Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
– La oss ikke nøye oss med det som er mindre ille eller litt bedre enn i går, sa Gunhild Stordalen da hun åpnet årets Eat Forum i Globen i Stockholm. Foto:

– La oss ikke nøye oss med det som er mindre ille eller litt bedre enn i går, sa Gunhild Stordalen da hun åpnet årets Eat Forum i Globen i Stockholm. Foto:

– La oss ikke nøye oss med det som er mindre ille

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Vi kan fikse dette, og vi kan fikse det fordi vi gjør det sammen, sa Eat-grunnlegger Gunhild Stordalen ved åpningen av årets Eat Forum i Stockholm.

– Vi kan fikse dette, og vi kan fikse det fordi vi gjør det sammen, sa Eat-grunnlegger Gunhild Stordalen da hun åpnet årets Eat-forum i Stockholm, det femte i rekken.

Fra scenen i Globen i Stockholm ønsket hun velkommen til mer enn 600 deltagere fra forskning, politikk og næringsliv. De er samlet i Stockholm for å diskutere utfordringer og løsninger innen matproduksjon, klima, bærekraftig utvikling og helse for at verden skal kunne brødfø ti milliarder mennesker på en bærekraftig måte innen 2050.

I sølvgrå drakt som matchet det korte håret, brakte hun frem minnene fra barndommens middagsbord som en rettesnor for arbeidet mot å omstrukturere det globale matsystemet.

Hun minnet også på at verden i dag, til tross for globalisering, er mer fragmentert enn i hennes barndom på 1980-tallets Muggerud.

– Når vi var uenige ved middagsbordet hjemme, fant pappa alltid frem leksikonet og leste høyt. I dag googler folk og finner historien de foretrekker. Mangelen på felles referansepunkter hindrer koordinert handling. Vi har ikke hatt et felles narrativ om mat.

Deltagerne i år spenner fra sjefen for verdensbanken til en kenyansk småbruker, fra havforskere og etikere til direktører i globale konserner, til gründere.

Fakta: Fakta om Eat og Eat Forum

Eat er startet av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse for bærekraftig utvikling.

Jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

Har som mål å enes om bærekraftige løsninger basert på forskning, kommersiell lønnsomhet og politisk vilje.

Arrangerer årlig konferansen Stockholm Food Forum som samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.

Store utfordringer

Utfordringene i verdens matsystem er enorme: Hver tredje kalori går på dynga, samtidig som 800 millioner mennesker sulter og to milliarder er overvektige eller lider av fedme. Legg de to milliardene som er feil- eller underernært inn i regnestykket, og nesten halvparten av jordens mennesker har et kostholdsproblem. To av tre dødsfall skyldes livsstilssykdommer. Samtidig står jordbruk og matproduksjonen i verden for en tredjedel av klimagassutslippene, og havene står i fare for å by på mer plastavfall enn fisk.

– For å skape virkelig endring for en virkelig verden, må vi adressere virkelige kompleksiteter, kontroverser og dilemmaer, sa Stordalen i velkomsttalen.

– Vi må for eksempel drastisk redusere forbruket av kjøtt og animalsk protein. Men i noen deler av verden må vi få opp forbruket. Husdyr vil fortsette å være viktig, men hvordan skal vi finne den rette balansen? Matproduksjon beveger seg inn i laboratorier, men også tilbake til naturen. Må vi velge mellom teknologer og økologer?

Forskning

Årets forum vil diskutere temaer som vil bli publisert i den kommende Eat-Lancet-kommisjonsrapporten, der et snes prominente forskere vil skissere hva som må gjøres og hvordan det skal oppnås.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– La oss ikke slå oss til ro med det som er mindre ille eller litt bedre enn i går. Vær modige, og finn løsninger som bringer oss over terskelen. La oss finne de brede koalisjonene og gode partnerskap. Det vil ikke alltid være hyggelig, men alle vil alltid være velkommen tilbake til familiemiddagsbordet, sa Stordalen.

I år vil forumet fokusere på de mulige løsningene for hvordan vi skal fø en befolkning på 10 milliarder i 2050 uten at miljøet kneler.

Eats administrerende direktør» Alessandro Demaio sa til Smak i går at løsningene er enkle og i stor grad allerede finnes, men at utfordringen er å implementere dem.

' (Vilkår)