KAKE
Giovanni Cova & C. har laget sine tradisjonelle julekaker siden 1930 – med «gjær, vann, mel, sukker, eggeplommer, melk, smør, salt, tid, varme, kjærlighet og pasjon». Ekstra plusspoeng for nydelig innpakningspapir.
Kr 299, Gutta på Haugen
KRUSTADEJERN
Til den som har alt, og som liker å eksperimentere med nye teknikker. Fra nå av blir det hjemmelagede krustader.
Kr 739, Culina
GRYTE
Kjelene fra italienske Terra Cotto er håndlaget og så fine at de gjerne kan stå fremme. Kan brukes på gass, elektriske topper, i ovn og i mikrobølgeovn.
Kr 930, Kollekted by
GRØNNSAKSKNIV
I japanske Seki har man laget kniver siden 1200-tallet. Kasumiknivene, med hammermønster som gjør stålet sterkere, er håndlagde og fine å jobbe med.
Kr 1200, Culina
COGNAC, 90 Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO 2017.
Det norskættede cognachuset Bache-Gabrielsen og deres kjellermester Jean-Philippe Bergier har blandet sammen en cognac til jul med destillater fra alle de kjente distriktene innad i Cognac med en gjennomsnittsalder på over 20 år. Krydret duft med hint av tre, tørket frukt, seder og lær. Bløt og fyldig på smak med en balansert alkohol og en lang tørr utgang. Fin fylde og lengde med en trepreget utgang. Drikk nå til 2028. Passer til avec.
Kr 400, Vinmonopolet, bestillingsutvalget.
LAPPEPANNE
Svenske Skeppshult har håndlaget sine stekepanner siden 1906. Eggepannen funker også fin-fint til blinier og amerikanske pannekaker.
Kr 568, Culina
SKRELLER
La barna slippe til på kjøkkenet – med eget utstyr som gjør jobben både lett og morsom. Settet fra franske Opinel består av kniv, skreller og fingerbeskytter, slik at treåringen kan skrelle og kutte gulrøtter og epler selv.
Kr 800, Traktøren
PASTA
Etter julens ribbekoma blir en pakke Chitarrine com nero di seppia, eller pasta med blekksprutblekk på godt norsk, redningen i romjula – eller en hverdag i mørkeste januar.
Kr 99, Maschmanns Matmarked
LAKRIS
Lakrids by Johan Bülows julevariant er en skikkelig smaksbombe. Black Snowball består av søt lakris og mild melkesjokolade, sammen med salmiakk, sort pepper og rått lakrispulver.
Kr 119, Maschmanns Matmarked
AKEVITT, 93 Bareksten Aquavit. OSS Craft Distillery, Hordaland. (6859001)
Stig Bareksten i Bergen har laget sin første akevitt –men bare 469 flasker. Denne strålende akevitten med en unik dybde og kompleksitet er tilsatt krydder som karve, stjerneanis og fenikkel. Den er lagret på gamle olorosofat, som er med på å gi den en ekstra kompleksitet. Et trygt kjøp til brennevinskjenneren. Dufter av anis og karve med hint av tre. Sammensatt og integrert på smak med en lang og bløt krydret utgang. Nydelig balanse og lengde. Drikk nå. Passer til julematen.
Kr 425, Vinmonopolet, bestillingsutvalget.
SALTKAR
Det nyeste produktet til Nedre Foss, som ble startet av designerne Anderssen & Voll, er egentlig en telysestake, men vil lyse opp et hvert middagsbord som saltkar.
Kr 390, Kuratert
ØL, 88 Holtens Julebrygg. Holtens AS, Vestfold.
Holtens julebrygg kommer fra Foldvik i Stavern og er et vellaget, ufiltrert og håndbrygget ravgult juleøl. Det er laget av økologisk malt og humle iblandet kandissukker. Det fyldige ølet har gjæret to ganger på tank og en siste gang på flaske .Dufter av sitrus og tørket frukt. Lett og kremet fin krydret frukt på smak med en lang og lett sødmefull utgang. Tørr finish. Passer til tørket pinnekjøtt.
139 kroner, Vinmonopolet
KARAFFEL
Jochen Holz karaffel for Hays nye kjøkkenkolleksjon har en glassklar fremtid som moderne klassiker. Borosilikatglasset gjør at den tåler varme og en runde i oppvaskmaskinen.
Kr 399, Hay
SENNEP
Den mørkegule og fyldige Jjulesennepen Jingle bell rock fra Martin Olsson passer både til ribbe og lutefisk – og vant bronse i prestisjetunge World wide mustard competition i år.
Kr 69, Gutta på Haugen
BARNEKNIV
Mac kid's kitchen knife er designet for små hender som vil hjelpe til å kutte frukt og grønnsaker: bladet har ekstra runde former og en liten bøy bak, for sikrere grep.
Kr 348, Culina
KOKEBOK
Da Karla Siverts (Smalhans) døde av kreft 29 år gammel etterlot hun seg en bok med over 1000 hverdagsretter. I denne boken har kollegaer som Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal samlet sine favoritter. Alle royalties går til Kokkekarlas legat, som blant annet gir stipender til unge, kvinnelige kokker.
Kr 449, Forlaget Press/Kokkekarla.com
OPPVASKSVAMP
En katt på oppvaskbenken gjør hverdagsoppvasken litt morsommere. Og får kanskje ungene til å hjelpe til på kjøkkenet.
Kr 49, Hay
DYP TALLERKEN
Den uknuselige serien Soft Ice i emaljert stål fungerer til alt fra hyttemiddager til å skramle rundt i tursekken. Kommer også i grønt.
Kr 129, Hay
BALSAMICOEDDIK
Til den som aldri ønsker seg noe: En flaske Quarto Centenario fra Giuseppe Giusti, som tappes i et limitert opplag hvert år, er en skikkelig god balsamico – til salat, ost eller en bit brød.
Kr 399, Maschmanns Matmarked
EPLESKRELLER
Du tror det ikke før du ser det, men denne både skreller og skiver eplene samtidig. Ungene elsker den – og hjelper deg å lage pai på en-to-tre.
Kr 229, Granit
PORTVIN, 88 poeng, Taylor's 325 Year Anniversary Tawny. Quinta and Vineyard Bottlers, Porto, Portugal.
En delikat og god flaske portvin er den perfekte julegave. Og da særlig en av typen tawny, da den tåler å stå i flere uker etter åpning. Denne utgaven er laget av en blanding av fatlagret portvin i forbindelse med portvinshuset Taylors 325 års jubileum. Dufter av søte plommer og bær. Bløt og sødmefull frukt på smak med en tørr utgang. Fint balansert alkohol og bra lengde med hint av tre i avslutningen. drikk nå til 2020.
Kr 360, Vinmonopolet, bestillingsutvalget
KONFEKTESKE
Konditor Sverre Sætres julekalender er en kjær gjenganger i desember. Denne konfektesken har samme form, men de 24 pakkene er uten nummer. Kommer flatpakket – slik at den kan sendes i posten, og pakkes sammen når julen er over, til neste år.
Kr 750, Sverreskonditori.no
KAFFEBRYGGER
Cafflano lager kanskje verdens smarteste alt-i-ett-brygger. Den ser ut som en liten termos, med fire deler som brukes til å male bønnene, helle over vannet i en passe tynn stråle, og filtrere kaffen, før du kan drikke den. Perfekt på tur.
Kr 999, Supreme Roastworks
KOKEBOK
På tide å utvide middagsrepertoaret? Fra shakshuka til challa og baklava. "Divine Food" av David Haliva (Gestalten forlag) presenterer mat, oppskrifter og historier fra Israel og Palestina.
Kr 490, Kollekted by
GLØGG
Drit forbanna er kjent for sine hissige sauser «som svir litt i kjeften». Den lyse isgløggen er basert på eple og lakrisrot og må gjerne severes med prosecco og noen isbiter.
Kr 179, Maschmanns Matmarked
SJOKOLADE
Fjåk betyr «elskelig» og produserer sjokolade med lokale tyttebær og reinsdyrlav fra en liten fabrikk i Eidfjord. Karamellisert hvit pepperkake er passe søt og krydret.
Kr 79, Åpent Bakeri
JERNGRYTE
I 1896 slo Joseph Lodge seg ned i South Pittsburg, Tennessee og åpnet støperi. Støpejernsgrytene Lodge Cast Iron, med de ikoniske, tåreformede håndakene, varer evig.
Kr 695, Flâneur Food
FORKLE
Uashmama lager de beste forkledene: Et rektangulært stykke tøy i slitesterk, økologisk bomull, med tre lommer foran, og to praktiske hengsler. Et must på kjøkkenet.
Kr 700, Uashmama.com
HEVEKURV
At brødet blir finest i en hevekurv er noe franske bakere har skjønt for lengst. La deigen heve og velt den over på en plate før du setter den i ovnen – så får den både fin høyde og et flott mønster.
Kr 169, Traktøren
BRØDKNIV
En dårlig brødkniv kan irritere vettet av de fleste. Denne er ekstra kraftig, og lager flotte skiver til matpakka i en fei.
Kr 1369, Culina
BRØD
Et surdeigsbrød på nærmere en kilo er en perfekt ha-med-gave når du blir invitert hjem til noen i julen. Håndverksbakeriet Norð baker med mel fra bønder i Oslo-området.
Kr 65, Norð
GEITOST
Brun Undredal er laget av nysilt geitemelk, kufløte og løype på Undredal Stølsysteri, der geitene beiter opp på rundt 1000 meter. Ble tildelt det først norske Slow Food presidiet i 2005.
Kr 149, Gutta på Haugen
PØLSER
Ask gård lager økologisk salami av hele dyret. Pablo er en variant på chorizo, med spansk røkt paprika, fennikel og chili. Slegge – som er finalist i Det Norske Måltid 2017 – er en sterk salami med chili og cajenne.
Kr 189, Gutta på Haugen
TREFJØLER
Britiske Hampson Woods kjenner opprinnelsen til hvert eneste tre de bruker. Disse skjærefjølene sto tidligere i West Sussex, og blir bare finere med årene.
Kr 510/990, Kollekted by
SYLTETØY
«En remse med rips rett i munnen», tilsatt litt vanilje. Eller eple med granskudd. Geleene til Røyland blir produsert i gårdstårnet på låven, og smaker som om du hadde laget dem selv.
Kr 129, Gutta på Haugen
SJOKOPÅLEGG
Summerbirds sjokoladepålegg vant gull på Scandinavian Chocolate Awards i 2014 og innholder kun hasselnøtter, mørk sjokolade og vanilje. En liten påminnelse til den som trenger å oppgradere sjokopålegget.
Kr 169, Maschmanns Matmarked
OLIVENOLJE
La Baita holder til i Liguria og dyrker økologisk – mange av oliventrærne deres er 400 år gamle. Ludo Extra Virgin presses dessuten på tradisjonell måte, ikke med sentrifugering.
Kr 279, Maschmanns Matmarked
TEKANNE
Hays samarbeid med kokken Frederik Bille Brahe, som står bak Atelier September i København, har resultert i en leken kolleksjon med kjøkkenting. Tekannen har tynt stålfilter og lager perfekt te.
Kr 729, Hay
SJOKOLADEKULER
Julekuler i sjokolade, til å henge i på treet – eller putte rett i munnen. Du kan også lage dine egne – oppskrift finner du på smak.no (søk på julekuler).
Kr 149 for fem stk, Åpent Bakeri