Torsdag klokken 09.00 offentliggjør Michelinguiden sin nye guide til de nordiske landene – som for første gang også vil inkludere restauranter utenfor hovedstedene.
Spenningen er høy både hos de fire norske restaurantene som allerede har stjerner – og de få utenfor Oslo som kanskje har en sjanse til å bli Michelin-restauranter for første gang.
Tre Michelin-stjerner?
Det store spørsmålet er hvorvidt Maaemo i Oslo vil bli blant de første skandinaviske restaurantene som får tre stjerner og dermed kan betegnes som en restaurant som er «verdt en egen reise.»
Fakta: Michelin-guiden
- Ble utgitt av den franske bildekkprodusenten Michelin første gang 24. januar 1900 som en guide for franske bileiere.
- I starten dominerte bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder guiden, men etter hvert ble det mer og mer restauranter og hoteller.
- Guiden gir fra en til tre stjerner.
- Tre stjerner gis til en restaurant som har et eksepsjonelt kjøkken og er verdt en egen reise.
- To stjerner gis til en restaurant med utmerket mat som det er verdt å ta en omvei for.
- En stjerne gis til en restaurant som er veldig god i sin kategori.
- I tillegg kommer ”Bib Gourmand” – som er god matlaging til moderate priser.
- Oslo har ligget en del bak Stockholm og København i antall stjerner. I fjor fikk Oslo fem stjernerestauranter (to til Maaemo, en til Statholdergaarden, Fauna, Ylajali og Bagatelle) mens København fikk 17 stjerner til 15 restauranter og Stockholm 11 stjerner på 10 restauranter.
- Ingen nordiske restauranter har så langt fått tre stjerner.
De største favorittene til den æren er imidlertid Noma og Geranium i København, muligens også Mathias Dahlbergs Matsalen i Stockholm.
Innovative Noma har i en årrekke vært kåret som verdens beste restaurant av britiske Restaurant Magazine, men har hittil ikke hatt mer enn to stjerner i den mer tradisjonsrike Michelinguiden. En annen kandidat til tre stjerner er Fäviken Magasinet nord i Sverige.
Stor spenning er også knyttet til hvorvidt noen restauranter utenfor Oslo vil få stjerner i den nye guiden. En helt klar favoritt er Re-Naa i Stavanger, som nylig flyttet opp fra kjelleren til gateplan i Svein Erik Renaas lille restaurantkompleks i Oljebyen.
Flere Michelin-kandidater
Andre norske restauranter som kan ha en sjanse til å innlemmes i stjernevrimmelen er Engø Gård på Tjøme, Credo i Trondheim, Lysverket og Colonialen i Bergen, Måltid i Kristiansand og Kontrast og Grefsenkollen i Oslo, men det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye Michelins inspektører virkelig har reist land og strand rundt.
- Det er fantastisk å se den revolusjonen som skjer i Norden. Det får nå oppmerksomhet over hele verden og setter Norden på det gastronomiske kartet, sa Michelinguidens internasjonale direktør Michael Ellis ved stjerneutdelingen i fjor om hvorfor Michelinguiden ønsket å utvide nedslagsfeltet sitt i Norden.
- Nordisk mat har blitt synonymt med noe som skjer bare her – og som sprer seg over hele verden nå, sier Ellis.
Slik gikk det i fjor
I fjor fikk Even Ramsviks Ylajali sin første Michelinstjerne, og enkelte mener at restauranten som kommer til å stenge ved slutten av året kunne fortjent mer enn én.
De to andre restaurantene med stjerner i 2014 var Bjørn Svenssons nynordiske Fauna og Bent Stiansens tradisjonelle Statholdergaarden.
Bagatelle hadde også en stjerne i fjorårets guide, men stengte i fjor høst etter lang tid med underskudd. En stjerne i Michelinguiden er ikke nødvendigvis en sikker vei til økonomisk suksess; stjernerestauranter sliter ofte med å få overskudd.
Restaurantene under ligger best an til å få få stjerner i Michelins nye nordiske guide.
Maaemo
Norges eneste restaurant med to Michelinstjerner ledet av kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og sommelier Pontus Dahlström
Åpnet i 2010 og gikk som første nordiske restaurant rett inn i Michelinguiden med to stjerner i 2012.
Maaemo har en økologisk og kortreist profil og står på 79. plass på restaurant Magazines liste over verdens beste restauranter.
Rett før jul gikk restaurantgründeren Bjørn Tore Furset inn som 50 prosent aksjonær i Maeemo.
Ylajali
Restaurant oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse Ylajali.
Restauranten under Even Ramsviks ledelse serverer nordisk mat i en meny som presenteres som en roman.
Fikk sin etterlengtede første Michelinstjerne i 2014, men annonserte nettopp at restauranten vil stenge før jul for å gjenoppstå i videreutviklet form på nytt og ennå ikke annonsert sted.
Les Magasinets anmeldelse av Ylajali
Fauna
Fauna åpnet dørene forsommeren 2013 og fikk raskt en Michelinstjerne.
Restauranten drives av kjøkkensjefene Björn Svensson som tidligere hadde en stjerne i restaurant Oscars gate og Jo Bøe Klakegg. Komiker Anne-Kat. Hærland er blant investorene.
Maten er nynordisk og prisene er hakket lavere enn på byens andre stjernerestauranter.
Les Magasinets anmeldelse av Fauna
Statholdergaarden
Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelinstjerne helt siden 1998.
Den er en av de få stjernerestaurantene i Oslo som har vært lønnsomme over tid.
Restauranten er mer tradisjonell enn de tre andre med stjerner, og kombinerer norske råvarer med fransk kokekunst ispedd asiatiske detaljer.
Les Magasinets anmeldelse av Statholdergaarden
Re-Naa
Intim gourmetrestaurant i Stavanger som nylig har fått en ansiktsløftning.
Kjøkkensjef Svein Erik Renaa serverer nordiske råvarer i moderne luksusinnpakning.
Han driver også den tilliggende Matbaren med et lavere prisnivå.
Credo
Credo i Trondheim har vært en het kandidat til en stjerne for sin mat med trønderske råvarer.
Kjøkkensjef Heidi Bjerkan har uttalt til Godt.no at hun ikke tror hun har hatt inspektørbesøk.
Deleier og frontfigur Calle Feght i 15 år trakk seg ut av Credo i 2013.
Engø Gård
Restauranten på Tjøme har i en årrekke fått skryt for å holde Michelinnivå.
Beliggenheten utenfor Oslo har så langt utelukket en stjerne
Lysverket
Lysverket i Bergen drives av Christoffer Haatuft som har bakgrunn fra amerikanske topprestauranter som Per Se i New York og Alinea i Chicago.
Har forvandlet Bergen fra "cute artsy town to real culinary destination" ifølge Conde Nast Traveler.
Les Magasinets anmeldelse av Lysverket
Colonialen
Gourmetrestaurant i Bergen i nye lokaler.
DNs anmeldere mener Colonialen er Bergens beste restaurant.
Les Magasinets anmeldelse av Colonialen og D2s anmeldelse
Måltid
Måltid i Kristiansand drives idag av et norsk-dansk samarbeid med bakgrunn fra Engø Gård.
Er eneste restaurant i sørlandsbyen som kanskje har en sjanse til en stjerneplass.
Les mer om mat og drikke på Smak.no
Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no
DNs vindatabase - her finner du de beste vinene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.