Uansett om du kaller det raspeball, kumler, klubb, ball eller noe annet, er det få norske tradisjonsretter som har så mange lokale varianter at den er en geografisk markør. Med eller uten sirup? Dott eller ikke dott? Sa du morrpølse?
Les også: Oppskrift på raspeball
Og i likhet med italienernes pastagalskap, er det mor eller bestemors versjon som er best. Alltid. Vi har testet syv steder i Oslo som serverer raspeball på torsdager. Skalaen går fra én til seks.
Fakta: Smalhans
Ball: ★★★★★★
Tilbehør: ★★★★★★
Pris: ★★★★★
Miljø: ★★★★★
Total: 22
Melk/surmelk: Ja, begge deler
Når: Enkelte torsdager, annonseres på nett
175 kroner
Smalhans – mors konkurrent
Å sikre seg raspeball på Smalhans er frustrerende kolonnekjøring på smal vestlandsvei. Ukens husmannskost annonseres på Facebook en uke i forveien. Er man heldig, er det raspeballtorsdag. Mellom 16 og 18. Og du må booke bord, for her er mange på ballen. Men det er verdt det. Raspeballen er smaksrik og luftig. Her får man fyldig stappe, grove pølser og rikelig med salt og røykt kjøtt – alt på ett fat for hele bordet, så det gjelder å være rask på labben. Om det er noe å utsette, måtte det ha vært mer smeltet smør, men det fikset kjøkkenet da vi spurte. Smalhans tar dette på alvor og lager raspeballer selv mor sliter med å slå.
Fakta: Kaffistova
Ball: ★★★★★
Tilbehør: ★★★★★
Pris: ★★★★
Miljø: ★★★★
Total: 18
Melk/surmelk: Ja, begge deler
Når: Hver torsdag
195 kroner
Kaffistova – klassikeren
Lange rekker av pensjonister langs disken, kjenninger fra hjembygden ved bordene. Bondeheimen er en trygg kantine for hele Distrikts-Norge. Raspeballene har perfekt konsistens, men mangler litt kraft i smaken. Rikelig med bacon og vossakorv trekker opp. Kålrabistappen er litt vanndig, men god på smak. Skiver av lammebog faller litt gjennom smaken av alt det andre. Veldig små glass med melk. Dette er raspeballer satt i system og storproduksjon, men er tross det fortsatt blant de beste i byen.
Fakta: Galgen
Ball: ★★★★★
Tilbehør: ★★★★
Pris: ★★
Miljø: ★★★★★
Total: 16
Melk/surmelk: Ja, begge deler
Når: Hver torsdag
209 kroner + 35 for bacon
Galgen – dyr fornøyelse
Det dogget på vinduene og lukter av potetball, saltkjøtt og hjemmekoselig. Selve raspeballen er i overkant kompakt og glatt, men svært rik på smak. Smeltet smør fyller bunn av tallerkenen. Baconet er sprøtt og røykfullt mens grove pølser får «godkjent». Det saltede lammekjøttet kunne godt ha vært røykt, men den store nedturen er kålrabistappen. Vanndig og bitter.
Hvis ryktet stemmer, blir Galgen raskt utsolgt. Den friske prisen ser ikke ut til å skremme gjestene. Og en slant ekstra skal de ha for baconet. Dette er raspeballran på høylys dag!
Fakta: Stortorvets Gjæstgiveri
Ball: ★★★★
Tilbehør: ★★★
Pris: ★★★★
Miljø: ★★★★★
Total: 16
Melk/surmelk: Ja, begge deler
Når: Første torsdag i måneden
189 kroner
Stortorvets Gjæstgiveri – nisjeplassen
De ærverdige lokalene kler raspeballene godt. Gjæstgiveriet serverer en mer nordvestlandsk versjonen med morrpølse. Raspeballene er grovstrimlet og gode på smak, men én per porsjon er knapt. Suveren kålrabistappe med masse smør kommer godt med når tilbehøret er salt og litt tørt pinnekjøtt. Pølsen er dessverre av den industrielle sorten og kjedelig på smak.
Fakta: Rebell
Ball: ★★★
Tilbehør: ★★
Pris: ★★★★★★
Miljø: ★★★
Total: 14
Melk/surmelk: Lettmelk
Når: Hver torsdag
98 kroner
Rebell – billig studentmat
Lukt av sølt øl og størknet Redbull gir ikke komlelysten et oppsving. Selve raspeballen har anonym kjøpesmak og serveres med kokte grønnsaker til og helt vanlig grillpølse og smårettbacon. Sammen smaker alt helt greit, men vi savner kjøtt. Alle hjørner er kuttet, men til gjengjeld er prisen 98 kroner – og to glass melk fikk vi på kjøpet. Et kupp for studenter med hjemlengsel!
Fakta: Akers Mek.
Ball: ★★★
Tilbehør: ★★
Pris: ★★★★★
Miljø: ★★★
Total: 13
Melk/surmelk: H-melk
Når: Hver torsdag
149 kroner
Akers Mek
– Nykommeren
Få steder føles lenger unna Vestlandet enn Aker Brygge, men jammen har de ikke raspeball der også. Akers Mek.s raspeballer er seige og klissete. Grove strimler av potet er en smakssak, men her er de i overkant grove. Et solid stykke røkt svineknoke og bacon klarer ikke å redde inn at kålrabistappen dynket i sitron og er nesten uspiselig. Kjøttpølsen av får og svin blir for stram i smaken. Her har de prøvd litt for hardt.
Fakta: Schrøder
Ball: ★★
Tilbehør: ★★★
Pris: ★★★★
Miljø: ★★★
Total: 12
Melk/surmelk: Kun H-melk
Når: Hver torsdag
189 kroner
Schrøders – sliten traver
Brune Schrøder kunne ha vært en kinarestaurant i en ferjetrafikkert fjordarm eller et konfirmasjonslokale med langbord og lånte stoler fra bedehuset. En egen trivselsfaktor. Raspeballene er grove, klumpete og smaker av mel. Oksestek i skiver som tilbehør? Den var ny for Salt&Pepper. Det blir for lite fett og salt. Pølsene er stekt, ikke trukket. Stappen er søtlig puré, og smaker den litt brent? Et snev av opptur er en tykk ertesuppe under raspeballene.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.