Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Mange tror det er ulovlig

Tekst
Foto
Lachlan Macleod og brødreparet Andrew og Cameron Manson vil selge håndbrygget øl fra sitt lille lokale i Seilduksgata.

Lachlan Macleod og brødreparet Andrew og Cameron Manson vil selge håndbrygget øl fra sitt lille lokale i Seilduksgata.

Når ølbutikken Growleriet på Grünerløkka i Oslo åpner neste uke, er det ved hjelp av folkefinansieringsplattformen Kickstarter.

– Med så hard konkurranse i ølmarkedet, er det fint å få et eget utsalgssted, forteller Cameron Manson.

Sammen med broren Andrew og vennen Lachlan Macleod, driver australieren Oslos minste kommersielle bryggeri, Little Brother. Etter år i en kjeller på Fredensborg, utvides driften når trioen åpner dørene til ølutsalget Growleriet i Seilduksgata på Grünerløkka neste uke

Growlers

Navnet spiller på såkalte «growlers»: Nostalgisk utformede tolitersflaske, gjerne utstyrt med hank og hengslet porselenspropp. I tillegg til et utvalg som innbefatter over hundre ulike håndbryggede ølsorter fra inn- og utland, vil butikken være den første i Oslo som tapper øl på growlers som kundene kan ta med hjem.

– Mange tror det er ulovlig, men det er det altså ikke, forsikrer Macleod og ler.

– Når innholdet i flaskene er tømt, kan de komme tilbake, få flasken vasket og få tappet nytt øl. Det er ikke ulikt det å plukke med seg en flaske fra Vinmonopolet eller butikken, men det er mer miljøvennlig, forteller Manson.

Manson har tro på growlernes samlende effekt.

– I Australia kjøper man ofte mugger, kjøper i runder og deler. På grunn av prisnivået i Norge, kjøper man seg en øl, og så får han andre faen meg kjøpe sin egen. Forhåpentligvis vil growler-konseptet føre til at folk er mer åpne for å dele, forteller han og ler.

Å fylle en growler med øl vil koste et sted mellom 200 og 250 kroner, anslår Manson – selve flaskene vil selges for en hundrelapp.

Les om nordens første rene surølsbar: - Vi ville at det skulle være alt annet enn stilig og mordern.

Studentbrygging.

Manson har norsk kone, og har bodd i Norge i seks år. Det var her ølinteressen blusset opp igjen, etter at den startet som en hobby da han og broren studerte ved i hjembyen Brisbane.

– Vaskerommet ble konvertert til bryggeri, hjemmebrygget lagret i reoler fra gulv til tak. Det kostet oss et sted mellom fem og ti dollar å produserer tjuefire enheter med øl, så vi brukte å arrangere fester hvor ingen behøvde å ta med seg drikke, sier Andrew Manson.

Han er arkitektutdannet og har flydd inn fra Canada sammen med kjæresten for å lage interiøret til Growleriet. I fjor flyttet Macleod tilbake til Oslo – for tredje gang – sørget for ekstra mannskap ved Little Brother.

Kampen om hylleplass på Vinmonopolet har aldri vært større. - Sjokkert over hva norske vinimportører forteller om andre firmaer.

Tappetårnutleie.

Growleriet ble til ved hjelp av en kampanje på folkefinansieringsplattformen Kickstarter som samlet inn over 160.000 kroner. Målet var 150.000, donatorene har sponset butikkens hyllesystemer og fått egne tappetårn med navnet sitt på. Fire av ti tappetårn på Growleriet vil forsyne kundene med øl fra Little Brother – de resterende seks blir leid ut på åremål til andre bryggerier, blant dem Qvart Ølkompani fra Kristiansand, Eiker Ølfabrikk fra Mjøndalen og Skifjorden Bryggeri fra Bjørnestad i Sogn og Fjordane.

– Vi vil gjerne støtte de lokale og de små bryggeriene. Jeg hadde for eksempel aldri hørt om Skifjorden før de sponset en tappetårn, så det er kult at vi nå skal selge en av deres øltyper og hjelpe dem med å få et utsalgssted her i byen, forteller Manson.

Beliggende midt mellom Sofienbergparken og Birkelunden, spår han en strålende sommer i møte.

– Kjører man forbi Sofienbergparken en godværsdag, er det som å bevitne en festival, så mye folk er det. Da er det bare å komme innom og fylle på.

Det er bare ti ingredienser du trenger for å lykkes på kjøkkenet, sier O'Sullivan. Nå har hun laget den nye kokeboken «The Kitchen Shelf».

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

- Anbefalt av DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.