjokolade
Slik gjør du:
- Sikt melisen i kjøkkenmaskinens bakebolle og visp den sammen med smøret. Begynn i sakte fart så du ikke får melis over hele kjøkkenet.
- Ha i vanilje, salt og espressopulver. Bland godt.
- Rør inn melet.
- Rull deigen til en pølse og pakk i plast hvis du skal skjære skiver, eller bare ha den i en bolle hvis du skal lage «kaffebønner». Legg den et kjølig sted i 4-6 timer eller til neste dag.
- Skjær 0,5-1 cm tykke skiver av pølsen og legg på bakepapir, eller bruk en barneskje til å ta opp klumper av deigen som du former til en kaffebønne. Gi bønnene et snitt med kniv midt på.
- La deigen stå kaldt i 20-45 minutter så kakene holder bedre på formen under steking.
- Stek på 160℃ i ca 15 minutter. La kakene avkjøles på bakebrettet.
- Når kakene er avkjølt, smelt sjokoladene i vannbad og dypp kakene i den smeltede sjokoladen.
JULEKAKER MED INDISK SMAK
Det er farlig å henge for mye på Instagram. Før eller senere får man det for seg å forsøke et halsbrekkende kakestunt. I hvert fall hvis man følger den indisk-amerikanske ingeniøren og matbloggeren Amisha Gurbanis konto The Jam Lab. Hennes thandai shortbread lurte meg utpå ifjor, og resultatet var så vellykket at kakene nå er inne på «må-bake»-listen hjemme hos oss. Gurbani bruker vestlige teknikker, men smaksetter ofte med indiske ingredienser.
Thandai er en søtlig blanding av nøtter, varme kryddere og roseblader som tradisjonelt sett blandes med varm melk som så kjøles ned. Men blandingen er også en gave til kaker, som får en mildt krydret profil. Smøret i kakedeigen bærer frem aromaene av fennikel og kardemomme enda bedre enn melk gjør. For å male krydderne fint nok, er det nødvendig å male dem i en krydder- eller kaffekvern i flere omganger. Gurbanis egen oppskrift lager mer enn det som trengs til en porsjon kaker - men resten kan brukes til all slags godsaker. Ifjor rullet jeg for eksempel sjokoladetrøfler i krydderblandingen.
Bruk en drøy desiliter thandai til én porsjon av grunndeigen, og rør det inn i smøret og melisen før du tilsetter melet. Kjevle deigen ut ganske tynt og stikk ut med ønsket form. Når de ferdige kakene er avkjølt, dypp den ene enden av dem i smeltet hvit sjokolade og strø finhakkede pistasjnøtter og roseblader over.
Thandai-pulver
- 3 ssMandler
- 3 ssRå, usaltet pistasj- og cashewnøtter
- 2 ssValmuefrø
- 7 stkSvarte pepperkorn
- 4 stkFrøene fra fire kardemommebelger
- 0.5 stkKanelstang
- 3 stkNellikspiker
- 1 ssFennikelfrø
- 0.5 tsAnisfrø
- 3 ssTørkede roseblader (fåes i bedre innvandrerbutikker)
- 0.5 tsMalt muskat
Shortbread med thandai-smak
- 340 gRomtemperert, usaltet smør
- 320 gSiktet melis
- 0.5 tsSalt
- 0.5 tsVaniljeekstrakt eller vaniljesukker
- 1 dlThandaipulver
- 420 gSiktet hvetemel
- 200 gHvit sjokolade
- Finhakkede roseblader og pistasjnøtter til pynt
Thandai-pulver:
- Grovhakk nøtter og kanel og bland alle krydderne sammen.
- Kjør alt sammen i krydderkvern eller en kaffekvern som er godt rengjort. Om det ikke er plass til alt sammen på en gang, gjør det i flere omganger.
- Mal til det er et fint pulver.
- Kan lagres i lufttett glass eller boks.
Shortbread:
- Ha smøret i bollen til en miksmaster og sikt melisen over. Rør sammen til massen er helt jevn.
- Ha i vaniljeekstrakt, salt og thandaipulver og rør godt. Ha i hvetemel og bland alt godt sammen til deigen er jevn.
- Legg deigen mellom to lag bakepapir eller plastfolie og klapp eller kjevle den til en ca. 1 cm tykk plate.
- Legg den kaldt i 4-6 timer.
- Kjevle deigen til den er ca 3/4 cm tykk.
- Stikk ut i ønsket fasong og legg på bakepapir.
- Avkjøl kakene i 45 minutter. (Dette er ikke strengt nødvendig, men de holder formen bedre da.)
- Varm ovnen til 160℃.
- Stek i ca. 15 minutter. Kakene skal forbli bleke.
- Avkjøl på rist.
- Smelt hvit sjokolade i vannbad. Bruk en pensel til å pensle omtrent en tredjedel av overflaten på hver kake og strø finhakkede pistasjnøtter og roseblader over. Når sjokoladen stivner, vil de sitte fast.
Om du ikke fant noe du fikk lyst på her, forsøk en av Sverre Sætres juleoppskrifter:
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.