Paideig
- 200.00 g Hvetemel
- 50.00 g Kaldt smør
- 50.00 g Melange eller annet vegetabilsk fett
- 1.00 stk Saften av en appelsin
- 1.00 krm Salt
- 1.00 stk Porsjon mincemeat
- 1.00 stk Egg, pisket med litt vann, til pensling
- 2.00 ss Melis til å drysse over
Mincemeat
- 60.00 g Mykt, brunt sukker
- 125.00 ml Middels tørr sider
- 250.00 g Syrlige epler, skrelt, utkjernet og grovhakket
- 60.00 g Rosiner
- 60.00 g Tørket fiken, grovhakket
- 60.00 g Hermetiske kirsebær uten stein
- 60.00 g Svisker, grovhakket
- 0.25 ts Malt muskattblomme
- 0.25 ts Malt kardemomme
- 0.25 ts Malt nellik
- 0.50 ts Malt kanel
- 1.00 stk Revet skall av en sitron
- 0.50 stk Saften av en halv sitron
- 1.50 ss Brandy eller rom
Akkurat som den kristne julen har britiske mince pies sin opprinnelse i Midtøsten. Korsfarerne vendte hjem til old blighty med nye kulinariske kunnskaper fra kulturer som blant annet tilberedte kjøtt med tørkede frukter og søte krydder. De opprinnelige mince pies var fylt med både kjøtt, nyretalg og tørkede frukter. I dag er kjøttet forlengst borte fra disse paiene, selv om nyretalgen tradisjonelt overlever som en ingrediens i det syltetøyaktige fyllet av tørkede frukter og krydder. Men det er fullt mulig å lage mince meat uten animalske produkter, og fyllet her er en vegetarisk variant med frukter og krydder som er mulig å oppdrive i Norge uten å foreta spesialbestillinger. Finner du likevel ikke det du trenger i butikken, er både tørkede aprikoser, dadler og mandler akseptable ingredienser. Hovedpoenget er at fyllet skal bli klebrig, fruktig og krydret, med et visst syreinnhold for ikke å gjøre sødmen overveldende. Fyllet kan også lages i store porsjoner og lagres på steriliserte glass til å gi bort eller bruke senere - det må uansett lages før paideigen fordi det må rekke å kjøles ned. Oppskriften her gir nok paideig og fyll til 8 små terter på 10cm som kan serveres som individuelle desserter sammen med for eksempel en dæsj mascarponekrem, men ideelt sett bakes de som småkaker i mindre terteformer eller sandkakeformer
Skjær smør og margarin i små terninger og bland det inn i melet med fingrene i en stor bolle.
Sett bollen i fryseren i 20 minutter.
Ta bollen ut og hell over i en food processor. Kjør blandingen til den ser ut som grov sand.
Ha i saltet og bland.
Hell appelsinsaften litt etter litt og kjør maskinen til deigen nesten henger sammen. Det er mulig du ikke trenger all saften - eller at du trenger mer. Bruk i såfall litt iskaldt vann.
Ta deigen ut av bollen og jobb den sammen med hendene til en ball.
Del ballen i to og klapp de to klumpene til hver sin skive, ca 1 cm tynn eller tynnere.
Avkjøl i 20 minutter.
Varm ovnen til 220 grader.
Kjevle deigen tynt ut på et bakebord og stikk ut rundinger som er litt større enn formene du bruker.
Legg hver sirkel i smurte terteformer og fyll med mincemeat.
Deigen som er igjen, bruker du til å lage lokk på paiene. Bruk fantasien og pepperkakeutstikkere!
Pensle kakene med egg så de blir blanke.
Sett kakene på en bakeplate og bak i midten av ovnen i 10-15 minutter, avhengig av størrelse. De skal bli lett gyldne på toppen.
Avkjøl.
Varm opp sider og sukker forsiktig så sukkeret løser seg opp.
Ha i eplene og rør godt.
Ha deretter i resten av ingrediensene bortsett fra rom/brandy.
Kok på svak varme i ca 30 minutter til alt er kokt godt sammen. Om blandingen truer med å bli for tørr, ha eventuelt litt mer sider eller vann i.
Ta blandingen av varmen, kjøl litt ned og rør inn brennevinet. Ha på glass og avkjøl.