Maaemo i Oslo får tre stjerner, opplyses det på pressekonferansen i København.
Det er første gang en nordisk restaurant får tre Michelin-stjerner.
- Dette er alt vi ser etter i en trestjerners restaurant, sier direktør Michael Ellis i Michelin om Maaemo.
Restauranten er ledet av kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og sommelier Pontus Dahlström.
- Se Maaemos reaksjon: - Klart det kommer et forventningspress med tre stjerner
Maaemo åpnet i 2010 og gikk som første nordiske restaurant rett inn i Michelinguiden med to stjerner i 2012.
Les DN Smaks anmeldelse av Maaemo
Også danske Geranium får tre stjerner i årets nordiske guide. Men ingen svenske restauranter fikk i årets guide tre stjerner.
Maaemo og Geranium blir de første restaurantene i Norden som får denne utmerkelsen og blir dermed del av en eksklusiv klubb med bare 116 restauranter verden over.
- Se Geraniums reaksjon: - Noen gråter av glede her, mens vi drikker Champagne
- Over all forventning
- Det synes vi er helt fantastisk både på vegnet av teamet der nede, men også på vegne av Oslo og Norge, sier Gjøran Sæther, som eier 50 prosent av Maaemo.
- At vi får en trestjerners restaurant her oppe synes vi er over all forventning, sier han.
Ifølge ham betyr dette mye for kokkeyrket generelt. Sæther viser til at man ikke har vært i nærheten av dette før i Oslo.
- Det kan bety positiv oppmerksomhet for hele restaurant og kokkestanden i Oslo, sier Sæther.
- Betyr at de følger bedre med
- Det er fantastisk hyggelig for alle som har fått stjerner, uansett om det er en eller tre. Det er veldig overraskende at Noma ikke får tre stjerner, det bør ikke ha noe å si at de har flyttet på seg, sier Eyvind Hellstrøm til DN.
- At vi har fått to tre-stjerners i Norden, betyr at de følger bedre med, enn det de har gjort før, sier Hellstrøm.
Sjekk signaturretten til Maaemo her:
Østersemulsjon
- 145 gøsterskjøtt
- 20 ghvitvinseddik
- 450 gnøytral olje
Saus
- 100 gøstersjuice
- 200 gkremfløte
- 300 grenset dill
- 400 gnøytral olje
Blåskjellgelé
- 500 gblåskjellkraft
- 16 ghvitvinseddik
- 2 gsalt
- 3.5 gagaragar
Slik gjør du:
- Bland østerskjøttet og eddik i en blender og tilsett oljen litt og litt til den ligner en majones.
SAUS
- Miks dill og olje i en thermomikser på 60 grader i åtte minutter, eller varm opp dill og olje i en gryte og kjør i en blender.
- Filtrer gjennom kaffefilter. Varm opp kremfløten, tilsett østersjuicen og splitt kremen med dilloljen.
BLÅSKJELLGELÉ
- Kok kraft, eddik og salt i tre minutter. Tilsett agaragar. Sil væsken og hell i en passende bakk. Geleen skal bli circa én centimeter tykk. La stivne.
- Server østersemulsjonen og blåskjellgelé med varm saus.
Også regjerende verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen mener dagens guide er gode nyheter.
- Det var veldig hyggelig at Maaemo ble tildelt tre stjerner. Det er viktig at vi har en restaurant helt oppe i toppsjiktet. Michelin-guiden viser nå at de går bredere, at de besøker små kroer i distriktene. Det er bra at de ikke bare ser på de store byene, sier han til DN.
Også Bent Stiansen, som eier Statholdergaarden i Oslo, er fornøyd med dagens nyheter.
- Halleluja! Jeg tar av meg hatten for Espen og Maaemo, sier Bent Stiansen. Dette var en stor glede. Renaa fortjente også en stjerne, Sven Erik har jobbet hardt for dette, sier Stiansen.
Statholdergaarden beholder sin Michelin-stjerne, som restauranten har hatt siden 1998.
Flere profilerte norske kokker er fornøyde med onsdagens nyheter.
- Dette var jo helt crazy og vanvittig kult! sier Terje Ness som driver restauranten Oro.
- Dette er en luksustilværelse. Før måtte vi reise langt for å oppleve å spise på en restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. Nå ligger det en i Bjørvika. Nå må vi støtte opp. For å beholde stjernene må de ha gjester. Hvis man skal gå for stjerne i guiden må man bare øke på, sier Ness.
Han er sikker på at det blir stappfullt på Maaemo i tiden fremover.
- Nå må de bare opprettholde opprettholde hva det de holder på med, og jeg håper dette smitter over på flere restauranter også. Nå må folk gå ut og spise gode måltider, og ikke bare spiser hamburgere og enkel mat. Folk i Oslo og i Norge må innse at dette er unikt. Vi har fått en restaurant med tre stjerner i Norge, sier Ness.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.