- Det er ingen enkel sak å få tre stjerner her i Europa. I Frankrike har jo mange jobbet i 25 år for tre stjerner, sier Rasmus Kofoed til DN under kveldens presentasjon av den nye nordiske Michelin-guiden i Stockholm. Han er tidligere vinner av Bocuse d'Or og eier av Geranium med to Michelin-stjerner i København. - Det virker enklere i Japan og i USA, legger kjøkkensjefen på tre-stjerners favoritten til . Han er tydelig lettet over fortsatt å ha tostjerner selv.
- Men Michelin-guiden burde vært i Stavanger. Det er mange gode restauranter der, og det er trist om det er ressurser som gjør at de ikke har vært der, sier Kofoed.
- Samtidig er det blitt flere stjerner totalt i Norden og det er positivt som destinasjon, sier Kofoed.
Også sveriges største favorittt til tre stjerner er fornøyd med dages nyheter. - Selvfølgelig hadde vi håpet på en tre stjerner i Sverige og i Norden, men vi er veldig fornøyd med å ha to + en stjerne sier Mathias Dahlgren. - Jeg tror ikke at det er lenge før vi ser en tre stjernes restaurant i Norden, sier innehaveren av Matbaren og Matsalen på Grand Hotel i Stockholm.
Claire Dorland-Clozet, sjef for Kommunikasjon i Michelin sier følgende om Michelins grunnidé.
- Vår Visjon, er å finne den beste plassen å spise, og det beste plassen å overnatte.
- Dekk er viktig, men når du reiser så trenger du en guide som viser deg rundt, det var grunntanken , sier Dorland-Clozet.
- I år lanserer vi en App på nordiske restauranter for første gang. Dette er fremtiden. Vi begynte denne prosessen for ti år siden, og selvfølgelig trengte vi en egen guide her i Norden, fortsetter Dorland-Clozet.
Michelin-guidens direktør Michael Ellis sier dette om den nye nordiske guiden:
- Kriteriene er hundre år gamle, det første er ingredienser, teknikker, og en tydelig signatur. Deretter konsistens. Kvalitet og pris er også viktig.
- Grunnen til at vi er i Norden - er at maten her er unik, og at det blir brukt gamle teknikker som ikke har blir brukt på mange år - og selvfølgelig de lokale råvarene, sier Ellis.
Å være Michelin-inspektør er en fulltidsjobb. Inspektørene reiser fem dager i uken, og som oftest helt alene. De er enten tidligere kokker eller andre fra bransjen. De begynner vanligvis i 30-årene og slutter når de går av med pensjon.
- Vi har vært igjennom Norden og fant at Malmø og Århus var de beste kandidatene å lansere i årets guide. De fikk begge flere stjerne- restauranter, noe som beviser at begge byene er "up and coming", sier Ellis som også forteller at lokale kontakter og Internett er flittig brukt for å undersøke de lokale spise-forholdene i en "ny" by.
- Vi måtte begrense oss til to byer i år, men det har aldri vært en lysere fremtid for gastronomi i Norden enn akkurat nå. Og vi ser at det er mange gode kandidater utenfor byene som vi må besøke, sier Ellis
- Det norske kjøkkenet utvikler seg mye, og vi ser nøye på Norge. Men det er et lite land med få innbyggere og en stor geografi, så det tar tid.
- Den største nyheten med denne guiden er at det viser påvirkningen det nordiske kjøkkenet har i verden. For 20 år siden var det ikke sånn, og det nordiske kjøkkenet eksisterte knapt. Nå er kjøkkenet en av de sterkeste tendensene vi har i den gastronomiske verden, avlutter Ellis.
Les om Michelin-bråket: - Skuffende og latterlig
- Kjedelig å alltid havne i skyggen av Oslo
Stenger dørene - beholder stjerne
Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»
- Det står på maten. Det er den som avgjør
- Kan se ut som det er en hype(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.