Speket geit
På Tynset i Østerdalen foredler ekteparet Anne Ragnhild og Lars Rønning kjøtt fra småfe på egen gård. Etter et trivelig liv i utmark og til fjells, blir geitekjøttet finpusset, massert og tørrsaltet for best mulig smak som fenalår til jul. Legg ved en pakke flatbrød fra Mosbøen gård – det er spesialitetsmerket og smakssatt med rosmarin og norsk salt.
Fenalår av kje fra Heidrun på Tynset i Nord-Østerdalen 650 kroner/kg. Heidrun sammen med flatbrød fra Mosbøen gård i Øksendal 129 kroner. Mosbøen gård
Øl fra Voss
Godt øl er aldri feil så lenge ikke mottakeren er glutenallergiker. Ferskt på markedet i år er håndverksøl fra Voss Fellesbryggeri, og her er en mulighet til å teste seks av deres brygg.
Liten trekasse med 6 forskjellige øl fra Voss Fellesbryggeri på Voss. 299 kroner. Voss fellesbryggeri
Annerledes gløgg
Fri noen du er glad i fra Tomtegløggtyranniet og gi dem en flaske annerledesgløgg under juletreet. Røyland gård i Aust-Agder gjør det stort på tyttebær, mens Köhlerpaviljongen i Rogaland lager gløggen på rabarbra. Røyland Gård tyttebærgløgg 99 kroner. Røyland Gård. Rabarbragløgg fra Köhlerpaviliongen 149 kroner. Köhlerpaviljongen.
På skeive. Alle vet at Duralexglass er nesten som kjærligheten, de tåler alt og utholder alt. Men er de ikke litt....kjedelige? Det syntes i hvertfall de sveitsiske London-designerne Loris & Livia, som har smeltet litt om på de klassiske Picardie-glassene. De er fortsatt stabelbare og solide, bare med litt mer personlighet. 320 kroner/2stk. Kollekted by.
Sjokoladesmykker
Ikke råd til gull og diamanter? Et sjokoladeskrin fra Jentene på Tunet er minst like vakkert som smykker, om enn noe mindre holdbart. Et kurs med Sverre Sætre var sparket Jentene på Tunet trengte for å legge om fra møtevirksomhet i en gammel skole til sjokoladeproduksjon. Sjokoladesmykkene tar igjen på smak det de mangler i evig verdi. Håndverksjokolade fra Jentene på Tunet Chocolatier på Selbu. Konfekteske 399 kroner. Selbutunet.
Karlas testamente
Karla Siverts døde altfor ung sommeren 2016. Men hun etterlot seg et kulinarisk testamente: Kokeboken «Eventyrlig» – en hyllest til norske råvarer og kjøkkensjefen på Smalhans' talenter. Den fortjener å bli langt mer enn en kaffebordsbok selv om den nesten er så vakker at du blir redd for å søle på den: Karla Siverts ønsket med denne boken å gi folk kunnskaper nok til å selv tilberede de vakre grønnsakene og det gode kjøttet norske bønder produserer. 449 kroner. Gyldendal.
Langt fra Ikea
Da Isabelle Mathez og Frederick Winkels datter Dalva skulle flytte hjemmefra, haglet spørsmålene. Kunne hun ta med den gode korsikanske kniven? Det fine skjærebrettet? Nei, det kunne hun ikke. Men Mathez og Winkel innså at verden hadde et udekket behov for en moderne brudekiste – et nøye kuratert utvalg nyttige og vakre kjøkkenredskaper å tilby mennesker som skal skape sitt eget hjem uavhengig av ekteskapelig status. Tanken er at alt fra potetskrellere til jernpanner skal vare livet ut - og det bør de gjøre, med den prisen. Cut Tray fra Malle W. Trousseau, 15.999 kroner.
Hjemmerestaurant
Men flere av deres ekstraordinært formede serveringsgjenstander er også til salgs i Odd Standards nettbutikk, for matnerden som ikke bare vil lage hjemmemat med restaurantkvalitet, men også servere den med stil. Klebersteins-skålen «Rocky» holder suppen varm og isen kald, og er om ikke annet en særs lekker smørskål. 470 kroner, Odd Standard.
Kortreist til byfolket
Kortreiste matgaver er ikke forbeholdt folk i distriktene. Med honning fra Bybi kan Oslo-boere få honning produsert i sitt eget nærmiljø, enten de har postadresse Bislett eller Kongsgården som nærmeste nabo. Folk nærmere Markagrensen kan få honning fra selveste Nordmarka, alt sammen produsert av flittige bier i miljø- og honningprosjektet Bybi der bier settes ut i urbane strøk og foredler nektar på mest miljøvennlige vis. 99 kroner. Bybi.
Himmel og hav
Hvitt porselen er så ut, og rustikk keramikk har tatt steget fra 68-erners rustikke furubord og inn på verdens beste restauranter. I samarbeid med belgiske Serax har den nederlandske stjernekokken Sergio Herman designet en dekketøysserie inspirert av grenselandet mellom hav og jord i Nederlands vestlige område Zeeland. Fra 149 kroner. Serax(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.