Quiz: Hva spiste USAs tidligere president Barack Obama da han besøkte Vietnams hovedstad Hanoi?
Svar: Bún cha Hanoi – saftige, aromatiske kjøttkaker av svin og kylling servert med risnudler og syltede grønnsaker, som Gin Nguyen står på kjøkkenet sitt og blander kjøttfarsen til.
Fakta: Miss Gins mat
I denne spalten viser Gin Nguyen og moren Nghia Nguyen hvordan man kan lage vietnamesisk mat på norske hjemmekjøkkener.
Fakta: Gin Nguyen
Født: 1987
Kom til Norge fra Vietnam ett år gammel med sin mor Nghia Nguyen.
Utdannet maskiningeniør og produktdesigner.
Driver de to vietnamesiske gatematcafeene Miss Gin med ektemannen Alexander Ngo.
Daglig leder av Miss Gin Garden, Norges eneste produsent av tofu.
Vietnam har tre matregioner: sør, nord og midten.
Nord-Vietnams mat rommer flere av rettene som er best kjent utenfor landets grenser. En av de markante forskjellene mellom nord og sør er at nordvietnameserne bruker mindre chili og krydder og grønnsaker.
– Rettene i nord har mindre urter og grønnsaker, det er vanskeligere for dem å dyrke. I sør er grønnsaksskålen mye større enn kjøttskålen. Det er den store forskjellen, sier Nguyen.
Så langt nord som Hanoi ligger heller ikke vekstforholdene like godt til rette for krydder og brennhet chili. Her er dessuten den kulinariske innflytelsen fra både Kina og Frankrike tydeligere.
Nakkekoteletter
Bún cha Hanoi er uansett et særegent svar på den vestlige kombinasjonen spagetti og kjøttboller. Gin Nguyen kjører nakkekoteletter av svin i fillebiter i kjøkkenmaskinen – kjøttkakene blir best når kjøttet har en god fettprosent. Hun blander svinekjøttet med kyllingkjøttdeig og smaksetter farsen med blant annet honning, østerssaus, sitrongress og hvitløk – i tillegg til en dæsj «hemmelig ingrediens»:
– Jeg bruker litt mørk soppsoya istedenfor sukkerkulør for å få farge, sier hun.
Farsen former hun til små, flate kaker, for å sørge for at de blir gjennomstekt når hun setter dem i ovnen.
– Egentlig stekes disse på lave minigriller, men her hjemme steker vi dem i pannen. Eller tar dem i ovnen, sier Nguyen.
I vietnamesiske hjem har ikke ovner vært vanlige før på slutten av 1900-tallet, og den eldgamle tradisjonen med å grille eller steke maten raskt på høy varme har handlet om at brensel var en kostbar ressurs.
Presidentens kjøttkaker. Gjør (det selv) som Obama – spis nordvietnamesiske kjøttkaker med risnudler.
Klassisk lunsjrett
Til retten hører også lettsyltede grønnsaker, som Gin og Nghia Nguyen for anledningen skjærer i fine fasonger. Uten nuoc mam pha, den allestedsnærværende dippsausen av fiskesaus, sukker, syre, chili og hvitløk, er heller ikke denne retten seg selv. Men en annen forskjell mellom maten sør og nord i Vietnam er at sausen i nord gjerne er tynnere og syrligere enn i sør.
I tillegg til en skål full av hvite, tynne risnudler, serveres bún cha Hanoi med ferske urter ved siden av. Den som spiser, blander selv ingrediensene sammen. I Hanoi er dette tradisjonelt en lunsjrett. Men den er blitt så populær at den etter hvert serveres hele dagen enkelte steder – så det er ingenting i veien med å spise den til middag her hjemme.
Bún cha Hanoi – vietnamesiske kjøttkaker med risnudler og syltede grønnsaker
- 200 gsvinekjøtt (nakkekoteletter eller lignende)
- 200 gkyllingkjøttdeig
- 2 sssukker
- 1 sshonning
- 3 ssfiskesaus
- 2 ssøsterssaus
- 0.5 tspepper
- 3 stkhvitløksfedd, finhakket
- 0.5 stkløk, finhakket
- 2 stilker sitrongress
- 1 ssmørk soyasaus
- 2 stkvårløk, finhakket
- 1 dæsj soppsoya eller sukkerkulør (for farge)
- 300 grisvermicelli
Syltede grønnsaker og urter
- 1 stkgulrot
- 150 gknutekål
- 2 sssukker
- 2 sseddik
- 0.5 tssalt
- ferske urter (koriander, mynte, thaibasilikum)
Nuoc mam cha
- 2 ssvann
- 2 sssukker
- 2 ssfiskesaus
- 1 sseddik/sitronsaft
- 1 stkchili
- 1 stkhvitløksfedd
Kjøttkakene stekes tradisjonelt på en kullgrill. Hjemme kan du steke dem i panne eller ovn.
Slik gjør du:
- Kjør svinekjøttet i en kjøttkvern eller finhakk det i kjøkkenmaskin.
- Bland det med alle de øvrige ingrediensene og form små, flate kjøttkaker på størrelse med en spiseskje.
- Stek på begge sider i panne på middels varme med litt olje, cirka ti minutter til sammen.
- De kan også stekes på bakepapir i ovn på 200 grader i 15–20 minutter. Snu dem halvveis i steketiden.
- Kok opp vann og kok risvermicellien etter anvisning på pakken.
- Skyll dem raskt i kaldt vann.
Syltede grønnsaker og urter:
- Løs salt og sukker godt opp i eddiken.
- Skjær grønnsakene fint i skiver eller staver. Bruk gjerne et zesterjern for å gi bitene fine kanter.
- Legg grønnsakene i syltelaken.
- Vask urtene og legg dem på et fat.
Nuoc mam cha:
- Kok opp vannet og løs opp sukkeret i det.
- Tilsett fiskesaus og eddik.
- Finhakk hvitløken og chilien og tilsett etter ønske.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.