Lauren Singer, grunnlegger av bloggen Trash is for Tossers og taler på Eat Forum i Stockholm mandag, fortalte at hun fikk sjokk over mye avfall som ble produsert i hennes lille husholdning.
– Alt var pakket i plast. All drikke, all mat. Etterpå gikk jeg inn på badet – tannbørsten, såpe, sjampo og så videre – alt er plast, sa hun fra scenen på Eat Forum i Stockholm.
Hun er kjent som en frontfigur i Zero Waste-bevegelsen, som går inn for å leve plastfritt og å etterlate minst mulig avfall. Hennes samlede søppel de siste fem årene får plass i et syltetøyglass.
– Jeg har alene spart søppeldyngen for 18.000 kilo avfall, sier Singer.
Inspirator
Singer tok grep i hverdagen: Hun komposterer maten i stedet for å kaste den, kjøper lokal mat og tar med eget bæretøy til butikken.
– Mine valg har noe å si. Vi forbrukere har makt, sier hun.
Hun har inspirert flere millioner mennesker til å bidra til mindre svinn ved å lage sine egne skjønnhetsprodukter, kutte ut emballasje, ta med egne bæreposer på handleturer og utelukkende handle second hand-klær.
– Jeg hadde vært miljøstudent i fire år – og ante ikke hvor mye plast jeg brukte. På toppen av dette protesterte jeg mot olje og gass, samtidig som jeg subsidierte denne industrien ved å være storbruker av plast.
Jeg protesterte mot olje og gass, samtidig som jeg subsidierte denne industrien ved å være storbruker av plast
Lauren Singer, grunnlegger av Zero Waste-bevegelsen
Mat blir søppel
Tallenes tale er dyster: Verden produserer rundt 300 millioner tonn plastavfall hvert år, og halvparten stammer fra éngangsprodukter. Mer enn åtte millioner tonn plast blir dumpet i havet hvert år, ifølge Plasticocean.
Også mye mat går rett i søppelet. En tredjedel av all mat blir ikke spist, samtidig som 815 millioner mennesker er underernærte, ifølge Eat Forum. Matsvinnet i Europa alene kunne gitt mat til 200 millioner mennesker, ifølge FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO).
– Hvor mye kan vi som enkeltpersoner gjøre? Faktisk ganske mye, sier Lauren Singer på Eat Forum.
– Dersom jeg hadde vært politiker for én dag, ville jeg gått inn for å forby engangsutstyr.
Zero Waste-bevegelsen har også blitt kritisert: I Norge, for eksempel, utgjør husholdningsavfall rundt én prosent av klimautslippene. Å leve slik krever stor innsats med ganske liten effekt, påpeker forskere. (Vilkår)