Sjelden kommer helligdagene så tett som i påsken. Og uansett hva du har planlagt for de dagene den vårlige høytiden finner sted, er sjansene for at du både har lyst på noe ekstra godt, og tid til å nyte det, relativt store. Kanskje har du også ekstra tid til å gjøre noe ekstra ut av det du serverer, enten du tilbringer fridagene i solveggen i byen med venner, eller langt til fjells med en skokk morgenfriske unger. Uansett krever en velsmakende påske litt planlegging, for selv om Norge er et betydelig åpnere land i 2023 enn i 1983, er det fortsatt stengte pol og stengte butikker som gjelder i mange dager til ende.
I tillegg blir det meste enklere med god planlegging.
Ut på tur, aldri sur
Konditor Sverre Sætres turbarer med tørket bringebær faller i smak hos både store og små, enten turen går til nærmeste park eller fra hytte til hytte på vidda. De kan godt lages før avreise til fjell eller sjø, hvis du vet dagene blir travle eller forholdene er så enkle at det er komplisert å få ristet havregryn og mandler i en ovn mens du er borte. Men de er også såpass enkle at de er et fint, lite innendørsprosjekt de dagene været ute ikke egner seg for annet enn å grave seg ned i tide. I nødsfall kan nøtter og gryn ristes i en panne på toppen av en vedkomfyr av en oppmerksom kjøkkenskriver.
Turbar med tørkede bringebær
- 120 ghavregryn, lettkokte
- 120 ghakkede mandler
- 50 grosiner
- 30 gfrysetørkede bringebær
- 1.5 sssolsikkekjerner
- 6 sshonning
- 6 ssappelsinjuice
- mørk sjokolade
- Rist mandler og havregryn gylne i ca. 10 minutter i ovn. Avkjøl. Hakk rosiner godt. Kok opp honning og juice. Ha i resten av ingrediensene unntatt bringebær, og vend det godt sammen. Rør i kjelen over svak varme i ca. 1/2 minutt. Knus og rør inn tørkede bringebær til slutt.
- Press massen godt ned i former som er formet som et halvt egg, i et lag på ca. 2 centimeter. Press massen godt sammen. Avkjøl. Ta eggene ut av formen.
- Dypp hele eller bare undersiden av turbaren i smeltet, mørk, temperert sjokolade. Legg på bakepapir til sjokoladen stivner.
Kake på reise
Sverre Sætres klassiske formkake med blåbær, sitrondynk og sjokoladetrekk er en annen godsak å ha i bakhånd i påsken. Den er inspirert av det franskmennene kaller gateau de voyage, en kake med mange dagers holdbarhet som er lett å frakte uten at den tar skade. Med grunnleggende råvarer i kjøkkenskap og noen bær i fryseren, lar den seg raskt slenge sammen om uventede gjester banker på, men den er nok aller best når den har fått sette seg en dag.
Formkake med blåbær og sitron
- 150 gsukker
- 150 gsmør
- 150 gmel
- 3 stkegg
- 1 tsbakepulver
- skall fra én sitron
- 50 gblåbær
- Sitrondynk
- 2 sssukker
- 2 ssvann
- Saft fra én sitron
Glasur
- 200 gmørk sjokolade (70 prosent kakaomasse)
- 1 ssnøytral olje
- 2 sshakkede mandler
Slik gjør du
- Kok opp vann og sukker og avkjøl. Tilsett sitronsaften.
- Sett stekeovnen på 170 ºC. Pisk sukker, sitronskall og smør hvitt. Sikt mel og bakepulver og vend det inn i massen. Smak til med finrevet sitronskall.
- Smør formen og fyll i halvparten av massen. Legg i bærene og fyll på med resten av massen.
- Stek i cirka 30 minutter. Stikk en pinne i kaken; er pinnen tørr når den kommer ut, er kaken ferdig. Ta ut kaken og dynk den med sitrondynken. Avkjøl og hell eventuelt glasur på.
Glasur
- Skal du glasere formkaken, sett den i kjøleskapet i cirka to timer slik at den blir kald. Da stivner sjokoladeglasuren raskere på kaken.
- Finhakk sjokoladen og smelt den forsiktig i et vannbad. Tilsett oljen og mandlene og bland godt sammen.
- Sett kaken på en rist og glaser den med sjokoladeglasuren.
TIPS:
Jeg pleier å hvelve kaken ut av formen før jeg smører på glasuren, så jeg får den brede delen av kaken nederst og den tynne øverst. Det blir penere – og så er det lettere å smøre på glasuren.
Påskedrink med smak av sol
Pimm's? Er ikke det en sommerdrikk? Jo, blandet med sitronbrus, agurkskiver og mynte i store glass, blir den erkebritiske spriten til en av de ultimate midtsommerdrinkene. Kokk Øyvind Hjelle utvider imidlertid sesongen ved å blande flaskens innhold med appelsinjuice og ingefær, og spriter det hele opp med litt ekstra gin. Det smaker like godt sittende foran bålet utenfor en sittebenk meislet ut av snøen som falt i fjor som på balkongen i byen.
Påskepimms
- 1.5 dlPimms Nr. 1
- 1.5 dlfriskpresset appelsinjuice
- 8 clnorsk gin
- 0.5 dlsitronsaft
- 4 sssukker
- 4 dlmusserende vin
- mynteblader og skiver av appelsin, agurk, ingefær og jordbær (til garnityr)
- 6 stkistapper eller isbiter
Slik gjør du
- Fyll glassene med garnityr. Bland sitronsaft og appelsinjuice med gin, sukker og Pimm's.
- Fordel i glassene. Rør rundt med en istapp, topp med iskald musserende vin og server.
Luksusvaffel
Nordmenn flest er sjelden langt unna et vaffeljern. Dette benytter Øyvind Hjelle seg av når han gjør luksuriøs påskemat ut av klassikeren blinis med løyrom. Istedenfor å steke et utall gjærhevede minipannekaker, heller han en røre med blant annet øl, bokhvete og finhakket rødløk i vaffeljernet før han topper vaflene med løyrom og rømme. Får du ikke tak i løyrom, eller lar være å ta deg råd til det i disse dyrtider, foreslår Hjelle einerrøykt laks. Røren kan godt lages kvelden før og stå kjølig over natten hvis du ikke har lyst til å gjøre all jobben på en gang.
Vaffelblinis med løyrom og rømme
- 1.5 dlmelk
- 1.5 dløl
- 75 gusaltet smør
- 25 ggjær
- 1 stkegg
- 0.5 stkrødløk
- 1 tssalt
- 1 tsbakepulver (kan sløyfes)
- 1 sssukker
- 150 ghvetemel
- 150 gbokhvetemel (eller 75 g sammalt hvetemel)
- 200 gløyrom (eller einerrøkt laks)
- 1 beger seterrømme
- 50 gramsløk (eller rødløk)
Slik gjør du:
- Varm smøret i en kjele til det smelter, hell deretter på øl og melk. Varm til cirka 37 grader og rør ut gjæren.
- Rør inn egg, finhakket rødløk, salt, sukker, hvetemel, bokhvetemel og eventuelt bakepulver til konsistensen blir som en tykk pannekakerøre. Løk og gjær gir vaflene et behagelig syrnet preg.
- La røren heve til dobbelt størrelse, minst 45 minutter. Den kan gjerne stå kjølig over natten, da vil vaflene smake enda bedre.
- Pensle vaffeljernet rikelig med klaret smør og stek vaflene raskt på høy varme. Server med topping av rømme, løyrom og ramsløk.
Langpannefrokost
En deilig påskefrokost kan du også gjøre grunnarbeidet for kvelden før. Særlig hvis de du vil dele den med er syvsovere som ikke vil vente for lenge på godsakene, som kommer i form av en alt-i-ett frokostfocaccia med karamelliserte grønnsaker og egg. Da bruker du bare mindre gjær og hever deigen over natten. Også grønnsakene kan du karamellisere i forkant, slik at selve bakingen går i en fei neste morgen. Er du derimot tidlig oppe med småbarn før resten av familien våkner, er denne frokostfocacciaen et fint morgenprosjekt for store og små, som metter til langt på dag.
Frokostfocaccia med karamelliserte grønnsaker og egg
- 50 gGjær
- 2 tsSukker
- 500 mlLunkent vann
- 1 tsSalt
- 800 gHvetemel
- 1 dlOlivenolje
- 0.5 stkRødløk
- 1 stkFennikel
- 2 ssOlje
- 1 tsBrunt sukker
- 1 tsBalsamicoeddik
- 6 stk"Baller" laget av sammenkrøllet aluminiumsfolie
- 6 stkMiddels store egg, romtemperert
- 100 gRevet ost
- 50 gParmaskinke eller annen spekeskinke
- 2 stkHåndfuller salatblader (ruccola, mache eller babyleaf)
Slik gjør du:
- Rør gjær og sukker ut i lunkent vann.
- Rør inn mel og salt og elt til deigen er glatt og elastisk, enten for hånd eller i miksmaster.
- Hell to ss olje over deigen og vend deigen slik at hele får et tynt lag olje rundt seg og ikke klistrer seg i bollen. Dekk bollen med plastfolie eller et håndkle og la heve på et lunt sted ca. 1 time til størrelsen har doblet seg.
Imens karamelliserer du rødløk og fennikel: Skjær løk og fennikel i tynne skiver og stek i olje på lav til middels varme til begge er myke, ca 15-20 minutter. - Dryss over sukker og balsamico og fortsett i noen minutter til de er karamellisert, men ikke svidd.
- Når deigen er ferdig hevet, hell halvparten av olivenoljen i bunnen av en stor langpanne.
- Legg deigen i pannen og strekk den ut til hjørnene. Lag små søkk i brødet med enden av en treskje. Dekk med et håndkle og la heve i ca 30 minutter.
- Varm ovnen til 200C. Lag seks knyttnevestore baller av løst sammenkrøllet aluminiumsfolie og dypp dem i olje.
- Dryss ost og salt over deigen og lag nye søkk i den med treskjeen hvis de har forsvunnet i hevingen. Ringle lresten av oljen over deigen.
- Trykk aluminiumsballene ned i deigen. Dryss over karamellisert løk og fennikel og stek i ovn i 25 minutter.
- Knekk seks egg ned i hver sin lille skål. Slik unngår du at plommen sprekker når du legger dem på brødet.
- Ta brødet ut av ovnen og løft av aluminiumsballene.
- Hell forsiktig ett egg ned i hver av de seks fordypningene og sett brødet inn i ovnen igjen. Stek brødet videre i 8-10 minutter til eggehvitene er blitt såvidt faste. Eggene vil fortsette å steke litt i det varme brødet mens du gjør det klart for servering. Legg over parmaskinke og salatgrønt, og server.
God påske!
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.