Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fortsatt ulovlig øl i butikkene

Tekst
Illustrasjonsfoto. Det selges fremdels øl med høyere alkohol enn 4,7 prosent i norske butikker. Foto: Jimmy Linus

Illustrasjonsfoto. Det selges fremdels øl med høyere alkohol enn 4,7 prosent i norske butikker. Foto: Jimmy Linus

Kun to av bryggeriene med alkoholprosent over den lovlige grensen på 4,7 prosent, har blitt bedt om å trekke sine øl fra butikkene. Resten får bli. Foreløpig.

I september ble det påvist at norske mikrobryggere hadde solgt øl med for høy alkohol til dagligvarebutikkene. Tipset kom fra en privatperson med avansert måleapparat som hadde målt alkoholmengder på opptil 6,3 prosent i butikkøl.  Alkoholloven sier at det ikke skal selges øl utenfor vinmonopolet med over 4,7 prosent alkohol.

Etter tipset analyserte Bryggeri- og drikkevareforeningen 156 øl, hvorav 138 øl fra 49 ulike norske småskalabryggerier, 10 øl fra fire større bryggerier og åtte importerte øl. Testing og loggføring ble utført på Ringnes sitt laboratorium med analyse-apparatet  Anton Paar Alcolyz, som har en feilmargin på 0,1 %

Av 49 undersøkte småbryggerier, hadde 18 alle sine øl innenfor maksimalgrensen på 4,7 %, 23 hadde mindre overskridelser på enkelte øl (opp til 5,2 %), mens åtte bryggerier hadde svært høye overskridelser. Hele åtte av de ulike ølene som ble testet hadde over syv prosent alkohol.

- Vi har vært i møte med helsedirektoratet, og kommet frem til at det kun er de to bryggeriene som hadde gjennomgående høyest alkoholprosent, som umiddelbart må fjerne sine øl fra hyllene, forteller Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Bryggeri- og drikkevareforeningen har i møtet med Helsedirektoratet blitt enige om at testresultatene er en del av en foreløpig kartlegging av et potensielt problem, og Helsedirektoratet har bestemt at det ikke blir aksjonert mot de andre bryggeriene.

- Men det betyr ikke at det er gitt amnesti for de ølene som er over lovlig grense.  Men det må gjøres utvidende testing for at vi kan få en grundigere oversikt, sier Nome

Les også:Nå kan det bli forbudt med håndrullede sigarer i Norge.

Frykter for promillen

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad skriver i en epost til DN at alkoholgrensen på 4,7 prosent i daglivare er absolutt, og at det er leverandørenes ansvar at denne grensen overholdes.

- Det er viktig at bransjen tar dette på alvor og rydder opp slik at forbrukerne får det de forventer, sier Skyvulstad og legger til:

- Som helsemyndighet er vi bekymret dersom øl inneholder mer alkohol enn det som beskrevet på emballasjen. Dette kan føre til at forbrukerne får en høyere promille enn de forventer og i ytterste konsekvens føre til mer alkoholrelaterte uhell, skader og vold.

Videre testing.  Petter Nome har bedt alle bryggerier med godt måleutstyr om å gratis stille seg til disposisjon for de for de mindre bryggeriene som vil måle alkoholinnholdet i sine øl i løpet av de nærmeste ukene.

 Det er lagt opp til 10 testpunkter hos de større bryggeriene: Mack, EC Dahls, Hansa, CB, Arendals Bryggeri, Grans Bryggeru, Telemark Mikrobryggeri, Aass Bryggeri, Ringnes og Sarpsborg Bryggeri.

 - Allikevel er det kun de to bryggeriene med de aller største overskridelsene som må fjerne sine øl fra butikkene?

- Man kan på mange måter si at bryggeribransjen har et pubertetssyndrom. Det har jo ikke vært noen måleinstrumenter, og tollmyndighetene har akseptert matematiske modeller for utregning av alkoholprosent. Problemet er at det brukes så mange forskjellige typer malt og gjær, og at man aldri vet nøyaktig hvordan de reagerer, sier Nome.

- Vi er i tett dialog med Bryggeri- og drikkevareforeningen, forteller Arvid Stokke, fungerende avdelingsdirektør i særavgiftavdelingen i Tolldirektoratet.

- Men vi må først kartlegge omfanget for at vi skal kunne avgjøre hvilke tiltak vi skal iverksette. Men det er først og fremst viktig å få innsikt, sier Stokke.

Han legger til at det er tydelig at bryggeribransjen tar dette svært seriøst, og det er de selv som har tatt initiativ til å komme i dialog med myndighetene.

 

Trekker øl som har for lav prosent.

Også Vinmonopolet har handlet etter at testresultatet fra Bryggeri- og drikkevareforeningen ble offentliggjort.

- Vi agerte med en gang, sier Rune Laugen, Vinmonopolets produktsjef for øl.

Ølsalget på vinmonopolet har det siste året hatt en økning på 16,5 prosent og det selges snart 2,4 millioner liter øl på Vinmonopolet.

- Vi har plukket ut noen øl fra vårt sortiment som er sendt til analyse, men vi har ikke mottatt resultatene, sier Laugen.

Vinmonopolet er i dag de eneste som har lov til å selge øl over 4,7 prosent til privatpersoner.

- Dette handler først og fremst om problematikken med å gå fra veldig liten til større, og at det er mange bryggere som ikke har kontroll på gjærstammene og enzymene i maltet, hevder Laugen

- Håndverksbryggeriene vil være kompromissløse i henhold til kvalitet også på de ølene de selger i dagligvarebutikkene, og ønsker å treffe 4,7 blank hver gang. Men det er vanskelig hvis man ikke er like kompromissløs på teknisk kvalitet, sier Laugen.

Vinmonopolet trekker nå et øl fra sortimentet fordi alkoholprosenten er for lav. Det gjelder an dansk pils som er målt til 4,6 prosent alkohol. Det står også på etiketten, så dette er snakk om en feilleveranse, forteller Laugen.

Må sikte lavere

Nøisom bryggeri i Fredrikstad er blant de bryggeriene som selv har gått til innkjøp av et nytt og kostbart måleapparat, slik at de nå kan kontrollere at alt som går ut til dagligvarebutikkene har en alkoholprosent på 4,7 prosent.

- Vi måler sukkerinnhold etter gjæring, men siden vi bruker forskjellige gjær og malttyper - er det ikke alltid omdanningen av sukker til alkohol er helt ferdig., sier han.

- Vi må sikte på 4,2- 4,3 for å være på den helt sikre siden sier Stene-Johansen.

De fleste småbryggerier er såkalte batchbryggerier, og brygger upasteurisert øl. Fra batch til batch kan det være variasjon i det ferdige resultatet som følge av ulik vanntemperatur, temperatur på gjæren som tilsettes osv. Selv om man følger samme oppskrift kan alkoholprosenten være forskjellig.

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.