Den urnorske ølgjæren kveik har fått sin renessanse de siste årene og «kveikøl» havnet på listen over årets nyord i 2019.
Øl har i alle tider hatt en sentral plass i det norske samfunnet og frem til slutten av 1800-tallet ble det brygget på så å si hver eneste gård i Norge. Særegne lokale oppskrifter og bryggetradisjoner samt bruk av lokal gjær gikk fra generasjon til generasjon. Men bruken av den særnorske gjæren kveik forsvant nesten helt med gårdsbryggeriene; bare noen få steder har ildsjeler tatt vare på den. De siste årene er kveik blitt kommersielt tilgjengelig og omfavnet av stadig flere bryggerier, og også bryggerier i utlandet har begynt å brygge øl med kveik.
Fakta: IPA (India Pale Ale)
En ølstil som kjennetegnes ved den store mengden humle som brukes i brygget og det har ofte en markant bitterhet i ettersmaken. Humle gir både aroma og bitterhet til ølet og typiske aromaer er tropiske frukter og grønne urter. Både mengde og type humle varierer og gir ulik stil på ølet.
I mars dukker det opp fire moderne IPA-øl brygget med kveik i Vinmonopolets hyller hvorav kun en av de er brygget i Norge.
Fruktig øl
I moderne ølbrygging brukes sjelden gjæren om igjen, men på gamle gårdsbryggerier ble gjæren gjenbrukt i generasjoner. Dette har gjort at den har utviklet seg til ulike genetiske varianter, hver av dem med sin egne aromaprofil. Generelt gir kveik en fruktig smak til ølet og det at den kan gjære ved relativt høye temperaturer bidrar også til et fruktig bilde.
Fakta: NEIPA (New England India Pale Ale)
Skiller seg fra klassisk IPA ved lavere bitterhet, mer konsentrert tropisk aroma, og en tåkete farge. Den skal ha et moderat maltpreg. NEIPA har gjerne god fylde og en mer kremet munnfølelse.
Helt rå NEIPA
En av nyhetene i mars er Bygland Møykjeddingi Kveika NEIPA, et øl i New England Pale Ale stil som er brygget som et råøl med kveik. Det kalles råøl når vørteren ikke har vært kokt, og historisk sett så var det ofte sånn øl ble brygget på gårdene i gamle dager. Koking av vørter krevde en stor kjele med mulighet for fyring under, og det var svært kostbart. Ofte hadde man heller trekar som man la varme stener oppi og holdt på den måten vørteren varm over noe tid.
Bygland Bryggeri som holder til i Setesdal har spesialisert seg på norsk tradisjonsøl og deres Møykjeddingi, som for øvrig er et lokalt navn for peppermø, er en kombinasjon av gammel tradisjon og moderne ølstil. Ølet er svært fruktig både på duft og smak og har en flott konsentrasjon og en frisk og lang ettersmak.
Nye kveikøl på Vinmonopolet i mars:
Navn: Bygland Møykjeddingi Kveika NEIPA
Produsent: Bygland Bryggeri , Agder , Norge
Pris: 76,80 Varenummer: 11507702 Utenfor sortiment, Importør: Bygland Bryggeri AS
Råøl. Fruktig duft med preg av sitron, blomster og urter. Fruktig og frisk smak med god konsentrasjon og en lett humlebitterhet i avslutningen. Fin lengde. Til retter av kylling og svin. TW
Navn: Gipsy Hill Filungar Kveik IPA
Produsent: Gipsy Hill Brewing Co , Øvrige , England
Pris: 64,90 Varenummer: 11609702 Utenfor sortiment, Importør: Cask AS
Aromatisk duft av gule tropiske frukter, lys malt og grønne urter. Fruktig og smaksrik med fin fylde og lengde. Lett humlebitterhet i ettersmaken. Til urtekrydrede kyllingretter. TW
Navn: Brewski x Örebro Bryghus What Does The Fox Say IPA
Produsent: Brewski Micro Brewery , Øvrige , Sverige
Pris: 59,00 Varenummer: 11536302 Utenfor sortiment, Importør: Holst Wines AS
Dufter av tropisk frukt og grønne urter. Hint av korn og krydder. Fruktig smak med en noe maltdrevet ettersmak. Noe grønn humlebitterhet i avslutningen. TW
Navn: The Wild Beer Co Vivo Kveik IPA
Produsent: The Wild Beer Co , Øvrige , England
Pris: 39,90 Varenummer: 11600302 Utenfor sortiment, Importør: Cask AS
Dufter av grønne urter, gul tropisk frukt og høy. Fruktig smak med en noe vandig utgang. Lett humlebitterhet i ettersmaken. Til lette retter av kylling. TW
Andre ølnyheter på Polet i mars:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.