Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Arktisk sommermat

Stekt røye med potetkrem og asparges

-
+

Stekt røye med potetkrem og asparges

  • 1 stk hel røye
  • olje
  • pepper
  • 2 ss smør
  • 1 l kaldt vann
  • 100 g fint salt

Fiskesaus

  • 2 dl hvitvin
  • 2 stk sjalottløk, finhakket
  • 2 ss hylleblomsteddik eller annen eddik
  • 4 dl fiskekraft
  • 1 dl kremfløte
  • 100 g smør
  • urter etter ønske
  • evt. salt og sitron

Potetkrem

  • 250 g skrellet mandelpotet
  • 2 dl h-melk
  • 4 ss smør
  • salt og pepper

Asparges

  • 6 stk grønne asparges

Røye

  • Klipp av hale, hodet og finner på fisken. Fileter ut ryggraden, men la den henge sammen i skinnet på oversiden. Du kan også bruke to ferdige fileter.
  • Lag saltlake: Visp sammen vann og salt til saltet er oppløst.
  • Legg filetert fisk i laken i 15 minutter, tørk så av på klede.
  • Varm panne og ha i olje. Lag små snitt i fiskeskinnet. Legg fisken med skinnsiden ned, press forsiktig med stekespaden, slik at skinnet treffer pannen. Stek i cirka fire minutter.
  • Når skinnet er jevnt stekt og sprøtt, ta pannen av varmen og ha i smør. Øs smøret over fisken i ett minutt.
  • Ha på pepper. Server med skinnsiden opp, sammen med sitronbåter til å skvise over.

Fiskesaus

Kok inn hvitvin, sjalottløk og eddik til 1/3 er igjen. Tilsett fiskekraft og kok inn til ønsket smak.

Tilsett fløte, kok opp. Visp inn smør rett før servering. Smak til med salt, sitron og eventuelt hakkede urter.

Potetkrem

  • Kok mandelpotetene møre, og mos dem.
  • Varm blanding av melk og smør hell/bland i de moste potetene til ønsket konsistens.
  • Smak til med salt og pepper.

Asparges

  • Knekk av bunnen på aspargesen.
  • Skrell forsiktig, fra litt nedenfor toppen.
  • Kok i saltet vann i ett minutt.