Sitronterte
En gul kake hører påsken til. Sitronterten passer fint både som dessert og på kakebordet.
Tertedeig
- 300 ghvetemel
- 200 gkaldt usaltet smør i 2 cm terninger
- 100 gmelis
- 1 stkegg
Sitronkrem
- 1.25 dlnypresset sitronsaft
- 100 gsukker
- 70 gegg (1 stort)
- 80 geggeplommer (4 stk.)
- 10 gmaisenna (drøyt 1 ss)
- 80 gkaldt, usaltet smør i terninger
Marengs
- 60 geggehviter (2 stk.)
- 90 gsukker
SLIK GJØR DU
Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i kjøkkenmaskin. Pakk deigen inn i plast og la den hvile minst to timer i kjøleskapet.
1 terteform, 18 cm i diameter.
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Kjevle tertedeigen til en cirka tre millimeter tykk leiv. Smør en terteform og legg leiven i formen så den dekker både bunn og kant. Prikk bunnen med en gaffel. Sett tertebunnen i fryseren i 30 minutter slik at deigen blir hard. Ta ut bunnen og dekk bunnen og kanten med aluminiumsfolie. Fyll bunnen med tørkede erter så ikke deigen glir ned langs sidene under stekingen. Stek bunnen i ti minutter, fjern folie og erter og stek videre i cirka ti minutter til den er gylden. Avkjøl.
SITRONKREM
Visp sammen alle ingrediensene unntatt smøret i en kjele. Varm blandingen til kokepunktet mens du hele tiden visper. La blandingen småkoke i cirka 20 sekunder slik at den blir tykk og glatt. Rør hele tiden i bunnen av kjelen med en visp slik at den ikke brenner seg. Hell blandingen over i en bolle. Rør smøret inn i den varme kremen med en håndvisp. Det er viktig å røre smøret inn mens det smelter. Fyll kremen i den stekte tertebunnen. La terten stå i kjøleskapet til kremen stivner. Det tar cirka to timer.
MARENGS
Pisk eggehvite og 20 g sukker halvstivt. Tilsett resten av sukkeret og pisk marengsen stiv. Fyll i en sprøytepose og sprøyt marengs i topper på terten. Pynt eventuelt med marsipankuler.
Suksessterte
Denne klassikeren er både enkel og grei å lage.
Nøttebunn
- 150 gmandler
- 100 gmelis
- 4 stkromtempererte eggehviter
- 50 gsukker
Eggekrem
- 100 gusaltet smør
- 1 stkvaniljestang
- 4 stkeggeplommer
- 1 tsmaisenna
- 100 gsukker
- 1 dlfløte
- saften fra 2 sitronbåter
- skallet fra 1/2 sitron
Karamelliserte nøtter
- 50 gpekannøtter
- 15 gsukker
- 0.5 dlvann
- 0.5 sssmør
- én klype flaksalt
Montering
- 100 gbringebær
- 30 gmørk sjokolade
Slik gjør du
- Sett ovnen på 180 grader. Trekk bunnen av en 20 cm stor springform med bakepapir og smør kantene.
- Kjør mandler og melis til mel i en foodprosessor.
- Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin på medium høy hastighet til de skummer hvitt. Tilsett halvparten av sukkeret, og når det har pisket seg inn, har du i resten av sukkeret litt etter litt til du har en kremaktig, fast marengs.
- Vend nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott og hell røra i formen.
- Stek den i 30 minutter før du lar den avkjøle seg i formen på kjøkkenbenken.
Eggekrem
- Del smøret i terninger og sett det i kjøleskapet.
- Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha dem i en gryte med eggeplommer og maisenna. Visp det til en jevn røre.
- Ha sukker, fløte, sitronsaft, sitronskall og belgen fra vaniljestangen i gryta, og gi det et oppkok på medium varme under konstant omrøring. La blandingen koke i minst ett minutt mens du hele tiden rører.
- Trekk gryta av plata og pisk inn smørterningene litt etter litt. Når alt har smeltet, siler du kremen over i en bolle som du dekker med plastfolie og setter i kjøleskapet.
- Pass på at folien ligger helt nedpå kremen sånn at det ikke blir snerk.
Karamelliserte nøtter
- Ha nøtter, sukker og vann i en stekepanne på høy varme, og kok til vannet er fordampet. Rør av og til.
- Når vannet er nesten borte, vil sukkeret ligge som et hvitt lag rundt nøttene. Rør hele tiden mens sukkeret smelter til karamell.
- Når karamellen er gyllen i fargen, trekker du panna av plata og rører inn smøret.
- Når alt er godt blandet, heller du nøttene på et bakepapir og fordeler dem utover så de ikke stivner i en stor klump.
- Dryss salt over og la det avkjøles.
Montering
- Ta den avkjølte nøttebunnen ut av formen og legg den på et kakefat.
- Dekk toppen av nøttebunnen med eggekrem.
- Grovhakk pekannøttene og pynt med nøtter, bringebær og revet sjokolade.
Lun eplekake
Denne kan gjerne lages et par dager før festen.
Lun eplekake med mandler
- 250 gKransekakemasse eller grov marsipan
- 150 gSukker
- 200 gMykt smør
- 200 gEgg
- 50 gHvetemel
- 600 gSyrlige epler
- 1 ssMalt kanel
- 100 gMandler
Kanelkrem
- 3 dlCrème fraiche
- 2 ssSukker
- 2 tsMalt kanel
Du kan lage denne kaken noen dager før og lune den opp ved servering.
Varm oven til 170 grader varmluft.
Ha kransekakemasse i en miksebolle og kjør rundt med en håndmikser.
Tilsett sukker og pisk godt sammen.
Tilsett én og én spiseskje med mykt smør og pisk godt inn.
Deretter spes litt og litt egg inn i massen under pisking. Tilslutt siktes hvetemel inn i massen og blandes inn.
Smør en rund kakeform og dryss den med hvetemel.
Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og del eplene i båter med en bredde på 1 cm. Bland eplebåtene med malt kanel. Ha kakemassen i den smurte formen og dytt inn alle eplebåtene i kakemassen.
Dryss kaken med grovhakkede mandler. Stek den i ovnen ved 170 grader varmluft i 40 minutter. Avkjøl kaken på en rist og server med kanelkrem.
Dryss gjerne kaken med litt melis ved servering, for dekorens skyld.
Drikketips
Både søt eplemost og kaffe vil passe godt til denne desserten. Dersom man vil ha vin vil en tysk eller østerriksk Trockenbeerenauslese være godt følge.
Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk kremen til den blir nesten stivpisket.
Gulrotkake
Pasjonsfruktjuice og aprikosmarmelade gjør gulrotkaken frisk.
Bunn
- 250 ggulrøtter
- 1 store egg
- 1 eggeplomme
- 300 gsukker
- 1.75 dlsoyaolje
- 180 gmel
- 1 ssbakepulver
- 0.5 tskanel
Ostekrem og marmelade
- 3 gelatinplater
- 0.5 dlpasjonsfruktjuice fra 2–4 pasjonsfrukter
- 250 gkremost naturell
- 150 gsukker
- 0.5 dlappelsinjuice
- 3 dlkremfløte
- aprikosmarmelade
Syltet gulrot
- 1 gulrot
- 1 dlvann
- 100 gsukker
- 1 kanelstang
- 1 stjerneanis
Marengs
- 1 eggehvite
- 50 gsukker
Slik gjør du
Bunn
Sett stekeovnen på 180º C. Riv gulrøttene fint. Bland sammen egg, eggeplomme, sukker og olje og ha i gulrøttene. Sikt mel, kanel og bakepulver og bland det inn. Ha i springform med 26 cm i diameter og 4,5 cm i høyde. Stek i ca. 30 minutter. Ta ut kaken og avkjøl i ringen. Kaken skal være helt kald før ostekremen legges på.
Ostekrem og marmelade
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca. 5 minutter. Del pasjonsfruktene i to og skrap ut innholdet. Bruk en skje og press fruktkjøttet gjennom en sil slik at steinene ligger igjen. Det er bare saften som skal brukes. Kjør kremost, sukker og pasjonsfruktjuice til en glatt masse i kjøkkenmaskin.
Varm appelsinjuicen til kokepunktet og ta den av platen. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og la den smelte i den varme appelsinjuicen. Tilsett appelsinjuicen i ostemassen og rør godt inn. ▶ Pisk fløten til krem og vend kremen inn i ostemassen med en slikkepott. Fyll ostekrem til toppen av ringen og stryk av slik at kaken blir helt jevn. Sett kaken i kjøleskap til den stivner.
Stryk et tynt lag aprikosmarmelade på toppen av kaken. Pynt med syltet gulrot og marengs.
Syltet gulrot
Skrell gulroten. Bruk skrelleren og lag lange strimer av gulroten.
Kok opp sukker, vann og krydder. Ha i gulrot og la dem småkoke noen minutter til de blir møre.
Avkjøl i laken.
Marengs
Pisk eggehviten stiv med halvparten av sukkeret. Tilsett resten av sukkeret når marengsen er stiv og pisk det inn. Ha i en sprøytepose.
Sverres Sætres tips & triks
1. Bruk det fineste rivjernet til å rive gulrøttene. Det tilfører saftighet og sødme, og du slipper de større bitene i kaken.
2. Pass på at ringen er tett, ellers renner røren ut. Hvis du bruker en springform, legg et bakepapir i bunnen av formen.
3. Bruk en slikkepott og press marmeladen gjennom en fin sikt, slik at den blir helt glatt.
Baba
Kaken som kan dynkes i de fleste søte sprittyper, eller spises som et tillegg til kaffen.
Baba
- 12 stksmå babaformer eller muffinsformer
- 1.25 dlh-melk
- 15 gfersk gjær
- 30 gsukker
- 300 gsiktet hvetemel
- 0.5 tssalt
- 100 gegg (2 stk.)
- 75 gusaltet smør i terninger
Krydderkokte plommer
- 12 stkviktoriaplommer
- 1 stkvaniljestang
- 1 stkstjerneanis
- 1 stkkanelstang
- 400 gsukker
- 4 dlvann
SLIK GJØR DU
Lunk melken til 30 °C. Rør gjæren ut i melken. Bland sukker, hvetemel og salt i en kjøkkenmaskin med grind. Tilsett melken og rør det hele sammen. Tilsett ett og ett egg og rør dem godt inn i deigen. La maskinen gå så lenge at deigen blir seig. Dette tar ca. 5 minutter på halv hastighet. Tilsett smøret og kjør det inn i deigen.
Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse. Elt deigen sammen igjen i maskinen. Bruk to skjeer og fyll deigen oppi smurte former til de er halvveis fulle. Sett dem til heving.
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Når kakene er hevet til det dobbelte, stekes de til de er gyllne. Det tar ca. 20 minutter. Ta ut av formene og la dem avkjøles på rist.
KRYDDERKOKTE PLOMMER
Kok opp en stor kjele med vann. La plommene ligge i vannet i ca. 1 minutt til skinnet begynner å sprekke. Ta opp plommene og legg dem i kaldt vann slik at de kjøles raskt ned. Ta av skinnet.
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha alle ingrediensene inklusiv plommene i en kjele og kok det opp. La det stå å trekke til plommene er møre, ca 20 minutter. Ta ut plommene. Legg babaen i den varme laken og la den trekke til bakverket er blitt fylt med lake. La dem renne av på rist og kjøle seg. Server med plommer og pisket krem.
Vannbakkels med appelsinkrem
Disse kan lages på forhånd og fryses inn.
Vannbakkels
- 1.25 dlvann
- 1.25 dlmelk
- 110 gsaltet smør
- 1 tssukker
- 135 ghvetemel
- 225 gegg (cirka 4 stk.)
- 2 sshakkede mandler og gresskarkjerner
Krem
- 0.5 stkvaniljestang
- 1 stkplate gelatin
- revet skall fra 1/2 appelsin
- 1.5 dlmelk
- 30 gsukker
- 1 stkeggeplomme (20 g)
- 1 ssmaisenna (10 g)
- 2 dlfløte
- bringebær
Slik gjør du
- Kok opp vann, melk, sukker og smør i en kjele. Ta kjelen av platen når det koker. La kjelen stå med lokk på til smøret har smeltet.
- Sett tilbake på platen og kok opp væsken. Tilsett melet og rør med en tresleiv i kjelen til melet er rørt ut. Fortsett å røre til røren samler seg og slipper kantene, og til du begynner å få et belegg i bunnen av kjelen. Kjelen skal hele tiden stå på platen.
- Ha røren over i en bolle. La den avkjøles i noen minutter. Rør inn eggene ett av gangen med en tresleiv. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg. Når røren er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.
- Forvarm stekeovnen til 175 ºC.
- Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose med taggete tut med diameter på to cm. Sprøyt sirkler med cirka ti cm i diameter på en bakepapirkledd stekeplate. Strø på mandler og gresskarkjerner.
- Stek vannbakkelsene i cirka 30 minutter, til de blir gyllenbrune. Det er viktig å ikke åpne ovnen før halvveis i stekingen, da kan de falle sammen. Når de høres hule ut når du banker på dem, er de ferdige. Avkjøl på rist.
Krem
- Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i noen minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
- Ha én dl melk, sukker, vaniljestang, -frø og appelsinskall i en kjele. Den bør ikke være mer en halvfull. Rør sammen og varm til kokepunktet. La det trekke i noen minutter.
- Ha en halv dl melk og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i blandingen.
- Sil den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.
- Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en kraftig håndvisp slik at vaniljekremen ikke brenner seg.
- Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme kremen. Sil kremen over i en bolle og avkjøl helt. Pisk fløten til krem. Rør vaniljekremen glatt og vend inn den piskede kremen. Ha i en bolle og sett til avkjøling til den stivner.
- Del vannbakkelsene i to. Ha kremen i en sprøytepose og sprøyt den på vannbakkelsene. Pynt med bringebær.
Tips:
– Når du tror at vannbakkelsene er ferdige, la dem stå i ti minutter til. Da unngår du at de synker sammen.
– Hvis du steker dem på forhånd, avkjøl og legg i fryseren. Da holder de seg sprø utenpå og myke inni.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.