Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fisk og ris. Det skal ikke mye til for å gjøre norsk oppdrettslaks til en vietnamesisk hverdagsmiddag.

Fisk og ris. Det skal ikke mye til for å gjøre norsk oppdrettslaks til en vietnamesisk hverdagsmiddag.

Slik koker du perfekt ris

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Gi hverdagsmiddagen en vietnamesisk vri med perfekt kokt ris og en enkel saus.

– Den vietnamesiske familiemiddagen er hjertet i familien, sier Gin Nguyen.

Middagen er anledningen der alle kommer sammen for å dele et måltid etter en lang dag. En typisk vietnamesisk familiemiddag er en større produksjon enn den norske middagstallerkenen med poteter, grønnsaker og proteiner, og det forventes at alle bidrar. Det må til for å dekke opp med en hovedrett av fisk, kjøtt eller tofu, en grønnsakrett, noen syltede grønnsaker – og ris, selvfølgelig.

– For min del er det gjennom disse middagene jeg har lært meg ulike oppskrifter fra mamma, sier Gin Nguyen, som kom til Norge sammen med sin mor da hun var ett år.

Tilknytningen til hjemlandets matkultur har moren Nghia stått for gjennom oppveksten.

Fakta: Miss Gins mat

I denne spalten viser Gin Nguyen og moren Nghia Nguyen hvordan man kan lage vietnamesisk mat på norske hjemmekjøkkener.

Kok og riv. Bladgrønnsaken morning glory skal faktisk kokes, ikke stekes, før den blandes med hvitløk og olje i wok eller panne. Sammen med revet mango blir traust laksemiddag en fest i hverdagen.

Kok og riv. Bladgrønnsaken morning glory skal faktisk kokes, ikke stekes, før den blandes med hvitløk og olje i wok eller panne. Sammen med revet mango blir traust laksemiddag en fest i hverdagen.

Perfekt ris

Og basisen for familiemiddagen er riktig kokt ris. La Uncle Ben's-risen stå igjen i hyllen og kjøp jasminris. Det finnes mange måter å koke ris på, men mor og datter Nguyen sverger til denne: Skyll risen tre ganger i lunkent vann for å bli kvitt stivelse. Legg risen i en gryte og hell over så mye vann at vannet står 2,5 centimeter over risen. Kok opp til det truer med å koke over, sett på et lokk og skru ned varmen til det laveste. La gryten stå i 10–15 minutter før du rører om og lar risen hvile med lokket på til maten serveres.

Tradisjonelt koker vietnamesere ris uten salt i vannet. Saltsmaken henter det vietnamesiske kjøkkenet i de mange fiskesausbaserte sausene som serveres ved siden av maten. Så også her, hvor Gin og Nghia Nguyen blander en rask nuoc mam med puré av belgfrukten tamarind som syreelement. Den skal gå til pannestekt laks.

Fakta: Gin Nguyen

Født: 1987

Kom til Norge fra Vietnam ett år gammel med sin mor Nghia Nguyen.

Utdannet maskiningeniør og produktdesigner.

Driver de to vietnamesiske gatematcafeene Miss Gin med ektemannen Alexander Ngo.

Daglig leder av Miss Gin Garden, Norges eneste produsent av tofu.

Kok og riv. Bladgrønnsaken morning glory skal faktisk kokes, ikke stekes, før den blandes med hvitløk og olje i wok eller panne. Sammen med revet mango blir traust laksemiddag en fest i hverdagen.

Kok og riv. Bladgrønnsaken morning glory skal faktisk kokes, ikke stekes, før den blandes med hvitløk og olje i wok eller panne. Sammen med revet mango blir traust laksemiddag en fest i hverdagen.

Uten oljesprut

– Nå skal vi vise hvordan man unngår at oljen spruter, sier Nguyen.

Hun varmer stekepannen godt og sjekker at oljen også er blitt varm nok ved å sprute noen dråper vann på den. Når det får oljen til å sprute, er den varm nok, og da strør hun mel over oljen for å disiplinere den. Først da får lakseskivene komme ned i pannen og steke i et par minutter på hver side.

Dagens grønnsakrett er bladgrønnsaken morning glory.

– Alle tror den skal wokes. Men det er bedre å bare koke den raskt i vann, og så blande den med hvitløk som du har stekt i woken, sier Gin Nguyen og fisker bladene opp av gryten.

Vips! Så er en enkel norsk hverdagsmiddag med fisk, grønnsaker og ris blitt til et genuint vietnamesisk måltid takket være den syrlig-salte dippsausen og ris som er akkurat passe klebrig, men likevel har distinkte korn. Vanskeligere trenger det ikke å være.

-
+

Perfekt kokt ris

  • 400 gris
  • vann

Slik gjør du:

  • Skyll risen tre ganger i lunkent vann.
  • Hell risen i gryten og fyll på med vann så vannstanden er 2,5 cm over risen.
  • Kok opp til det bobler over, skru varmen ned på komfyrens laveste innstilling og legg på lokk.
  • Kok i 10–15 minutter.
  • Ta av lokket, rør om og sett lokket på igjen. La risen hvile frem til servering.
-
+

Stekt laks med tamarindsaus og morning glory

  • 200 gmorning glory (fås kjøpt i asiabutikker)
  • 4 ssolje
  • 2 stkhvitløksfedd
  • 200 glaks
  • 1 klype mel
  • 1 stkmango

Slik gjør du:

  • Skrell mangoen og riv den i tynne strimler med et zesterjern.
  • Kok opp vann. Legg grønnsakene i vannet og ta dem opp så snart vannet koker igjen. Skyll i kaldt vann.
  • Finhakk hvitløken.
  • Varm 2 ss olje i en wok eller en panne.
  • Brun hvitløken raskt på middels varme og bland med kokt morning glory.
  • Varm olje i en panne. Sjekk om oljen er varm nok ved å ha litt vann på – hvis det spruter, er oljen varm nok. Strø en klype mel i pannen for å begrense videre oljesprut. Stek laksen på hver side i to–tre minutter.
-
+

Tamarindsaus

  • 2 sssukker
  • 2 ssvann
  • 3 ssfiskesaus
  • 1 sstamarindpuré
  • 1 stkchili

Slik gjør du:

  • Finhakk chili og hvitløk.
  • Kok opp vann og rør resten av ingrediensene ut i vannet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.