- Jeg har vært overalt i Norge og testet ramen. Det var veldig skuffende, sier Masaru Inage og ler kort.
Ramen, den tradisjonelle japanske suppen, er svært trendy i New York, Paris og London. Nå åpner Inage Norges første rendyrkede ramen-spisested. Noen meter fra Obento Box ved Mathallen i Oslo, der han og familien selger lunsjretter med japanske klassikere som tonkatsu og tempura, tar Inage seg en kjapp kaffepause. Her skal han snart åpne Sapporo, Norges først rendyrkete ramen-restaurant.
Se oppskrift på miso-ramen nederst i artikkelen
Autentisk ramen
Flere spisesteder serverer den tradisjonsrike japanske nudelsuppen, men Inage mener for mye kalles «autentisk» ramen uten å være det: tynne supper. Vanlige eggnudler. Søt ettersmak. Noen steder har Inage til og med fått servert fløte i suppen. Han smiler overbærende.
- Jeg kommer fra Sapporo. Jeg er oppvokst med ramen. Jeg vet hvordan det skal være.
Nedstrippet
Sapporo vil ha tre forskjellige boller ramen på menyen. Én laget på den japanske kraften shoyu, en miso-basert og en «spicy» variant. Lokalene blir nedstrippet, øl må man til baren ved siden av for å kjøpe. Alt fokus skal ligge på maten. Den store hemmeligheten ligger i nudlene, som Inage importerer fra hjembyen.
- Nudlene må ha tyggemotstand og være glatte og fine. Det er det viktigste. I dag er det ingen som får tak i ordentlige nudler, så jeg importerer fra Sapporo, sier Inage.
Interessen for suppen i europeiske og amerikanske storbyer nærmer seg den man ser i Japan, der suppen er et tilgjengelig og billig måltid som spises overalt.
- Jeg tenkte «tiden er nå». Jeg har mye kunnskap, så derfor vil jeg gjerne prøve.
Inage har fått mange gode tilbakemeldinger fra kundene på at han nå åpner ramen-spisested. Men Inage har ingen planer om å «fornorske» ramen.
- I Norge er det egentlig sånn at man er veldig forsiktig. Først kom kinamaten, den norske kinamaten. Så norsk thaimat, så norsk indisk. Norsk sushi. Man er veldig forsiktig, men i dag har folk mye kunnskap om mat, og da er det det jeg går rett etter - ramen sånn ramen skal være, sier Inage.
- Ikke endre oppskrifter og sånn. Det gjør jeg ikke. Det skal være ekte ramen.
Miso-ramen
- 1.4 gmiso
- 20 mlsoyasaus
- 1 tshonning
- 0.3 tsrevet hvitløk
- 0.3 tsingefær
- 0.5 tshvetesesamfrø
- sesamolje
- 80 gkjøttdeig
- Valgfrie grønnsaker: bønnespirer, kål, kinakål, løk
Slik gjør du:
1. Rør sammen misosaus, kok i 2-3 minutter.
2. Stek kjøttdeigen i en wok med 1 spiseskje sesamolje. Hell oppi grønnsakene og vann, beregn 3 dl vann til suppe per person.
3. Oppløs misosaus i ramensuppen.
4. Svinefett på toppen av de kokte nudlene og egg som er kokt i 6 minutter, i tillegg til vårløk.
Les også: Norske kokker elsker japansk kraft
Restaurant Kamai: Japansk-peruansk fusion(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.