– Alle tror matsystemet deres er trygt og pålitelig og sporbart og uten problemer. Det er det ikke, sa den amerikanske forskeren Howard-Yana Shapiro, som også er landbrukssjef i matvaregiganten Mars, fra scenen på EAT Forums andre dag.
Med et onlinespill der hvem som helst kan brette 3D-modeller av proteiner, håper han å få bukt med et av den globale næringskjedens store helseproblemer, aflatoksiner.
Aflatoksiner er gifter som utvikles av muggsoppene aspergillus flavus og aspergillus parasiticus. Muggsoppene vokser på korn, mais og krydder, og blir i all hovedsak et problem under lagring. Aflatoksiner kan også finnes i melk der kuene har fått i seg fôr som er infisert.
– En og en halv million milliarder kilokalorier forsvinner årlig på grunn av aflatoksin, sa Shapiro.
Fakta: Fakta om Eat og Eat Forum
Eat er startet av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse for bærekraftig utvikling.
Jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.
Har som mål å enes om bærekraftige løsninger basert på forskning, kommersiell lønnsomhet og politisk vilje.
Arrangerer årlig konferansen Stockholm Food Forum som samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.
Kreftfremkallende
Aflatoksiner er årsaken til nesten en tredjedel av verdens tilfeller av leverkreft, det skader immunforsvaret vårt og kan forårsake både forkrøpling og jernmangelanemi.
Fire og en halv milliard personer påvirkes negativt av aflatoksiner. Det inkluderer matsvinnet som giften forårsaker. Rike land har systemer for å avdekke forekomster av giften i mat før den når markedet, men i fattige land omgås dette.
– Hva om vi kunne nøytralisere aflatoksin under lagring av maten? sa Shapiro. – Hvis vi kunne tilsette enzymer i kornet som gjør at det blir trygt?
Må nøytralisere giften
En potensiell løsning på aflatoksinproblemet er å finne et enzym som kan nøytralisere giften ved å bryte ned en del av molekylet. Men så langt har ingen funnet et enzym som kan gjøre denne jobben. Kanskje er løsningen en vitenskapelig crowdsourcing.
Onlinespillet Foldit ble lansert i 2008 og kan spilles av alle som har en datamaskin, enten de går på barneskolen eller har en doktorgrad i bioteknologi.
Spillet går ut på å dra og dytte og brette i tredimensjonale proteinmodeller, og kan resultere i at noen pusler seg frem til et protein som ennå ikke finnes.
Det krever så mye datakraft å gjøre denne typen jobb at den menneskelige hjerne er mer effektiv – dersom det er nok av dem.
I tidligere utgaver av Foldit har det tatt spillerne tre uker å komme frem til noe forskere hadde strevet med i et tiår – et enzym sentralt i HIV-virusets reproduksjon.
For halvannet år siden lanserte derfor Mars i samarbeid med blant annet FN og flere amerikanske universiteter et onlinespill som inviterte hvem som helst til å forsøke å lage et nytt protein. Forskere har også brukt resultater fra Foldit til å forsøke å forhindre cøliaki og å kurere miltbrann.
Siden aflatoksinutfordringen ble lansert i Foldit høsten 2017, har spillere fra hele verden brukt mer enn 80.000 timer på å skape 1.8 millioner enzymer som potensielt kan angripe aflatoksinene og gjøre dem ufarlige.
Nå pågår arbeidet for å se om et av disse enzymene kan gjøre jobben.
– Vi har begynt å bygge proteiner og har funnet kanskje 20 som skaper nye enzymer som aldri har eksistert og som ser ut til å kunne være i stand til å nøytralisere aflatoksin, sa Shapiro.
Dersom forskerne finner molekylet som kan nøytralisere aflatoksin blant Foldit-resultatene, har de lovet å gjøre det fritt tilgjengelig for allmennheten.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.