Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Advent

Lussekatter fra Åpent Bakeri

Slik lager du Åpent Bakeris lussekatter
Oppskrift på lussekatter fra Åpent Bakeri

Oppskrift på lussekatter fra Åpent Bakeri

-
+

Lussekatter

  • 1000.00 g Hvetemel
  • 150.00 g Sukker
  • 15.00 g Salt
  • 40.00 g Gjær
  • 1.00 stk Egg
  • 500.00 g Melk
  • 23.00 g Safranmiks
  • 150.00 g Smør i biter
  • Rosiner
  • 1.00 Egg. til pensling

Safranmiks

  • 3.00 g Safran
  • 19.00 g Konjakk eller brandy

Safran trukket i konjakk og kjølig deig er hemmeligheten bak Åpent Bakeris saftige og smakfulle lussekatter

Slik gjør du

  • Bland sammen hvetemel, sukker, salt, gjær, egg, melk og safranmiks og elt, enten for hånd eller i en mikser.
  • Når deigen begynner å bli glatt og fin og slipper bollen, har du i smøret.
  • Fortsett å elte til smøret er blandet inn i deigen og den slipper bollen.
  • Legg et kjøkkenhåndkle eller plastfilm over deige og la den hvile i ca 1,5 time.
  • Når deigen er ferdig hevet, deler du den i emner på 100 gram. Nå kan du gjerne legge deigen i kjøleskap en stund så den blir lett å jobbe med.
  • Rull bollene ut i lange pølser og form dem slik du vil, enten i en enkel s-form, som et solkors eller i flettemønstre med opp til 12 tråder. Fire er bedre enn tre; det gir mer volum til bakverket. Pynt med rosiner og dytt dem godt nedi så de ikke spretter opp og av når bollene hever seg i ovnen.
  • La lussekattene hvile under dekke i 1,5 time før steking.
  • Pensle med egg før du baker bollene på 180 grader, 20-30 minutter for store fletter; 10-15 minutter for vanlige lussekatter.

Safranmiks

  • Hell kokende vann over safranen. Legg den så i bløt i konjakk og la stå til du trenger den.