Lyst på en utfordring i julebaksten?
– Av de syv slagene, er goro kanskje vanskeligst å få til, sier Sverre Sætre, som baker de tradisjonsrike flate, mønstrede kakene med en luksuriøs vri.
Goro
- 2 stkeggeplommer
- 1.25 dlkremfløte
- 175 gsukker
- 300 gsmør, romtemperert
- 400 ghvetemel
- 0.5 tskardemomme
Sverre Sætres vri
- 225 gmelkesjokolade
- 1.75 dlkremfløte
- 2 tscognac
- 1 tssmør
- 2 ssfinhakkede mandler
Slik gjør du
- Visp sammen eggeplommer, fløte, sukker og kardemomme.
- Bland i resten av ingrediensene og rør deigen godt sammen.
- Sett deigen kjølig i cirka 30 minutter.
- Form deigen til en tykk leiv, og kjevle denne ut så tynt som mulig.
- Skjær ut firkanter som passer til gorojernet.
- Stekes gylne. Ikke legg for mye press på gorojernet, da kan goroen miste formen.
Sverre Sætres vri
- Lag goro som de klassiske, men kutt dem i to mens de enda er varme.
- Finhakk sjokoladen. Kok opp kremfløten og hell den over sjokoladen.
- Avkjøl massen til 34 ºC. Rør inn romtemperert smør og cognac. Rør inn mandlene til slutt.
- Tøm massen i en form med bakepapir slik at den blir 1/4 centimeter tykk.
- Sett massen til avkjøling natten over ved på 12–16 ºC.
- Ta massen ut av formen og skjær den i firkanter som er like store som goroene. Varm kniven litt i varmt vann og tørk den, så er det enklere å skjære i fyllet.
Kipferl
Halvorsens Conditori er solgt og stengt for oppussing. De med abstinenser kan bake konditor Georg Dullers vaniljekipferl, en østerriksk småkake til julen.
Vaniljekipferl
- 100 gmalte mandler
- 200 ghvetemel
- 150 gromtemperert smør
- 50 gmelis
- 2 stkeggeplommer
- 2 tsvaniljesukker
Vaniljekipferl er små østerriske julekaker som er formet som halvmåner - derav Kipferl.
Slik gjør du:
Bland mandler, hvetemel, melis og vaniljesukker.
Bland deretter inn smøret for hånd. Tilsett så litt og litt av eggeplommene til deigen er glatt og fin.
Avkjøl så massen i kjøleskap i ca. 1 time.
Rull deigen i lange pølser med en diameter på ca. 1,5 cm og del i små stykker på omtrent 3-4 cm. Trill hvert emne til små halvmåner som er tynnere i hver ende. Legges på bakepapir og stekes i ovnen på 160 grader i 10-15 min til kakene er lett gyllene i fargen.
Etter steking, mens kakene er varme, siktes en blanding av vaniljesukker og melis over kakene.
Kakene er svært skjøre etter steking, så la dem avkjøles før de flyttes over til kakeboksen, eller kakefatet.
Les også:
Kanelstjerner
Mellomeuropeerne står ikke tilbake for noe når det gjelder julebakst, og tyske kanelstjerner er – om enn litt arbeidskrevende – alltid en hit i kakeboksen. (Forøvrig går det an å jukse og kna kanel inn i ferdigkjøpt kransekakemasse).
Kanelstjerner
- 3 stkEggehviter
- 250 gMelis, pluss mer til utbaking
- 1 tsVaniljesukker
- 1 tsMalt kanel
- 1 krmEspresso- eller kaffepulver
- 375 gHele mandler med skall, malt så fint du klarer
Slik gjør du
- Mal mandlene i mandelkvern eller foodprocessor.
- Pisk eggehvitene stive, og sikt melisen over. Pisk lett sammen til massen er homogen og litt blank.
- Sett til side 3 ss av eggehvite- og melisblandingen. Dette skal brukes til glasuren senere.
- Bland kanel, kaffe og vaniljesukker med mandlene, og vend mandelblandingen inn i eggehvitene.
- Legg deigen i en stor frysepose eller mellom to lag plastfolie og kjevle den ut til den er ca 1 cm tykk.
- Legg deigen i kjøleskapet i minst to timer.
- Skru ovnen på 125 grader.
- Ta deigen ut av plasten og stikk ut små stjerner (ca 4 cm) som du legger på bakepapir. Deigen klisser mindre hvis du dypper kakeformen i melis før du stikker ut hver kake.
- Pensle glasur i et tynt lag over hver kake.
- Stek først på 125 grader i midten av ovnen i 15 minutter før du skrur ned til 100 grader og steker videre i 10-15 minutter. Glasuren skal forbli hvit, så hold et nøye øye med kakene den siste tiden.
- Avkjøl og legg i bokser.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.