Safran trukket i konjakk og kjølig deig er hemmeligheten bak Åpent Bakeris saftige og smakfulle lussekatter
Slik gjør du
- Bland sammen hvetemel, sukker, salt, gjær, egg, melk og safranmiks og elt, enten for hånd eller i en mikser.
- Når deigen begynner å bli glatt og fin og slipper bollen, har du i smøret.
- Fortsett å elte til smøret er blandet inn i deigen og den slipper bollen.
- Legg et kjøkkenhåndkle eller plastfilm over deige og la den hvile i ca 1,5 time.
- Når deigen er ferdig hevet, deler du den i emner på 100 gram. Nå kan du gjerne legge deigen i kjøleskap en stund så den blir lett å jobbe med.
- Rull bollene ut i lange pølser og form dem slik du vil, enten i en enkel s-form, som et solkors eller i flettemønstre med opp til 12 tråder. Fire er bedre enn tre; det gir mer volum til bakverket. Pynt med rosiner og dytt dem godt nedi så de ikke spretter opp og av når bollene hever seg i ovnen.
- La lussekattene hvile under dekke i 1,5 time før steking.
- Pensle med egg før du baker bollene på 180 grader, 20-30 minutter for store fletter; 10-15 minutter for vanlige lussekatter.
Safranmiks
- Hell kokende vann over safranen. Legg den så i bløt i konjakk og la stå til du trenger den.