Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Baking

Shortbreadhjerter

Det er fortsatt tid til et slag til
Oppskrift på mørdeigshjerter

Oppskrift på mørdeigshjerter

-
+

Mørdeigshjerter

  • 340.00 g Romtemperert, usaltet smør
  • 320.00 g Siktet melis
  • 420.00 g Siktet hvetemel
  • 0.50 ts Salt
  • 0.50 ts Vaniljeekstrakt, evt vaniljesukker
  • 0.50 dl Sukker, til utbaking

Kjært barn har mange navn, og om britene tilsynelatene har tatt verdenspatent på shortbread, har skandinavene også en tradisjon for mørdeigskaker til jul. Bare tenk på tyske skiver og serinakaker. Oppskriften på disse hjertene er hentet fra den amerikanske kokeboken The Silver Palate fra 1982. Mens det i mange tilfeller går greit å bare helle mel og melis ned i en kakedeig uten å sikte det, er dette en dårlig idé her. Arbeidet går mye lettere for den som tar seg bryet med å sikte både melisen og melet før de går i deigen. Pass også på å kjøle ned deigen før utkjevling, og de ferdig utstukkede kakene før steking. Da holder de bedre på fasongen.

Ha smøret i bollen til en miksmaster og sikt melisen over. Rør sammen til massen er helt jevn.

 Ha i vaniljeekstrakten og rør godt. Dersom du bruker vaniljesukker isteden, blander du dette med det siktede melet og saltet før du blander dette godt sammen med smøret og melisen til deigen er jevn.

Legg deigen mellom to lag bakepapir eller plastfolie og klapp eller kjevle den til en ca 1,5 tykk plate.

Legg den kaldt i 4-6 timer.

Stikk ut middels store hjerter - eller andre former om du ønsker det; stjerner er også fint - og legg på bakepapir. Dryss et raust lag sukker over hver kake, enten vanlig hvitt eller farget dekorsukker.

Avkjøl kakene i 45 minutter. (Dette er ikke strengt nødvendig, men de holder formen bedre da.)

Varm ovnen til 160 grader.

Stek i ca 20 minutter. Kakene skal forbli bleke.

Avkjøl på rist og lagres i lufttett boks.