Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nytt, trøndersk øl i gammelt bryggeri

Tekst
Foto
Fører historien videre. I 160 år har det vært brygget øl på Lademoen. Nyskapningen E.C. Dahls Pub og Kjøkken satser på nytt bryggeri og ølsenter. Utbygget vil forhåpentlig få glass før skitt­været setter inn.

Fører historien videre. I 160 år har det vært brygget øl på Lademoen. Nyskapningen E.C. Dahls Pub og Kjøkken satser på nytt bryggeri og ølsenter. Utbygget vil forhåpentlig få glass før skitt­været setter inn.

Skjenker nytt øl i gammelt bryggeri på Lademoen i Trondheim.

I et gammelt sukkerhus og senere lager-, verksted- og administrasjonsbygg for E.C. Dahls bryggeri, har trondhjemmere fått sitt nye bryggeri og ølsenter på Lademoen.

Eierne, Ringnes og Brooklyn Breweries, har lagt 110 millioner kroner på bordet, og resultatet foreligger altså nå: En bryggeripub og tilhørende spisested, med servering ute og over to etasjer. Totalt har stedet 280 sitteplasser.

– I bakgården, som vi vil ta i bruk for alvor til neste år, vil vi få plass til ytterligere 200 gjester, sier Roar Hildonen, kåret til Årets Restauratør i 2016 og styre­leder i E.C. Dahls Pub og Kjøkken.

Enkel kost

Som navnet på nyskapningen tilsier, serveres det mat mellom alt ølet. Hildonen er eier av restauranten To Rom og Kjøkken, et spisested som regnes som en av byens bedre, og som nå satser også på Lademoen.

Rettene som settes på bordet i øst er litt enklere enn de som serveres i Midtbyen, med hang til flere flammer, kjøtt og grilling.

Øl og fisk. Det er restauranten To Rom og Kjøkken som står for matlagingen.

Øl og fisk. Det er restauranten To Rom og Kjøkken som står for matlagingen.

Kan bli folksomt. 280 sitteplasser inne, fordelt over to etasjer.

Kan bli folksomt. 280 sitteplasser inne, fordelt over to etasjer.

Nyutviklet øl

Som seg hør og bør, har det nye bryggeriet ­eksperimentert seg frem til tre nye ølsorter så langt.

Pepra Saison, kommer med hvit pepper og urten isop, som gir en krydret mintsmak i bunn.

Aslak Bolt, erkebiskop i Nidaros på 1400-tallet, har fått en IPA oppklart etter seg, siden han visstnok påla sine leilendinger å plante minst ti humlestiklinger.

Den tredje er en Lamon Wit (en person fra Lademoen kalles for Lamonitt), der belgieren er blitt påplusset nype.

Annen øl fra mikrobryggerier i inn- og utland er også å finne. Her er raushet en av grill­pilarene, forklarer bryggeri­ambassadør Kristian Berger.

– I vårt laboratorium kan bryggere, uansett om de er profesjonelle eller amatører, komme innom og kvalitetssikre ølet sitt. Her vil vi også bedrive forskning på øl og ha øltekniske konferanser, sier Berger.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.