Bruk plommene før det er for sent. Plukk fra egne trær eller naboens, eller kjøp i butikken. Steinfrukten, hvis farge spenner fra lysgult til den mørkeste lilla, er spennfull av aromastoffer, syre og sødme, som gjør at den lett kan brukes til både salte og søte retter.
Kylling med plommer
Kombinasjonen av kylling og plommer går igjen i kjøkkener fra Paris til Kina, via Nord-Afrika og Iran. Det syrlige, aromatiske fruktkjøttet i kombinasjon med løk og varme kryddere gjør stas på det nøytrale kyllingkjøttet. Her er en enkel versjon med et hint av Asia til hverdags- og hjemmebruk. Server med ris og noe grønt.
Kyllinglår med plommer og stjerneanis
- 2 ssSoyasaus
- 1 ssHonning
- 1 ssEplesidereddik
- 2 ssRevet ingefær
- 2 stkFedd hvitløk
- 1 tsChiliflak
- 2 stkStore kyllinglår
- 1 ssOlje
- 300 gPlommer
- 5 stkBanansjalottløk
- 1 stkStjerneanis
- 3 stkFedd hvitløk
- Salt og pepper
Slik gjør du
- Lag en marinade av soyasaus, honning, eddik, revet ingefær, presset hvitløk og chiliflak.
- Legg kyllinglårene i marinaden (del dem eventuelt i to før marinering), vend dem godt og la dem ligge der så lenge du har tid. De kan gjerne ligge i kjøleskapet over natten, men selv en halvtime på benken hjelper.
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Ha litt olje i bunnen av en ildfast form.
- Skrell sjalottløkene, del dem i to på langs og legg dem i formen.
- Del plommene i to, fjern steinene og legg halvdelene i formen sammen med sjalottløken.
- Skrell hvitløksfeddene og legg dem og en stjerneanis i formen.
- Legg kyllingstykkene oppå løk og plommer og hell marinaden over formen. Kvern litt salt og pepper over og stek i ovnen i ca. 35 minutter til kyllingen er stekt.
- På grunn av honningen i marinaden, vil skinnet få en fin, mørk overflate. Om den truer med å bli svidd under stekingen, legg litt folie oppå.
Saftig plommekake
Lei av gulrotkake? Denne plommekaken har den samme solide, saftige teksturen. Med naturlig rørsukker og en stor andel sammalt spelt isteden for hvitt sukker og mel, kommer den høstlige smaken av steinfrukt, nøtter ekstra tydelig frem, Istedenfor tung, søtladen smørkrem er kaken pyntet med søtet, pisket rømme som gir en friskere opplevelse enn både glasur og pisket krem.
Plommekake med valnøtter, kardemomme og rømmetopping
- 500 gPlommer
- 225 gSmør
- 300 gRørsukker
- 5 stkEgg
- 200 gValnøtter
- 1.5 tsMalt kardemomme
- 200 gFin, sammalt spelt
- 100 gSiktet hvetemel
- 3 tsBakepulver
Rømmetopping
- 3.5 dlRømme eller crème fraîche
- 50 gMelis
- Spiselige blomster til pynt
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Del plommene i to og skjær ut steinene. Ha dem i en kjøkkenmaskin eller kjør dem til en grov mos med stavmikser. Sett til side.
- Pisk smør og sukker mykt og luftig.
- Rør inn eggene ett og ett.
- Bland kardemommen og bakepulver inn i melet i en egen bolle.
- Hakk valnøttene.
- Rør så vekselsvis melblandingen, valnøtter og plommemos inn i røren.
- Legg bakepapir i bunnen på to 20 cm springformer. Smør både bunn og sider og fordel kakerøren likt mellom de to formene.
- Stek i midten av ovnen i 35-40 minutter. Sjekk at kaken er stekt ved å stikke en tannpirker eller grillspyd inn i midten – den er ferdig når våt røre ikke lenger fester seg til pinnen.
- Sett kakene på en rist og la dem avkjøles i formen i 10 minutter før du åpner dem.
- Når de er helt avkjølt, skjær toppen forsiktig av dem så kakene blir plane og lette å montere med rømmetoppingen.
Rømmetopping
- Ha rømmen i en bolle og sikt melisen over, slik at kremen blir fri for klumper.
- Pisk blandingen til den er stiv og luftig, men stopp før den sprekker og blir til søtet smør.
- Legg et ark bakepapir på et kakefat og den ene kaken på papiret. Spre rømmetopping over overflaten og legg den andre kaken over.
- Bre et raust lag med topping over toppen med en spatel. Pynt sidene ved å legge litt krem langs dem og dra spatelen sidelengs over dem for å skrape av overflødig krem.
- Dra forsiktig bakepapiret vekk fra under kaken og pynt med spiselige blomster hvis du har, for eksempel georginer, blomkarse, ringblomster eller stemorsblomst.
- NB: Ikke bruk blomster fra blomsterbutikk. De er ikke produsert for å spises og kan være sprøytet med midler som ikke er bra å få i seg.
Plommer til dessert
Mulighetene for plommedesserter er uendelige. Bak for eksempel en enkel pai med kokos og plommer.
Pai med plommer
- 200 ghvetemel
- 100 gsmør i terninger
- 0.5 tssalt
- 0.5 dliskaldt vann
- 500 gplommer
- 50 gkokosmasse
- 50 gmykt smør
- 100 gsukker
- 2 tsmaisenamel
- 1 tsvaniljesukker, eller frøene fra en halv vaniljestang
Slik gjør du
- Paideigen lager du enklest i en foodprocessor.
- Bland mel, smør og salt og kjør maskinen til konsistensen er som grov sand. Hell deretter i vannet litt etter litt, til paideigen kan rulles i en ball. Trykk den deretter ut til en ca. 2 cm tykk plate og avkjøl en times tid kjøleskapet, da blir den lettere å kjevle ut.
- Kjevle den ut på litt mel til den er ca 0,5 cm tykk. Legg i en smurt 24-26 cm terteform og prikk med en gaffel før du forsteker deigen på 200 grader i 15 minutter. Deigen holder enda bedre på fasongen om du dekker den med aluminiumsfolie og bruker paivekter i form av tørkede bønner eller lignende oppå, men det er ikke nødvendig.
- Del plommene i to, skjær ut steinen og legg tett i tett med kuttflaten ned.
Bland smør, kokos, sukker, maisenna og vanilje godt sammen, og smuldre over plommene.
Stek nederst i ovnen i 15 minutter. Pass på at kokosen ikke blir brent.
Årgangsplommer
Ta vare på plommene vinteren gjennom med oppskrift på plommechutney og plommesaus. Chutneyen passer til alt fra indisk mat til ostefatet. Et alternativ er å lage en kjapp, fersk chutney og servere til middagen samme dag. Plommesausen kan redde det kjedeligste restekjøtt fra fortapelse, men er spesielt godt sammen med svinekjøtt, and eller kylling. Den kan på ingen måte sammenlignes med ferdig kinesisk plommesaus på glass.
Engelsk plommechutney
- 750 gplommer
- 6 dlsukker
- 1 dlvann
- 2 sssalt
- 250 ghakket rødløk
- 0.5 stkhvitløk, skrellet og hakket
- 1.5 dleddik
- 2 ssgule sennepsfrø
- 1 sshele korianderfrø
- 1 stkkanelstang
- 3 stknellik
- 1 tschiliflak
Slik gjør du:
- Tell plommene.
- Kok dem opp på middels varme med en skvett vann.
- Fisk steinene ut med en skarp skje når de er myke.
- Skum av.
- Ha i sukkeret og resten av ingrediensene og la det koke på svak varme i en drøy time.
- Hell på steriliserte glass og avkjøl.
Plommesaus
- 800 gplommer
- 4 dlrødvinseddik
- 4 stkstjerneanis
- 1 tssichuanpepper
- 1 tsChiliflak
- 3 stkcm fersk ingefær, omtrent på størrelse med en tommel
- 4 stkstore kløfter hvitløk
- 1 tssalt
- 0.8 dlmørk soyasaus
- 125 gbrunt sukker
Slik gjør du
- Skyll plommene, del dem i to og fjern steinene. (Eddiken og chilien vil gjøre det ubehagelig å stå over dampen og fjerne steinene rett fra gryten.)
- Legg i en vid gryte, hell i eddiken og de tørkede krydderne.
- Skrell hvitløken og skjær den i skiver. Skrell ingefæren og skjær i skiver, tykke som mynter. Legg begge deler i gryten sammen med saltet og kok opp på middels varme.
- Skru ned varmen og la plommene småkoke i rundt 40 minutter, til frukten er helt myk. Rør jevnlig så ingenting setter seg fast i bunnen.
- Sett en finmasket sil over en bolle eller ren gryte, hell plommene over i silen og mos så mye av plommene som mulig ned gjennom den.
- Hell denne blandingen tilbake i gryten, ha i soyasaus og sukker og småkok til sukkeret har løst seg opp og deretter i fem minutter. Pass godt på så sausen ikke brenner seg.
- Smak til, den skal være både sur, søt, salt og fruktig. Hvis plommene er sure, kan det hende du trenger litt ekstra sukker. Hell i en sterilisert flaske og oppbevar i kjøleskap.
Indisk plommechutney
- 100 gplommer
- 30 gfersk kokos
- 30 gristede peanøtter uten salt
- 0.5 tssalt
- 1 stkgrønn chili
Slik gjør du
- Kokosnøtter åpner du best med drill for å tappe vannet av, for så å slå den i stykker med øks eller hammer. Grovhakk kokoskjøttet.
- Fjern steinene fra plommene og hakk også dem grovt.
- Rist peanøtter selv på middels varme i tørr panne, eller bruk ferdig ristede uten salt.
- Hakk 1 grønn chili - helst en lubben bulletchili - i grove biter.
- Kjør alt i en foodprocessor sammen med salt. Smak til og server.
Plommesyltetøy
Og vil du bare lage plommesyltetøy: Kok opp 1 kilo plommer med stein og en skvett vann, fisk steinene ut med en skarp skje når de begynner å gå i oppløsning (husk å telle plommene først), skum av, rør inn sukker og kok opp igjen.
For ordentlig syltetøy som kan hermetiseres, trenger du 500 gram sukker per kilo plommer. For et mindre søtt - men også mindre holdbart syltetøy - holder det med ca 300 g sukker, men da bør syltetøyet fryses i små porsjoner, og spises opp i løpet av et par uker mens det står i kjøleskap.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.