Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Like søt med mindre sukker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Nestlé har søkt om patent på en ny måte å strukturere sukkerkrystaller på som gir samme søtsmak med mindre sukker.

Nestlé har søkt om patent på en ny måte å strukturere sukkerkrystaller på som gir samme søtsmak med mindre sukker.

Allerede neste år kan sjokolader som KitKat og Lion smake like søtt med 40 prosent mindre sukker - om matgiganten Nestlé får patentet selskapet har søkt om.

Matindustrien jobber intenst med å gi forbrukerne produkter med mindre sukker. Nå har industrigiganten Nestlé har søkt om patent på en ny type sukker som kan kutte sukkermengden i sjokolade med opptil 40 prosent.

– Sukkerkrystallene er hule istedenfor massive, slik at du får samme munnfølelse og nesten identisk smak som før, men med 40 prosent mindre sukker, forklarer Nestlés Norges-sjef Vladimir Wendl.

Nestlé Norgessjef Vladimir Wendl.

Nestlé Norgessjef Vladimir Wendl.

Verdens største matselskap vil alene kutte 18.000 tonn sukker fra sine produkter i Europa innen 2020. Selskapet håper det vil kunne ta i bruk det omstrukturerte sukkeret i sine sjokolader og sukkervarer allerede neste år.

Sukker har gått av moten

Råstoffet som gir ren søtsmak, god konsistens og munnfølelse og maskerer ubehagelige bismaker har for store følger for de som spiser det til at matindustrien kan fortsette å selge varer med så høyt sukkerinnhold som tidligere, og de store kutter sukker så godt de kan, enten ved å fjerne det helt eller erstatte det med kunstig søtning eller naturproduktet stevia.

Utfordringen ligger i å få maten til å smake like godt med mindre sukker.

Sukkerforbruket i Norge har gått markant ned de siste årene, mye takket være redusert sukkerinnhold i mat som frokostblandinger, brus, saft og melkeprodukter. Mens tilsatt sukker sto for 17 prosent av gjennomsnittlig energiinntak i år 2000, har mengden nærmet seg målet på mindre enn 10 prosent. I 2015 sto sukker for 13 prosent av kaloriene ifølge tall fra Helsedirektoratet.

En viktig årsak til dette er at vi drikker betydelig mindre mineralvann tilsatt sukker enn før. Samtidig har sjokoladeforbruket vårt stått stille siden 2008, melder Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratets avdeling for ernæring og forebygging i helsetjenesten.

«Tall fra 2015 viser en omsetning på 14 til 15 kg sjokolade og sukkervarer per person per år. Grensehandel er ikke inkludert i disse statistikkene. Undersøkelser tyder på at nordmenn handler sjokolade- og sukkervarer i Sverige tilsvarende nesten 8 prosent av totalforbruket i Norge,» skriver Henriette Øyen i en epost til Smak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.