For Hansa-dominerte Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri i Grimstad har det nærmest blitt en vane. I 11 av de 12 siste årene har Nøgne Ø havnet på RateBeers liste over verdens 100 beste håndverksbryggerier.
Lervig Aktiebryggeri i Stavanger har kun opplevd å havne på den prestisjefylte listen én gang før. Det var i 2014.
Betyr ekstremt mye
Kåringen fra amerikanske RateBeer, gjerne omtalt som ølbibelen, baserer seg på millioner av smaksnotater og karakterer gitt av øldrikkere over hele verden. Øl fra 24.000 små og store håndverksbryggerier er vurdert.
RateBeer har kåret de ti beste bryggeriene i verden. Her finner vi svenske Omnipollo og danske Mikeller. De øvrige 90 bryggeriene på listen, der vi altså finner både Lervig og Nøgne Ø, er ikke rangert innbyrdes.
– Det betyr ekstremt mye for oss å komme på den listen, sier Anders Kleinstrup, administrerende direktør for Lervig Aktiebryggeri.
– Det er et fantastisk kvalitetsstempel som betyr mye særlig mye for vår eksport, sier han.
Av fjorårets produksjon på vel to millioner liter øl, ble 33 prosent eksportert til 30 land, i hovedsak i Europa.
Vil femdoble
Lervig Aktiebryggeri, med den profilerte Skagen-forvalteren Kristoffer Stensrud (64) som majoritetseier, investerer nå ti millioner kroner i nye tanker med sikte på en økning av produksjonen til fire millioner liter i 2019.
– 2017 ble et rekordår både i omsetning og resultater, sier Kleinstrup.
I 2016 omsatte selskapet for vel 40 millioner kroner med et driftsresultat på en snau million. Til sammenligning omsatte Nøgne Ø i Grimstad for 53 millioner kroner med vel syv millioner kroner i driftsresultat.
– Det ble mye bedre i 2017 uten at jeg vil ut med tall foreløpig. Men vi slet med å levere nok i fjor, sier han.
Bryggeriet og Stensrud ønsker å bygge et nytt bryggeri og ølhall på en 20 mål stor utstikker midt i Stavanger havn med en anslått pris på 175 millioner kroner. Om det blir realisert, vil produksjonskapasiteten for Lervig kunne økes til ti millioner liter i året.
Fakta: Verdens ti beste ølbryggerier
1. Hill Farmstead Brewery, Vermont, USA
2. Cloudwater Brew Co, Manchester, England
3. Trillium Brewing Company, Massachusetts, USA
4. AleSmith Brewing Company, California, USA
5. Cycle Brewing, Florida, USA
6. Omnipollo, Stockholm, Sverige
7. Other Half Brewing, New York, USA
8. Cigar City Brewing, Florida, USA
9. Mikkeller, København, Danmark
10. Evil Twin Brewing, New York, USA
Kilde: Ratebeer.com
For mange bryggerier
Danske Anders Kleinstrup var med på ølboomen i Danmark for seks-åtte år siden da det ble etablert en rekke nye bryggerier. Mange av dem gikk konkurs.
– I 2010 var det 30 ølbryggerier i Norge. Nå er det 250. Geografien er en helt annen i Norge, noe som betyr at det er mulig for små bryggerier med sterk lokal forankring å klare seg. Så det er rom for en del små dersom de finner sin nisje og ikke blir for vekstkåte. Men det er samtidig liten tvil om at det er for mange bryggerier i Norge nå. Mange har betydelig ledig kapasitet og satser tungt på dagligvarebransjen. Men det er begrenset hvor lange ølhyllene kan bli i butikkene, sier han.
– Men andelen av ølkonsumet som kommer fra småbryggeriene øker stadig?
– Ja, andelen er vel rundt 4,5 prosent nå i Norge. I USA er den 12,5 prosent. Andelen vokser både i USA og her til lands, og vil sikkert kunne nå 20 prosent om noen år. Folk vil ha nye smaksopplevelser, så det er muligheter. Men vi må ikke glemme at det ikke bor mer enn vel fem millioner mennesker her i landet. Derfor er også eksporten så viktig. Og eksport handler kun om kvalitet. Derfor er det også så viktig å være blant bryggeriene som blir rangert blant de 100 beste i verden, mener Kleinstrup.
* (Vilkår)