– Jeg må kanskje sette opp prisen, sa Lise Brunborg fra Stavanger ysteri da hun ble ropt opp på scenen som produsenten av årets beste ost under NM i ost på Doga i Oslo i kveld.
Konrad er nemlig ikke den osten hun lager mest av. Men det var altså den juryen ga høyest poengsum.
– Konrad er en ølvasket ost, og navnet er fra ølet den er vasket i, sa Brunborg.
Vinnerosten er en halvfast kittost som er lagret i to måneder. Juryen mente osten var preget av håndarbeid og kjærlighet, en stor, bred ost med fin konsistens og god skorpe.
200 oster
Juryen hadde tatt ut 10 oster til finalen, som alle hadde med seg en gullmedalje fra delfinale. Dommerne vurderte utseende, lukt, smak og konsistens på de ulike ostene.
200 oster er ble bedømt, fra i alt 46 produsenter.
På andre plass kom osten Blåkoll fra Grindal Ysteri, mens Prosten fra Prestholt Geitost stakk av med tredjeplassen.
Det er gått to år siden forrige konkurranse, og ystingen har foregått i koronastillhet rundt omkring på norske gårder. Ostene er blitt snudd og stelt med, klare til å slippe til i konkurransen.
– Alle ostene er individer, sa Turid Nordbø som er leder i Norsk Gardsost, som ble stiftet i 1997 på initiativ fra Pascale Baudonnel.
Med fransk opprinnelse flyttet hun til Undredal og begynte å lage Undredalsosten av geitemelk. I dag var Baudonnel dommer, og hun synes det er stas at osteproduksjonen i Norge er blitt en vesentlig næring og at NM skaper blest om de norske ostene.
– Det var jevnt bra kvalitet på ostene jeg smakte i dag, og vi fant en ost som fikk gullmedalje. Men mitt hjerte ligger hos tradisjonsostene, og i dag syntes jeg det var litt for mange plastdekkede oster, og litt for få oster med naturskorper, sa Baudonnel, som på begynnelsen av 2000-tallet kjempet for retten til å lage upasteurisert ost i Norge.
De senere årene har interessen for lokalprodusert norsk ost eksplodert. På bare fem år har det kommet 40 nye ystere. Det var nærmest et fesjå av ost på bordet under mesterskapet, der publikum fikk smake det store mangfoldet av norske oster.
– Vinneren kan bli tom på ostelageret sitt, sa Turid Nordbø.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.