Det er eksklusive dråper som slippes i juni.
Mjød er kanskje den eldste alkoholholdige drikken vi har, men er allikevel et produkt som de færreste av oss vet noe særlig om. De fleste av oss forbinder det med vikingtiden da den var ansett som en gudedrikk og i hovedsak var forbeholdt de kongelige og eliten.
En vanlig oppfatning er at det har noe med øl å gjøre, men mjød har mer til felles med vin enn med øl. I sin enkleste form er mjød gjæret honning tilsatt vann.
Mjød til folket
– Vi ønsker å pushe grensene for hva mjød kan være, forteller Stian Krog. Han er grunnlegger av Mjøderiet, Norges første rene mjøderi som holder til på Arna utenfor Bergen. Siden oppstarten i 2016 ser de at markedet har endret seg og at stadig flere får øynene opp for mjød.
– Vårt slagord er «mjød til folket», sier han.
– Vi ønsker å holde prisene nede og eksperimentere med ulike typer mjød. Det skal være noe for enhver smak og det skal være litt spennende å se hva som kommer fra oss neste gang.
I tidligere tider var mjød en drikk for fest og store anledninger. I dag deles mjød opp i ulike kategorier hvor tradisjonell mjød er den som kun består av honning, vann og gjær. Tilsettes det frukt og bær kalles det en melomel, og metheglin er mjød som er tilsatt kryddere eller annet enn frukt og bær.
Mjøderiets Megamix 2022 er en blend av ulike mjød de har laget på forskjellige bær og er en frisk og musserende mjød.
En helt spesiell smaksopplevelse
Marlobobo som holder til i Sande i Vestfold brygger mjød utelukkende av norske ingredienser. Marius Loktu og tidligere svigerfar Geir Magne Olsborg var hjemmebryggere som i 2019 bestemte seg for å starte med kommersiell mjødproduksjon.
– Mjød er sinnssykt godt, sier Loktu entusiastisk.
– Og når ingen andre laget de produktene vi hadde lyst på, så måtte vi lage dem selv. Det er en helt spesiell smaksopplevelse, fortsetter han.
– Jeg kan ikke komme på noe annet som smaker det samme. Vi produserer også sider og øl, men vi ser aldri sånne «blown away»-ansikter på folk når de smaker de produktene, som de får når de smaker mjød for første gang.
Hos Marlobobo tilsetter de sjelden vann i mjøden. Produktene fremstår derfor svært konsentrerte på smak. Når de også kun benytter norske ingredienser, blir resultatet noen svært eksklusive dråper. Mjøden Norwalien Bliss, som blir tilgjengelig i spesialslippet, har en literpris på over tusen kroner.
Mjød til ost
Også hos Superstition Meadery i Arizona er de gode på å eksperimentere med mjød. Deres Aphrodisia er tilsatt vindruer og er lagret på eikefat og fremstår svært rik og konsentrert.
Det er i all hovedsak til dessertmenyen at mjød hører hjemme, og både aroma, sødme og den eventuelle syrligheten gjør mjød til en perfekt følgesvenn til ost.
– Det er den syre-sødme-balansen som gjør det så spennende, avslutter Marius Loktu.
Mjødene lanseres som en del av Vinmonopolets spesialslipp torsdag 16. juni i spesialbutikkene for øl.
Navn: Aphrodisia
Produsent: Superstition , Øvrige , USA
Pris: 614,50 Varenummer: 14488901 Midlertidig utsolgt, Importør: Cask AS
60 flasker. Mjød. Konsentrert duft med preg av fat og mørke bær. Noe honning. Fyldig og konsentrert på smak med tydelig fatpreg i utgangen. God lengde. TW
Navn: Norwalien Bliss
Pris: 389,90 Varenummer: 14486702 Utenfor sortiment, Importør: Cask
216 flasker. Mjød. Konsentrert duft med preg av mørke bær og honning. Fyldig og konsentrert smak med kraftig sødme og en lang, bærpreget utgang. TW
Navn: Megamix 2022
Produsent: Mjøderiet , Vestland , Norge
Pris: 121,80 Varenummer: 14485102 Uten utvalg, Importør: Mjøderiet AS
594 flasker. Mjød. Frisk bærpreget duft med utpreget solbær og noe honning. Fruktig og frisk smak med myk kullsyre, balansert sødme og en lett syrlig utgang. TW
Andre produkter i spesialslippet:
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.